شناسه خبر : 63 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

قیمت طلا به کمترین مقدار چهارماهه رسید

لبخند بازارها به کلینتون

المیرا ابوالفتحی / مجید حیدری
در هفته گذشته، مذاکرات در خصوص توافق نفتی به ایستگاه استانبول رسید و تولیدکنندگان مهم نفتی مذاکراتی را در کنگره جهانی انرژی در این شهر انجام دادند، هر چند که غیبت کشورهای ایران و عراق در این اجلاس، باعث شد که اعتبار مذاکرات صورت‌گرفته، کمرنگ شود. یکی دیگر از اخبار مهم هفته گذشته، دومین مناظره انتخاباتی آمریکا بود. با رصد تغییرات شاخص بازارها می‌توان دریافت که از نظر بازار، شانس پیروزی نماینده دموکرات از نماینده جمهوریخواه بیشتر است. در هفته گذشته بهای طلا تحت تاثیر آمارهای قوی آمریکا به کمترین سطح در چهار ماه اخیر رسیده است. در هفته گذشته نوسانات بهای نفت در سطح جدید 50 دلاری تداوم یافت. به گزارش بانک مرکزی انتشار گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا مبنی بر افت غیرمنتظره سه میلیون‌بشکه‌ای ذخایر نفت خام این کشور برای پنجمین هفته متوالی، همراه با امیدواری پیرامون توافق کاهش تولید نفت در نشست ماه آتی اوپک، منجر به تقویت قیمت‌های نفت شد. طبق گزارش مذکور، ذخایر نفت خام آمریکا از آغاز ماه سپتامبر تاکنون 26 میلیون بشکه افت داشته، اما همچنان در بالاترین سطح در قرن حاضر قرار دارد. این گزارش می‌افزاید: کل ذخایر نفت آمریکا به استثنای ذخایر استراتژیک، برای اولین بار از ژانویه سال جاری تاکنون به پایین‌تر از 500 میلیون بشکه (7 /499 میلیون بشکه) افت کرده است. با این وجود، متوسط ذخایر نفت این کشور طی 16 سال اخیر، حدود 328 میلیون بشکه بوده است. بر اساس اعلام موسسه مشاوره پیرا انرژی گروپ، وضعیت اشباع بازار نفت تا فصل دوم سال 2017 از بین خواهد رفت. این موسسه معتقد است عربستان به دنبال تثبیت قیمت‌های نفت در سطح 50 تا 60 دلار در هر بشکه است. در هفته گذشته وزیر انرژی الجزایر اظهار داشت: اعضای اوپک قبل از نشست وین؛ به منظور گفت‌وگو پیرامون اجرای توافق کاهش تولید، در استانبول با دیگر تولیدکنندگان ملاقات خواهند کرد. وزیر انرژی الجزایر در مصاحبه با رسانه داخلی این کشور گفت: «احتمال دارد اوپک در نهایت میزان تولید خود را یک درصد دیگر (بیش از 700 هزار بشکه کاهش روزانه مورد توافق در نشست الجزایر) نیز تقلیل دهد.»

نفت در ایستگاه استانبول
در دوشنبه هفته گذشته ولادیمیر پوتین در سخنرانی خود در کنگره جهانی انرژی با انتقاد از سیاست‌های کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی گفت: این وضعیت باعث تاخیر در اجرای پروژه‌های سرمایه‌گذاری به میزان 500 میلیارد دلار در جهان شده است. به گزارش ایرنا، پوتین در حالی از وضعیت تولید اضافی در بازار نفت گلایه کرد که وزیر نفت عربستان نیز در صف اول این سخنان را گوش می‌داد. رئیس‌جمهوری روسیه تاکید کرد که کشورش برای پیوستن به تدابیر منجر به کاهش تولید نفت با هدف افزایش قیمت آن در بازارهای جهانی از آمادگی لازم برخوردار است.
بیست و سومین کنگره جهانی انرژی در ابتدای هفته گذشته طی مراسمی در مرکز فرهنگی لطفی کردا استانبول شروع شد. کنگره جهانی انرژی (WEC) هر سه سال یک‌بار برگزار می‌شود و این از سال 1977 میلادی به بعد اولین کنگره جهانی انرژی است که در ترکیه برگزار می‌شود.
طی هفته گذشته قرار بود در این کنفرانس برخی کشورهای نفتی در حاشیه این نشست با یکدیگر دیدار کنند، این در حالی است که برخی از اعضای اصلی مانند ایران و عراق در این نشست غایب بودند. در نشست الجزایر اعضای اوپک برای کاهش حدود 700 هزاربشکه‌ای تولید نفت روزانه خود به توافق رسیدند اما اعضای این گروه نفتی اعلام کردند که قصد دارند دیگر کشورهای غیر عضو اوپک را نیز در این مسیر با خود همراه کنند. از سوی دیگر عدم حضور کشورهایی مانند ایران و عراق در نشست استانبول حساسیت‌ها را در نتایج این مذاکرات افزایش داده است. به گفته استوارت ایو کارشناس بازار نفت یک موسسه در نیوزیلند تمام چشم‌ها هم‌اکنون به استانبول دوخته شده است. تا زمانی که مذاکرات بر مبنای توافق ماه گذشته اوپکی‌ها ادامه یابد تاثیر آن بر قیمت نفت مثبت خواهد بود. مورگان استنلی روز دوشنبه هفته گذشته در یادداشتی نوشت: «نشست بین تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک (از جمله روسیه) این هفته یکی از تیترهای مهم خبری مطرح در بازار نفت است. انتظار نداریم توافق مهمی با روسیه صورت گیرد.» حتی اگر توافقی نیز به دست آید، تحلیلگران تصور نمی‌کنند این توافق منجر به افزایش قابل توجه قیمت‌ها شود، زیرا کاهش تولید اعلامی چندان زیاد نیست و تردیدهایی در مورد امکان اجرای این توافق در میان کشورهای عضو رقیب وجود دارد. عراق، دومین تولیدکننده بزرگ عضو اوپک آب سردی بر پیکر تحلیلگران امیدوار به طرح کاهش تولید ریخته و اعلام کرده که قصد دارد تولید خود را در سال 2017 باز هم افزایش دهد. یک منبع آگاه گفت، انتظار می‌رود در استانبول به جای یک نشست واحد با حضور تولیدکنندگان عضو و غیر عضو اوپک، نشست‌هایی دوجانبه برگزار شود. بدین ترتیب، احتمال هرگونه تصمیم‌گیری در مورد تولید نفت در استانبول کاهش می‌یابد. وزرای انرژی کشورهایی که در استانبول در نشست کنگره جهانی انرژی حضور داشتند عبارتند از: امارات، الجزایر، ونزوئلا و قطر که ریاست دوره‌ای اوپک را بر عهده دارد.

اثر مناظره‌ها در بازارها
در دوشنبه هفته گذشته دومین مناظره انتخاباتی میان هیلاری کلینتون نامزد حزب دموکرات با دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوریخواه برگزار شد و پس از آن بازارها به این ‌رویداد واکنش نشان دادند. به گزارش مهر به نقل از سایت فورچون، ارزش پزو، پول ملی مکزیک در روز پس از مذاکره به‌تبع برگزاری دومین مناظره انتخاباتی دونالد ترامپ و هیلاری کلینتون افزایش یافت و به بالاترین میزان خود در ماه گذشته رسید. تعداد زیادی از تحلیلگران بازار بر این عقیده‌اند که ارزش پزو بهترین ملاک برای تعیین این مساله است که دونالد ترامپ برنده میدان انتخابات آمریکا خواهد شد یا خیر. بالا رفتن ارزش پول مکزیک اما نشان داد که سرمایه‌گذاران فکر می‌کنند ترامپ شانس چندانی برای بردن این رقابت و رفتن به کاخ سفید ندارد. همچنین سهام بازار آسیا نیز بعد از مناظره دوم نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا افزایش پیدا کرد. شاخص شانگهای کامپوزیت، با افزایش اندکی مواجه شده و به میزان 6 /0 درصد افزایش یافت. به نظر می‌رسد بیشتر سهام با توجه به اینکه انتظار دارند شانس کلینتون برای برنده شدن در این انتخابات بیشتر شده باشد، واکنش مثبتی به این ماجرا نشان داده‌اند. بازارها عدم اطمینان و قطعیتی را که ترامپ به نمایش گذاشته است نپسندیده‌اند و به نظر می‌رسد که سیاست‌های کلینتون به‌مراتب قطعی‌تر و بیشتر وابسته به وضعیت پیشین است. ترامپ گفته است که موانع تجاری میان آمریکا و چین و همچنین مکزیک را افزایش می‌دهد و برخی معتقدند که این مساله می‌تواند به رکود اقتصادی در دنیا کمک کند. بسیاری بر این عقیده‌اند که سیاست‌های ترامپ می‌تواند برای اقتصاد مکزیک مخرب باشد و به همین دلیل است که ارزش پزو، پول ملی مکزیک با مشخص‌شدن نتایج این مناظره افزایش پیدا کرده است. در روزهای پایانی تابستان و ابتدای پاییز امسال که نظرسنجی‌ها از نزدیکی رای‌های ترامپ و کلینتون حکایت می‌کرد، ارزش پزو به پایین‌ترین میزان خود رسیده بود. بااین‌حال بعد از اولین مناظره تلویزیونی ارزش پول مکزیک در حال رشد است.
با این حال شبکه خبری CNBC گزارش داده است که واکنش بازار به مناظره تلویزیونی دوم ترامپ و کلینتون نشان می‌دهد که هنوز نمی‌توان بیان کرد که کدام‌یک از این دو نامزد انتخاباتی آمریکا برنده این میدان بوده است. شاخص سهام ایالات‌متحده تقریباً کمی بیشتر از حد قبلی خود در طول زمان مناظره تلویزیونی بود. شاخص سهام S&P هم در حدود پنج واحد و معاملات آتی داوجونز نیز ۳۱ واحد بالاتر رفت.

قیمت طلا سقوط کرد
داده‌های اقتصادی قوی ایالات‌متحده که منجر به افزایش نرخ بهره در ماه‌های آینده می‌شود، قیمت طلا را به کمترین میزان خود در چهار ماه گذشته رساند. به گزارش وال‌استریت ژورنال، قیمت طلا برای تحویل در ماه دسامبر با 2 /1 درصد کاهش به 253 /1 دلار در هر اونس در بخش کامکس در بازار بورس کالای نیویورک رسید که این میزان، کمترین قیمت طلا از ابتدای ماه ژوئن سال جاری میلادی است. یک گزارش در روز پنجشنبه 15 مهرماه نشان داد که تعداد آمریکایی‌هایی که برای دسترسی به مزایای بیکاری ثبت‌نام کرده‌اند، برای اولین بار در هفته گذشته نسبت به چهار دهه گذشته به پایین‌ترین میزان خود رسیده است که نشانه‌ای از تقویت شاخص‌های اقتصادی آمریکاست. تعداد بالای شاغلان در ماه سپتامبر استدلالی قوی برای افزایش نرخ بهره در ماه دسامبر شده و قیمت طلا را کاهش داده است. قیمت هفته گذشته این فلز در مقایسه با متوسط قیمت یک ماه گذشته ۹۲ دلار پایین‌تر است اما در مقایسه با متوسط قیمت یک سال گذشته آن ۱۱۴ دلار افزایش داشته است. قیمت این فلز گران‌بها تنها در یک هفته بیش از ۷۰ دلار سقوط کرده است، به‌گونه‌ای که در اواخر ماه گذشته میلادی قیمت این فلز در به محدوده ۱۳۴۰ دلار بود، اما در حال حاضر به حدود ۱۲۵۰ دلار رسیده است. به گزارش روزنامه «دنیای اقتصاد» در آخرین نظرسنجی کیتکو از تحلیلگران 18 نفر شرکت کرده‌اند که از این میان 14 نفر معادل 78 درصد پاسخ‌دهندگان، افزایش و سه نفر معادل 17 درصد، کاهش قیمت‌ها را در هفته کاری جدید پیش‌بینی کرده‌اند. یک نفر معادل پنج درصد نظری خنثی داشته است. در نظرسنجی از مخاطبان کیتکو هم که بازتاب‌دهنده نظر سرمایه‌گذاران خرد است 463 نفر شرکت کرده‌اند که از این میان 264 نفر معادل 57 درصد، افزایش و 137 نفر معادل 30 درصد، کاهش قیمت‌ها را پیش‌بینی کرده‌اند. 62 نفر معادل 13 درصد نیز نظری خنثی داشته‌اند. در این خصوص کن موریسون، دبیر خبرنامه «موریسون درباره بازارها» می‌گوید: «تمایل به خرید طلا هفته گذشته 10 درصد کاهش یافت و حالا به کمترین میزان از ماه ژوئن رسیده است. از زمانی که بهای اونس 1340 دلار بود، من قدرت دلار را مانع طلا دانسته‌ام اما حالا که دلار به ارزش ماه جولای بازگشته است، عقب‌نشینی طلا باید باعث تعدیل روند شود. من انتظار دارم اونس در هفته جدید به محدوده 1280 دلار بازگردد.» مارک لیبوویت، دبیر «وی آر گلد لتر» هم می‌گوید اونس وارد «محدوده خرید» 1220 تا 1270 دلار شده و از این‌رو قیمت آن افزایش خواهد یافت.

روی دیگر سکه
در حالی که پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت عمدتاً حامی طلا هستند، استراتژیست ارشد موسسه مالی ولس فارگوی آمریکا می‌گوید که این احتمال وجود دارد که قیمت جهانی هر اونس طلا با افت 200 دلار دیگر روبه‌رو شود. به گزارش سایت طلا به نقل از پایگاه اینترنتی سی‌ان‌بی‌سی، در حالی که قیمت جهانی طلا در هفته‌ای که گذشت بدترین عملکرد هفتگی از اواسط 2013 میلادی را برجا گذاشته است، جان لافورگ استراتژیست ارشد موسسه مالی ولس فارگو بر این باور است که این احتمال وجود دارد که قیمت طلا 200 دلار دیگر نیز کاهش یابد. این کارشناس می‌گوید: «آیا کاهش 60‌دلاری قیمت هر اونس طلا سرآغاز یک افت شدید خواهد بود؟ پاسخ من مثبت است، این احتمال وجود دارد که قیمت طلا با افت شدیدتری روبه‌رو شود. تاریخ طلا نشان می‌دهد که احتمال افت 200‌دلاری قیمت وجود دارد و احتمالاً قیمت هر اونس طلا به زودی به سطح 1050‌دلاری باز خواهد گشت.» همچنین درباره اثر انتخابات آمریکا بر بازار طلا هم اختلاف وجود دارد. به گزارش پایگاه اینترنتی سی‌ان‌بی‌سی، پیروزی دونالد ترامپ از اردوگاه جمهوریخواهان یا هیلاری کلینتون از کمپین دموکرات‌ها می‌تواند تاثیرات زیادی بر بازارهای بین‌المللی به‌خصوص بازار طلا و سهام داشته باشد. بر اساس این گزارش برخی تحلیلگران و فعالان بازارهای بین‌المللی بر این باورند که پیروزی شگفت‌انگیز ترامپ می‌تواند موجب هیجان قابل توجه بازارهای جهانی شود. ترامپ به شدت مخالف ادامه اجرای سیاست‌های انبساطی پولی است و احتمالاً فدرال‌رزرو را برای افزایش نرخ بهره تحت فشار قرار خواهد داد. این مساله در نهایت به نفع ارزش دلار و به ضرر قیمت جهانی طلا خواهد بود. اما موسسه مالی سیتی‌گروپ بر این باور است که پیروزی ترامپ موجب نگرانی‌های زیادی در سطح بازارهای ارز و فلزات گرانبها خواهد شد و این مساله تقاضای مکان امن سرمایه‌گذاری برای طلا را افزایش خواهد داد و در نهایت به نفع قیمت این فلز گرانبها خواهد بود.

ثبات در نرخ ارز
در سه روز ابتدایی هفته گذشته، نرخ ارز در بازار آزاد تهران نوسان قابل توجهی نداشت. نرخ ارز در ابتدای هفته گذشته در محدود 3590 تومان قرار داشت. نوسان قیمت ارز در هفته گذشته تحت تاثیر رفع تحریم ‌دلاری در بانک‌های غیرآمریکایی بود. با این حال، برخی فعالان، عوامل دیگری را نیز در این تغییرات موثر می‌دانستند، عواملی چون کاهش نرخ حواله درهم و افزایش حجم ارز نقدی موجود در بازار. در روز دوشنبه هفته گذشته قیمت سکه به یک میلیون و 80 هزار تومان رسید و نسبت به روز قبل از آن چهار هزار تومان افزایش یافت. اگرچه انتظار می‌رفت بازار سکه به دلیل نزدیکی به تعطیلات تاسوعا و عاشورا نوسانات قابل توجهی نداشته باشد.

بازار سهام
شاخص کل بورس تهران در هفته منتهی به 19 مهر 472 واحد نسبت به هفته قبل خود افزایش یافت و با رشد 6 /0‌درصدی مواجه شد. لغو تحریم ارزی و رشد اندک قیمت نفت در هفته مذکور را می‌توان از دلایل رشد شاخص کل بورس تهران بیان کرد. در هفته مورد بررسی، گروه کانه‌های فلزی مورد توجه معامله‌گران بود و با رشد 4 /5‌درصدی شاخص روبه‌رو شد.

رشد اندک شاخص کل
در هفته منتهی به 19 مهر، شاخص کل بورس تهران با افزایش 472واحدی به سطح 77 هزار و 655 رسید که با رشد 6 /0‌درصدی به اندکی بالاتر از میانگین دو ماه اخیر رسیده است. شاخص کل فرابورس و شاخص کل هم‌وزن نیز به ترتیب با رشد 4 /1 و 7 /0 درصد مواجه بوده‌اند. در هفته مورد بررسی، سه گروه کانه‌های فلزی، فلزات اساسی و فرآورده‌های نفتی به ترتیب 4 /5، 3 /3 و 7 /2 درصد رشد داشتند و از بهترین صنایع هفته اخیر بوده‌اند که با توجه به وزن قابل توجه خود، موجب رشد شاخص کل نیز شدند. بدترین عملکرد نیز مربوط به صنعت انتشار و چاپ با افت 2 /2‌درصدی بوده است. همچنین، دو شرکت معادن منگنز ایران از گروه استخراج کانه‌های فلزی و شرکت مواد ویژه لیا از گروه سایر محصولات کانی غیرفلزی با رشد قیمتی به ترتیب 6 /15 و 4 /15درصد بیشترین بازدهی را نصیب سهامداران خود کردند. در مقابل، دو شرکت صنایع شیمیایی سینا و شرکت پارس سرام با افت قیمتی 2 /14 و 4 /7‌درصدی کمترین بازدهی را در هفته مذکور ثبت کردند.

ابهام در گروه بانکی
بر اساس اخبار منتشرشده، در هفته گذشته بازار همچنان با نگرانی‌هایی نسبت به وضعیت بانک‌ها مواجه بود. در هفته مورد بررسی با توجه به باز بودن تنها پنج نماد بورسی از این صنعت، شاخص این گروه با افت 2 /0‌درصدی مواجه شد. با توجه به برگزاری مجمع بانک ملت در هفته‌های گذشته و اخذ ذخیره سه هزار میلیارد‌تومانی که منجر به زیان‌دهی این بانک و عدم تقسیم سود نقدی شد، سبب نگرانی بسیاری از فعالان بازار شده است. سخت‌گیری ناگهانی در مورد صورت‌های مالی، عدم پرداخت مطالبات، لحاظ نکردن جریمه تاخیر و سود مناسب برای بدهی‌های دولت، تردید در مورد دارایی‌های ارزی بانک‌ها و در نهایت توقف تزریق نقدینگی از سوی بانک مرکزی و اجبار مجدد بانک‌ها به اضافه برداشت با جریمه 34‌درصدی، بانک‌ها را با وضعیت نامناسبی در سال‌های اخیر مواجه کرده است. در این شرایط وضعیت دو بانک تجارت و صادرات موجب نگرانی بازار است. انتشار خبرهایی در مورد زیان‌دهی هر دو بانک در سال 1394 و شش ماه سال 1395 وضعیت بازگشایی نمادهای این بانک‌ها و بانک ملت را با ابهامی جدی در بازار مواجه کرده است.

رشد قیمت نفت و قیمت سهام پالایشگاه‌ها
مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی از راه‌اندازی واحد بنزین‌سازی پالایشگاه نفت بندرعباس خبر داد و بیان کرد با اجرای این طرح، ظرفیت بنزین‌سازی این پالایشگاه به 12 میلیون لیتر در روز خواهد رسید. سهام پالایشگاه‌های نفت تبریز و شیراز در هفته جاری به ترتیب 11 و 7 /10 درصد رشد داشته‌اند. رشد اندک قیمت نفت در روزهای پایانی هفته مورد بررسی که ناشی از احتمال توافق اعضای اوپک برای کاهش عرضه نفت در ماه آینده است، در رشد قیمت سهام این گروه موثر بوده است.

رشد صنعت کانه‌های فلزی
در گروه کانه‌های فلزی با انتشار خبر راه‌اندازی فاز دوم گندله‌سازی گل‌گهر به ظرفیت پنج میلیون تن، معامله‌گران از نمادهای این گروه استقبال کرده و قیمت سهام برخی شرکت‌ها رشد داشته است، به طوری که شاخص این گروه در هفته منتهی به 19 مهر، با افزایش 4 /5‌درصدی روبه‌رو شد. در هفته مذکور، شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر نیز رشد 8 /6‌درصدی داشته است.

آخرین اخبار از قراردادهای خودرویی
عمده خودروسازان در یک ماه اخیر رشد داشته‌اند اما در هفته منتهی به 19 مهرماه متعادل شده و شاخص این گروه افت 3 /0‌درصدی داشته است. دو شرکت بزرگ این صنعت، سایپا و ایران‌خودرو نیز در هفته مذکور، با افت قیمتی 4 /0 و 5 /0‌درصدی مواجه بودند. خودرویی‌ها به دلیل وجود سهام شناور بالا و همچنین نبود بازیگران عمده و انحصاری بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص می‌دهند. همچنین اخبار مختلفی از قراردادهای خودرویی‌ها به گوش می‌رسد. مدیرعامل ایران‌خودرو گفته ممکن است در آینده شرکت‌هایی مانند پژو برای خرید بخشی از سهام ایران‌خودرو اقدام کنند. مدیرعامل شرکت پژو سیتروئن نیز از پرداخت غرامت به ایران‌خودرو خبر داده است. این غرامت بابت قطع همکاری این شرکت با ایران‌خودرو در دوران تحریم صنعت خودرو پرداخت شده است.
علاوه بر این، سایپا دیزل طبق اطلاعیه‌ای اعلام کرد بخشی از دارایی‌های خود را به فروش خواهد رساند. قیمت پایه در نظر گرفته‌شده برای این املاک حدود 27 میلیارد تومان است. طبق آخرین ترازنامه این شرکت، بدهی این شرکت به شبکه بانکی بیش از 920 میلیارد تومان است. به گفته مدیرعامل، این شرکت در حال مذاکره با شرکت رنو برای تولید مجدد کامیون‌های این شرکت است.

حذف تخفیف قیمت فروش سیمان
بر اساس اعلام انجمن صنفی سیمان، تخفیف فروش سیمان حذف ‌شده و شرکت‌ها مجاب شده‌اند سیمان را به قیمت مصوب سال 1393 به فروش برسانند. مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی پیش‌بینی کرده است که صنعت سیمان در سال جاری نیز با کاهش تولید و کاهش صادرات روبه‌رو خواهد شد. در بازار سهام، افت شاخص گروه سیمان در هفته جاری 1 /0 درصد بوده است. در این گروه، سیمان لار سبزوار پیش‌بینی سود هر سهم سال مالی منتهی به شهریور 96 را 61 ریال اعلام کرده در حالی که پیش‌بینی زیان هر سهم سال مالی جاری 188 ریال بوده است. پیش‌بینی رشد چهار‌درصدی فروش و افت 21‌درصدی بهای تمام‌شده عمده دلیل برآورد رشد سود هر سهم بوده است.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها