شناسه خبر : 558 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

کنشگران اجتماعی

ارزیابی نقاط قوت و ضعف مجله تجارت فردا - ۵


هادی خانیکی
مدیرگروه و عضو هیات علمی دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی
در استقبال دویست شمارگی
کمتر کسی است که شکرگزاری سعدی را در باب نعمت حیات انسان نشنیده و نخوانده باشد: «هر نفسی که فرو می‌رود ممد حیات است و چون برمی‌آید مفرح ذات پس در هر نفسی دو نعمت موجود است و بر هر نعمتی شکری واجب.»
می‌توان نعمت حیات و شکر واجب بر آن را در این دوران به هر نماد و نهادی از زندگی اجتماعی و فرهنگی هم تعمیم داد. رسانه‌ها به طور عام و مطبوعات به طور خاص از جمله این نهادها و نمادهایند.
مطبوعات که در جامعه ما همواره در معرض جوانمرگی بوده و هستند و اقتصاد و سیاست مدام زندگیشان را در معرض تهدید قرار می‌دهد، سخت نیازمند آنند که فرو آمدن و برآمدن نفس‌هایشان ممد حیات شود. هر شماره که در‌می‌آید چشم‌هایی را به خود بخواند و انتظاری را برای شماره‌های دیگر در پی داشته باشد.
به نظر من وقتی نشریه‌ای تا آن حد منتشر شد که بتواند «حیاتمندی» و «سرزندگی» را نشان دهد و «جان و رمقی» به جامعه مخاطبان خود دهد، موجبات خشنودی ذات را فراهم کرده است.
خبر این بود که «تجارت فردا» به جشن دویست شمارگی خویش رسیده است، و این در عالم مطبوعات خبری خوش بود. دویست شماره درآمدن برای یک هفته‌نامه اقتصادی که نگاهش را از منظر اقتصاد به دایره‌هایی دیگر هم دوخته است، نشانه حیات است و به تعبیر سعدی بر این حیات شکری واجب. برای همه دست‌اندرکاران، نویسندگان و خبرنگاران این هفته‌نامه خواندنی طول عمر و معناداری در حیات آرزو می‌کنم.
محمدمهدی فرقانی
رئیس دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی
با محتوا و ساختار علمی
انتشار دویستمین شماره هفته‌نامه تجارت فردا را به مدیران و دست‌اندرکاران این مجله وزین و گرانمایه تبریک می‌گویم و امیدوارم که نسل‌های بعد از ما هم شاهد استمرار انتشار آن باشند. چرا داشتن مجله‌ای با محتوا و ساختار علمی و حرفه‌ای در حوزه اقتصاد و تجارت،‌ بسی مغتنم است. مروری اجمالی بر چند شماره این هفته‌نامه، نکاتی را جهت یادآوری در اختیار می‌گذارد.
1- این مجله از ساختاری کاملاً حرفه‌ای برخوردار است از طرح روی جلد تا صفحات داخلی و نظم و نسقی که در چینش مطالب، انتخاب تیتر و تصویر و نحوه ارائه در آن به چشم می‌خورد به گونه‌ای است که مخاطب را ترغیب به مطالعه آن می‌کند.
2- به لحاظ محتوا، انتخاب موضوع‌های مهم، مبتلا به و چالشی در حوزه اقتصاد و تجارت و پرداختن به آنها در قالب‌های گوناگون به نحوی که به عمده نیازهای مخاطب خاص این حوزه پاسخ دهد از دیگر نقاط قوت مجله است.
3- استفاده از قالب‌ها و سبک مختلف روزنامه‌نگاری حرفه‌ای همچون خبر، گزارش، مصاحبه، یادداشت و مقاله یا به بیان دیگر تنوع سبک‌ها و ساختارهای ژورنالیستی،‌ در زمره جذابیت‌های این هفته‌نامه است.
4- و بالاخره استفاده از نویسندگان و مصاحبه‌شوندگان صاحب‌نام و صاحب حرف و طرح و بیان مسائل به گونه‌ای که هم به مسوولان و دست‌اندکاران، ایده و فکر و نظر می‌دهد و هم مردم و مخاطبان با آن ارتباط برقرار می‌کنند، چندان عادی نیست و این هفته‌نامه، موفق به این کار شده است. توفیق یارتان.
مجید رضاییان
استادیار دانشگاه و پژوهشگر ژورنالیسم
فردای خلاقیت
«روزنامه‌نگاری هم هنر است، هم مهندسی؛ هنر است چون به خلاقیت دائم نیاز دارد، مهندسی است چون محاسبه مدام را طلب می‌کند.» این تعریف را در کتاب تیتر‌نویسی ارائه و تقدیم کرده‌ام، گمان می‌کنم روزنامه‌نگاری تخصصی -آن هنگام که در عرصه اقتصادی جلوه می‌کند- به «محاسبه» بیشتری نیازمند است. من از علم اقتصاد سر‌رشته‌ای ندارم، اما بر اساس آنچه به دلیل الزامات رشته ارتباطات و روزنامه‌نگاری درباره «توسعه و مدل‌های اقتصادی»- به عنوان دروس حاشیه‌ای- خوانده‌ایم، مجله تجارت فردا را نمودی از دو عنصر «خلاقیت و تحلیل‌محوری» یافته‌ام.
برای تبیین این نظر به اختصار چهار نکته، به شرح زیر، فهرست می‌شود:
1- سوژه‌محوری متفاوت: تجارت فردا، نگاهی تیزبینانه به سوژه‌ها دارد، سوژه‌هایی که به نظر من، از لایه‌های دوم و اصطلاحاً «عمقی‌تر» برگزیده می‌شوند.
2- جریان‌سازی: تحلیل‌ها ابعاد متفاوت دارد و پرونده‌هایی که تجارت فردا پی گرفته، اصطلاحاً از «عرصه تاثیرگذاری» به «عرصه جریان‌سازی» پا گذاشته است.
3- پیش‌بینی: معتقدم گرچه نشریه تجارت فردا -در این زمینه- مناسب عمل کرده است، ولی هنوز، جای کار دارد. این درست همان نقطه‌ای است که برگ برنده هر نشریه اقتصادی قلمداد می‌شود. باید به این سمت بیشتر متمرکز شوید.
4- تیترها و گرافیک روی جلد: «تیتر اول‌های تجارت فردا» را می‌پسندم و به سردبیر خلاق آن -«محمد طاهری»- تبریک می‌گویم. در کنار این تیترها، گرافیک‌ها و عکس‌ها، متناسب و حرفه‌ای ارائه می‌شوند. پویشتان مستدام باد.
حسین افخمی
دانشیار ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی
جایگاه والا
مانند بسیاری از همکارانم بر این باور هستم که خوانندگان یک نشریه بهترین داوران برای ارزیابی محتوای آن محسوب می‌شوند. درباره یک نشریه تخصصی نیز این‌گونه داوری می‌تواند معتبر باشد. داوری درباره کارنامه یک نشریه تخصصی که در حوزه روزنامه‌نگاری اقتصادی فعالیت می‌کند کمی دشوارتر است. بنابراین، به عنوان خواننده‌ای که از دانشی غیر‌متعارف برخوردارم داوری می‌کنم.
به نظر می‌رسد که هفته‌نامه «تجارت فردا» با گذشت چند سال جایگاهی مناسب روی دکه‌های مطبوعات ایران باز کرده است. همواره در قاب تخصصی و با محور قرار دادن مطالب اقتصادی روز در قالب‌های خبر، تحلیل و تفسیر رسانه‌ای برای تغییر و تداوم بوده است. هرچند که سایر ابعاد اجتماعی و سیاسی را هم فراموش نکرده است. یعنی دو اصل تنوع و جامعیت در کمیت محتوا را هم به خوبی رعایت کرده است. انتظار می‌رود تداوم انتشار این هفته‌نامه بتواند حوزه تخصصی روزنامه‌نگاری اقتصادی در ایران را متحول و غنای بیشتری ببخشد؛ البته اگر بتواند در سه مورد زیر پیشگام شود: الف- مرامنامه اخلاقی روزنامه‌نگاری اقتصادی تدوین کند، ب- تیراژ هفتگی را به اطلاع خوانندگان برساند، ج- عملکرد مالی نشریه را سالانه منتشر کند.
محمد غرضی
وزیر اسبق نفت و پست،‌ تلگراف و تلفن
پایبند به آرمان‌های رسالت رسانه‌ها
مجله اقتصادی بایستی تاریخچه اقتصاد و ساختارهای کشور، دستگاه‌های قانونگذار و... را بشناسد و هم آنکه اگر کوچک‌ترین تغییر در قانون، مقررات و در کل وضع موجود به‌وجود آمد تاثیر آن را در جامعه بررسی کند. این کار می‌تواند پیام مهمی برای خواننده داشته باشد؛ به صورتی که احساس کند علم و اطلاعی که مجله به او می‌دهد باعث منتفع شدنش است و آن را یک قدم از چیزی که بوده به سمت جلو حرکت می‌دهد. اما اگر یک مجله به تئوری‌های اقتصادی بسنده کند، یا صرفاً به نقد و تایید سیاسی افراد بپردازد مشخصاً در جامعه جایی باز نمی‌کند. رسانه اقتصادی باید کشور، جهان و صد سال اخیر اقتصاد آن را بشناسد تا بتواند آینده را پیش‌بینی کند. هفته‌نامه تجارت فردا یکی از هفته‌نامه‌های قابل توجه در این عرصه است. البته من مدعی نیستم که پیگیر شماره به شماره آن بوده‌ام اما در کل، آنچه دیدم از آرمان‌های رسالت رسانه‌ها به دور نبوده و همین مساله را به دست‌اندرکاران آن تبریک می‌گویم.
عبدالله ناصری
عضو بنیاد باران
نشریه دقیق و قابل اعتماد
در کشور مجلات و رسانه‌های مختلفی منتشر می‌شود که هر یک دارای نقاط قوت و ضعف‌های گوناگونی است. هفته‌نامه تجارت فردا را می‌توان به عنوان یکی از این رسانه‌های موفق مورد اشاره قرار داد. البته اینجانب نمی‌توانم نظری دقیق و کارشناسانه پیرامون این رسانه وزین ارائه دهم، زیرا تعداد محدودی از نسخه‌های این هفته‌نامه مهم کشور را مطالعه کرده‌ام. اما در این چند شماره متوجه دقت بالای دست‌اندرکاران این نشریه شده‌ام. مشخصاً تحلیل عملکرد هفته‌نامه مذکور، به واسطه اهمیت حوزه‌های مورد بحث دقت و مجال دیگری را می‌طلبد.
سعید لیلاز
تحلیلگر اقتصادی و روزنامه‌نگار
صادق و برنامه‌محور
من به شخصه تشکر و سپاس ویژه خود را خدمت دست‌اندرکاران هفته‌نامه مهم و تاثیرگذار تجارت فردا اعلام می‌دارم. این هفته‌نامه توانسته است در فضای رکود رسانه‌ها توجه مخاطبان خاص خود را به خویش جلب کند که این خود یکی از مهم‌ترین اهداف هر رسانه است. مشخصاً صداقت و با برنامه بودن این هفته‌نامه بر این مساله‌ و این اقبال تاثیر بسزایی داشته و ادامه این روند می‌تواند آینده‌ای درخشان‌تر را برای آن رقم زند. قاعدتاً پرداختن همه‌جانبه به مسائل اقتصادی می‌تواند بر تاثیرگذاری آن بیفزاید. به صورتی که مطالب دارای سابقه نسلی شود. به شکلی که هر گزارش خبری به تاریخچه عملکردها و کنش‌های اقتصادی بپردازد. این فعالیت می‌تواند در ارتباط موثر با مخاطبان تاثیر مهم و قابل توجهی گذارد.
محمد قوچانی
روزنامه‌نگار
رهایی اقتصاد از روشنفکری
«‌تجارت فردا‌» تجربه موفق تجمیع دو خلاقیت در روزنامه‌نویسی فارسی است:
اول، انتشار یک اکونومیست فارسی که در اجرا به تولید یک رسانه ملی و بومی معطوف به الگویی جهانی شده است. ما قبلاً هم مجلاتی مشابه یا مدعی اکونومیست در زبان فارسی داشته‌ایم اما هیچ یک نتوانستند به معنای دقیق کلمه باز‌آفرینی ایرانی آن تجربه جهانی باشد. اکونومیست از لحاظ حرفه‌ای یکی از نقاط اوج روزنامه‌نویسی دنیاست و هیچ ایرادی ندارد که همان‌گونه که ما اصل قالب روزنامه‌نویسی را از غرب گرفته‌ایم، این‌گونه مطبوعاتی را هم بگیریم و بومی کنیم و حتی کاملش کنیم.
دوم، انتشار یک رسانه آزادیخواه -محافظه‌کار که در علم اقتصاد به نشریه مدافع اقتصاد آزاد قابل تاویل است. نکته مهم اینجاست که مجلات روشنفکری ایران تا قبل از انتشار مجله شهروند امروز (۱۳۸۵) عموماً گرایش چپ (سوسیالیستی‌ /‌کمونیستی) داشتند و هیچ مجله راست (آزادیخواه /محافظه‌کار) در محافل روشنفکری ایران راه نداشت. اما با شهروند امروز و فرزند خلف اقتصادی آن؛ تجارت فردا ثابت شد می‌شود مجله آزادیخواهانه /دانشورانه منتشر کرد بدون آنکه چپگرایانه بود! این تحول البته به ماهیت علم اقتصاد هم باز‌می‌گردد و محمد طاهری عزیز خود در شهروند امروز پایه آن را در ژورنالیسم اقتصادی گذاشته بود که اکنون با سرمایه‌گذاری مدیر و کار‌آفرین موفقی به اسم علیرضا بختیاری (که فکری توسعه‌گرا و نهاد‌ساز دارد) به برگ و بار نشسته است. پیوند ایده شهروند امروز و تجربه دنیای اقتصاد، مجله خوب تجارت فردا را پدیدار کرده است. رها کردن اندیشه اقتصادی از چنبره پرگویی‌های روشنفکر‌مآبانه و تبدیل آن به اندیشه‌ای علمی و عینی مهم‌ترین کار تجارت فردا بوده است.

اما چون حسن می‌ بگفتی جمله عیبان هم بگو!
تجارت فردا برخلاف اکونومیست به خصوص در یک‌ساله اخیر زاویه دید خود را نهان می‌کند. اکونومیست حتی در انتخابات آمریکا نظر مختار تحریریه خود را می‌نویسد و ستون‌های ثابت نگاه اکونومیست را دارد. اما تجارت فردا هنوز بر سر مواضع اصولی خود دچار تردید است. گاه به دام نهادگرایی می‌افتد و گاه در پی آن می‌افتد که دل همه را به دست آورد. صفحات بیهوده‌ای در سیاست دارد که موشکافی بخش‌های اقتصادی مجله را ندارد و گاه از انتخاب‌های سیاسی دور از مواضع اقتصادی مجله یا مخل اقتصاد آزاد دفاع می‌کند. نمونه آن در انتخابات سال ۹۲ و انتخابات اتاق بازرگانی و انتخابات مجلس دهم بود.
نداشتن سرمقاله از این حیث بزرگ‌ترین ضعف تجارت فرداست که سبب می‌شود گاه ما دید اصلی مجله را در میان صفحات بسیار مجله گم می‌کنیم.
از سوی دیگر تجارت فردا به بخش دانش و فناوری توجه لازم ندارد در حالی که جهان اقتصاد هرچه بیشتر به سوی دانش‌های دقیقه می‌رود.
با وجود این، تجارت فردا یکی از بهترین مجلات امروز ایران (شاید در میان پنج مجله برتر) است و اینکه ۲۰۰ شماره دوام آورده است، ممکن نبوده و نیست مگر به همت مدیر و سردبیر و تحریریه و مشاوران زبده آن که یک نهاد تاسیس کرده‌اند. امید آنکه به عمر اکونومیست برسید...
محمود صدری
روزنامه‌نگار
چرا باید تجارت فردا را خواند؟
تصور رایج در ایران و البته به درجات کمتر در دیگر کشورهای جهان این است که علم اقتصاد کاری ندارد مگر تعیین چگونگی تخصیص بهینه منابع کمیاب و مراقبت از قانون آهنین عرضه و تقاضا، بالا نگه داشتن اشتغال به هر قیمتی و نظارت سفت و سخت بر افت و خیزهای نرخ برابری پول و حتی اگر بشود نظارت بر قیمت کالاها و حفظ ثبات در بازارهای سهام. این تلقی از اقتصاد البته برآمده از اقتضائات دنیای واقعی است که شاید در عمل از آن گریزی نباشد، و بخشی از کار علم اقتصاد هم همین است. اما چیرگی این تلقی، باعث شده است، هدف بنیادین علم اقتصاد که کشف قانونمندی‌های رفتار اقتصادی انسان‌هاست، زیر سایه هدف ثانویه آن که حساب و کتاب دخل و خرج است قرار گیرد و علم اقتصاد به دانش کسب‌وکار تنزل یابد. این تنزل یافتن علم اقتصاد، دو تالی فاسد دارد که اولی تحمیل «برنامه» و به تبع آن دعوت از دولت برای مداخله بیشتر در اقتصاد است که عنوان دانشگاهی و محترمانه آن «اقتصاد کلان» است و دومی خلع‌ ید از بخش خصوصی است که فعالیت‌هایش را ذیل «اقتصاد خرد» توضیح می‌دهند اما تکالیف و تعهداتش را نه برمبنای قانون که بر مبنای اقتضائات همان اقتصاد کلان پیش‌گفته تعیین می‌کنند.
این وضع در ایران وضع بدتری دارد. زیرا «برنامه‌ریزان» علاوه بر عدول از بنیادهای علم اقتصاد، به اقتضائات همان درسنامه‌های اقتصاد کلان هم که خودش نوعی تنازل است، پایبند نیستند و هر جا لازم باشد، «علم» را به منظور رفع گرفتاری‌های دولت، بازخوانی دلبخواهی می‌کنند.
در این فضا، مجله «تجارت فردا»، دو کار مهم کرده که آن را به مجله‌ای خواندنی و مرجع فهم عالمانه‌تر از اقتصاد تبدیل کرده است. نخست اینکه با پرداختن به مباحث نظری، کاستی‌های دانش اقتصادی در زمینه نظریه‌ها را برطرف کرده و دیگر اینکه با توضیح دادن دقیق الزام‌های اقتصاد کلان، مشکلات اقتصادی ایران را به کارگزاران دولتی نشان داده است. نتیجه این دو کار مکمل، اعتنای جدی به بنگاهداری بخش خصوصی و ترویج کسب‌وکار آزادانه و معاملات داوطلبانه شهروندان بوده است که از جنبه اقتصادی، محمل رشد است و از جنبه سیاسی، هموار‌کننده راه آزادی. اگر فعالیت تجارت فردا را به همین فقرات هم محدود بدانیم، که این‌گونه نیست، این مجله لاجرم باید یکی از اقلام ثابت سبد فرهنگی تولیدکنندگان و بازرگانان و مصرف‌کنندگان ایرانی باشد.
محمدعلی کریمی
مدیرکل روابط عمومی بانک مرکزی
عمق‌بخشی به دانش روزنامه‌نگاری
از منظر رسانه و روابط عمومی می‌شود این‌گونه گفت که تجربه «تجارت فردا»، از باب عمق بخشیدن بیشتر به دانش روزنامه‌نگاری اقتصادی و مالی، تجربه جالب و متفاوتی است. تولید و انتشار نشریه‌ای در شمارگان نسبتاً بالا با تعداد صفحات و فصول متنوع به صورت هفتگی، علاوه بر اینکه فرصت بیشتری را برای مخاطبان و جامعه ایجاد می‌کند، زمینه تعمیق و گسترش دانش و اطلاعات جامعه رسانه‌ای را نیز بیش از پیش فراهم کرده است. به عنوان یک مسوول روابط عمومی در نهاد اقتصادی، همواره پرونده‌های مرتبط با حیطه کاری خود را که در نشریه تجارت فردا تولید و منتشر شده است، با علاقه‌مندی پیگیری و کوشش کرده‌ام از تضارب اندیشه و آرای متبلور‌شده در رسانه‌ها و از جمله این نشریه، بهره کافی ببرم.
به همکاران دنیای اقتصاد و تجارت فردا خداقوت و تبریک می‌گویم و امیدوارم در ادامه مسیر موفق باشند.
سمیه توحیدلو
پژوهشگر جامعه‌شناسی اقتصاد
پیشگام در حل معضلات جامعه
این روزها پژوهش‌ها و آمارهای متعددی از مهم‌ترین خواسته‌ها و مشکلات مردم منتشر می‌شود. به گواهی اغلب این پژوهش‌های گسترده مهم‌ترین مشکلات و به دنبال آن مهم‌ترین خواسته‌های ایرانیان این روزها مسائل و مشکلات اقتصادی است. از مساله تورم و گرانی تا مشکل اشتغال همگی در صدر مشکلات مردم و رفع اینها بزرگ‌ترین خواسته‌های ایشان است. طبیعی است شناخت درست و حلاجی دقیق این مسائل به مدد شفافیت رسانه‌ای و نقد و تحلیل دقیق و همه‌جانبه این موضوعات امکان‌پذیر است.
امتناع از گفت‌وگو درباره این اصول اساسی در نهایت به فشار بیشتر بر مردم خواهد انجامید و از این رو است که نشریاتی چون تجارت فردا، با کمک موضوعات و پرونده‌های متعدد و با بهره‌گیری از نظرات مختلف در میان اندیشمندان رشته‌های مختلف می‌تواند امکان گفت‌وگو را برقرار و موضوعات اصلی این روزها را به شکل میان‌رشته‌ای بررسی کند. سابقه 200 شماره این نشریه گویای این گفت‌وگوهاست و امید اینکه بقای این رسانه باقی و مسیر آن در خدمت گفت‌وگو و پیشنهاد برای حل معضلات مردم هموار بماند.
منیژه حکمت
کارگردان سینما
هدایتگر و راهگشا
دوستان هیات تحریریه و سردبیر مجله خوب تجارت فردا خسته نباشید. نوشته‌ها و دغدغه‌هایتان را می‌خوانیم. دغدغه‌هایی برای روشن کردن راه آینده، برای بهبود اوضاع اقتصاد، برای به روز شدن تجارت و برای داشتن آینده‌ای بهتر. پیشنهادها و دغدغه‌هایی برای به روز شدن تجارت و درآمدن شیوه اقتصاد و تجارت ما از مشکل عشیره‌ای قبیله‌ای کنونی. من امیدوارم نشریاتی مانند شما بتوانند راهگشا باشند و در این مسیر تاثیرگذار عمل کنند. اما همه اینها مشروط به این است که مدیران و مسوولان ما در عرصه تجارت و اقتصاد عشیره‌ای-قبیله‌ای انتخاب نشوند و به مبانی اقتصاد تن بدهند. امیدوارم فضای اقتصاد و تجارت‌مان مانند سینما نباشد.
در صنعت سینما که متاسفانه فقط عشیره قبیله‌ای است و چیزی به نام تجارت وجود ندارد و اگر هم تجارتی وجود دارد از آنِ خودی‌هایی است که در حلقه مدیران فرهنگی هستند. امیدوارم انتشار تجارت فردا مداوم باشد. ما مطالب و دغدغه‌های تجارت فردا را می‌خوانیم و سعی می‌کنیم بر اساس موازین علمی فکر کنیم و برای فردای سرزمین‌مان روزهای بهتری رقم بزنیم. دست‌مریزاد می‌گویم، خسته نباشید و امیدوارم پیغام بعدی برای سیصدمین شماره مجله تجارت فردا باشد.
علی فرحبخش
روزنامه‌نگار
تخصصی‌ترین و حرفه‌ای‌ترین
مجله تجارت فردا اکنون به تخصصی‌ترین و حرفه‌ای‌ترین هفته‌نامه اقتصادی کشور تبدیل شده است. تنوع موضوعات مورد بررسی و همچنین گفت‌وگوهای تحلیلی با خبره‌ترین تحلیلگران اقتصادی در ایران و جهان نقش مهمی در دستیابی به جایگاه فعلی داشته است. نظر به محدودیت صاحب‌نظران خبره اقتصادی بالاخص آنان که با زوایای کار ژورنالیستی نیز آشنا باشند، انتشار یک هفته‌نامه 140 صفحه‌ای کاری بس دشوار محسوب می‌شود. به هر حال می‌توان نکاتی را ارائه کرد که نشریه را در دسترسی به نقطه ایده‌آل رهنمون سازد.
نکته اول که بالاخص در صفحه روی جلد خود را نشان می‌دهد، آن است که نشریه بیش از آنکه موضوع‌محور باشد، فردمحور یا مصاحبه‌محور است. اگرچه دیدگاه کارشناسان اقتصادی می‌تواند در ترسیم آینده پیش روی اقتصاد نقش کلیدی ایفا کند، ولی تحولات اقتصادی همواره از عوامل درون‌زا و برون‌زای متعددی فرمان می‌گیرد که بدون یک دیدگاه سیستمی و بررسی ضعف و قوت هریک از این عوامل نمی‌توان تصویری جامع پیش رو داشت. نکته دوم آنکه به نظر می‌رسد نشریه علاوه بر موضوعات اقتصادی به طیف وسیعی از مسائل اجتماعی، سیاسی و هنری می‌پردازد. این پوشش گسترده در آینده می‌تواند هم به فرصت و هم به تهدید تبدیل شود. اگر بتوان به این مسائل از نگاه اقتصادی پرداخت، نظر به کمبود فراوان بحث‌های میان‌رشته‌ای در اقتصاد ایران، خود می‌تواند فتح باب جدیدی محسوب شود و درهای جدیدی را به سوی علاقه‌مندان باز کند. از سوی دیگر توجه ویژه به برخی مسائل غیراقتصادی بدون نگاه اقتصادی می‌تواند نشریه را از فلسفه وجودی خود دور سازد و به‌نوعی به تنوع بیش از حد موضوعات انتخابی مبدل شود.
نکته سوم آنکه، اکنون بازارها بخش مهمی از اقتصاد همه کشورهای جهان محسوب می‌شوند و در ایران هم مانند بقیه نقاط عالم طرفداران پروپاقرصی دارد. اختصاص بخش‌های همیشگی و ویژه بالاخص برای بازارهای سهام، مسکن، ارز و طلا و ارائه تحلیل‌های اقتصادی عمیق از این بخش‌ها نه‌فقط می‌تواند به شناخته شدن و افزایش تیراژ نشریه کمک بسزایی کند، بلکه گام مهمی در تکمیل مباحث فعلی و ارائه تصویر دقیق‌تری از آینده اقتصاد ایران به حساب می‌آید.
شهریار علائی
مدیر روابط عمومی موسسه نیاوران
وفاق و همدلی
تقریباً هفته‌نامه وزین تجارت فردا را از اولین شماره‌های آن مطالعه کرده‌ام و از آن بسیار آموخته‌ام، ضمن تبریک به جنابعالی و همکاران گرانقدرتان به لحاظ سعی و کوشش مثال‌زدنی که در زمینه ارتقای گام‌به‌گام و شماره به شماره آن و تداوم انتشار آن داشتید، انتشار دویستمین شماره را نیز تبریک عرض می‌کنم. به نظر اینجانب در بین ویژگی‌های ارزنده و قابل تقدیر هفته‌نامه تجارت فردا ویژگی‌های زیر از جایگاه ستودنی‌تری برخوردارند.
1- ایجاد زمینه برای بیان و انتشار کلیه دیدگاه‌ها با رویکرد ایجاد وفاق و همدلی
2- بهنگام بودن و تشخیص درست نیاز‌های تئوریک و تجربی مخاطبان در حوزه اقتصاد
3- نقش بی‌بدیل در تبیین درست، واقع‌بینانه و بهنگام تصمیمات و سیاست‌های اجراشده و در دست اجرای نظام تصمیم‌گیری کشور در حوزه اقتصاد
4- اجتناب از ورود به تقابل‌های غیرعامی و غیرکارشناسی
5- فراهم آوردن شرایط برای دستیابی مخاطبان به آخرین دستاوردهای علمی و تجربی در حوزه اقتصاد به‌صورت بهنگام در قالب گزارش‌ها و مصاحبه‌های موجز و موثر.
مرتضی حیدری
مجری تلویزیون و روزنامه‌نگار
مقالات ارزشمند
من به صورت مرتب مطالب این مجله را دنبال می‌کنم و به نظرم عملکرد خوبی را به جای گذاشته است. برخی مقالات منتشر‌شده در تجارت فردا بسیار ارزشمند است و من آنها را مطالعه می‌کنم. اما به نظر می‌رسد که اگر تجارت فردا بتواند جنبه بین‌المللی این مجله را پررنگ‌تر کند، بخش عمده‌ای از نواقص خود را پوشش داده است، چراکه اکنون بنگاه‌های اقتصادی به دنبال ارتباطات بین‌المللی هستند و اگرچه موضوعات داخلی بسیار مهم است ولی اگر به موضوعات بین‌المللی هم توجه شود، حتماً جذاب‌تر خواهد بود.
سعید شریعتی
تحلیلگر سیاسی
پرچمدار هفته‌نامه‌های اقتصادی
هفته‌نامه تجارت فردا بیش از چهار سال است که پرچمدار هفته‌نامه‌های اقتصادی ایران است. شاید فقط یک تیم حرفه‌ای مطبوعاتی بداند که انتشار منظم و بهنگام محتوای تولیدی در حوزه روزنامه‌نگاری تخصصی آن هم در شرایط پرتلاطم اقتصادی و البته رسانه‌ای حاکم بر کشور در طول این سال‌ها به چه معناست. من به‌عنوان یک خواننده پر و پا‌قرص و کسی که دنبال کردن تحلیل‌ها و گزارش‌های خوب اقتصادی این هفته‌نامه را بخشی از وظیفه شغلی‌ام می‌دانم واقعاً در آستانه انتشار دویستمین شماره این هفته‌نامه خوب باید از یکایک دست‌اندرکاران تهیه و انتشار این هفته‌نامه قدردانی کنم. امیدوارم که دغدغه‌مندی، جامع‌نگری، دانش‌محوری، بلندنظری و آینده‌اندیشی که تاکنون چراغ راه این هفته‌نامه بوده است در آینده نیز روشنای راه تجارت فردا باشد.
مهدی نوروزیان
معاون سردبیر روزنامه دنیای اقتصاد
نیروهای نامرئی
روایت است سازمان‌هایی که در آن عنصر «من» یا «منیت» غایب است، سازمان‌های موفق‌تری هستند. در این سازمان‌ها نیروهایی هستند که آهسته می‌آیند، گوشه‌ای می‌نشینند، کار خود را انجام می‌دهند و بی‌سر و صدا می‌روند اما صدای اثر خلق‌شده آنان چشم‌ها و گوش‌ها را نوازش می‌دهد. این نیروها کار خود را به آرامی با تواضع و بدون نیاز به خودنمایی و با جدیت انجام می‌دهند. بیش از آنکه شهوت شهرت داشته باشند عطش کار دارند آنچه به آنان انگیزه می‌دهد، کار است. از غرق شدن در کارشان لذت می‌برند و احساس رضایت دارند. پاداش واقعی به آنان فرصت دادن برای کار است نه قرار گرفتن در مرکز توجه. نه پول و نه شهرت فقط کار و کار به آنان حس رضایت می‌دهد. به این افراد نیروهای نامرئی می‌گویند و اگر سازمانی برخوردار از نیروهای نامرئی باشد موفقیتش تضمین است. افتخار کار با تجارت فردا به من این جرات را می‌دهد که بگویم تجارت فردا پر است از نیروهای نامرئی. انسان‌های بی‌ادعایی که در حال بنای سبک جدید در عرصه روزنامه‌نگاری اقتصادی هستند. من در مقام نمره دادن نیستم اما به‌واسطه بی‌ادعایی کسانی که سال‌هاست در این هفته‌نامه قلم می‌زنند و در دام شهرت‌طلبی و منیت نیفتاده‌اند اجازه می‌خواهم بگویم تجارت فردا با نمره 20 به شماره 200 رسید.
نمره‌ای که پاداش این بی‌ادعایی است.
محمد درویش
مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست
بی‌شباهت به معجزه نیست
شاید مهم‌ترین ویژگی تجارت فردا آن است که تجارت فردا را فقط در «تجارت» فردا نمی‌بیند! فرهیختگان حرفه‌ای و کاربلدی که توانسته‌اند اینک تولد دویستمین شماره را جشن بگیرند - آن هم در زمانه‌ای که تداوم ۲۰ شماره برای یک مجله مستقل بی‌شباهت به معجزه نیست!‌- به درستی دریافته‌اند: حالِ تجارت فردا زمانی بهتر از تجارت امروز است که بین‌رشته‌ای بیندیشیم و فرارشته‌ای عمل کنیم. از همین روست که آموزه‌ها و جستارهای محیط زیستی در صفحات این هفته‌نامه وزین، همیشه حضوری پررنگ داشته و آشکارا پند «واندانا شیوا» را تکرار کرده: «در اقتصاد طبیعت، ارز رایج؛ پول نیست! زندگی است‌...» منتظر گرفتن جشن هزارمین شماره می‌مانیم.
مولود پاکروان
مدرس دانشکده خبر
روزنامه‌نگاری با جان و دل
دنیای روزنامه‌نگاری شاید هیچ‌گاه به اندازه این روزها نیازمند امید نبوده است. از یک‌سو نبود یا کمبود مطبوعات مستقل و آزاداندیش که رها از سیاست‌زدگی و تنش‌آفرینی به نقد عملکرد دولتمردان بنشینند و از سوی دیگر، گیر و گرفت‌های همیشگی که سنگِ پیش پای لنگ روزنامه‌ها و روزنامه‌نگاران بوده و هست، افق پیش روی روزنامه‌نگاری تحقیقی را تیره‌تر از پیش کرده است.
تجارت فردا اما، در همین شرایط نه‌چندان خوش‌بینانه آغاز به کار کرد و اینک، دو صد شمارگی‌اش را به تماشا نشسته است.تداوم حیات تجارت فردا، در روزگار جوانمرگی مطبوعات، بی‌تردید اتفاقی نبود. پرهیز از سیاست‌زدگی و جنجال‌آفرینی، تکیه بر اطلاعات عینی و قابل اعتماد، رویکرد تحلیلی به مسائل، نقد جسورانه سیاست‌ها و اقدامات و از همه مهم‌تر مثبت‌اندیشی و چاره‌جویی در شرایط دشوار، بقای این هفته‌نامه را تضمین کرد. کارنامه درخشان در تحلیل دنیای اقتصاد، تنها دستاورد این نشریه نیست، تجارت در درس روزنامه‌نگاری هم نمره درخشانی کسب کرده است.دو سال قبل، هنگامی که یکصدمین شماره تجارت فردا منتشر شد، در یادداشتی اظهار امیدواری کردم که این هفته‌نامه به اکونومیستی برای اقتصاد ایران تبدیل شود و امروز شادمانم که تجارت دو صد گام به این آرمان نزدیک شده است.گذر از روزهای سخت، نیازمند انسان‌های سختکوش و بلند‌همت است. ثمره این سختکوشی، بر همکاران پرتلاشم در تجارت که از جان و دل روزنامه می‌نگارند، گوارا باد.
مالک حسینی
مدیرکل روابط عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی
اتفاقی متفاوت و مبارک در عرصه رسانه
تجربه کار رسانه را هر کس حتی برای تفنن یا به شکلی گذرا داشته باشد به خوبی معنای انتشار منظم و باکیفیت 200 شماره‌ای یک نشریه را درک می‌کند. تجارت فردا بی‌تردید اتفاق متفاوت و مبارکی در عرصه رسانه‌ای با رویکرد تخصصی بوده و نقش آن در تولید ادبیات، مستندسازی تجارب و کمک به تعاطی دیدگاه‌های رقیب در حوزه اقتصاد قابل تحسین است. هرچند نمی‌توان تمایل و کشش محتوایی تجارت فردا به سوی جامعه نخبگان را انکار کرد اما در تحلیل سیر تطور ماهوی آن رگه‌های امیدبخشی مبنی بر تلاش برای جذب مخاطب از لایه‌های عمومی جامعه را می‌توان دید؛ موضوعی که به باور من جای خالی آن در سپهر رسانه‌ای حوزه اقتصاد کشور محسوس است. یکی از جاذبه‌های این جریده هفتگی تلاش برای پیوند زدن حوزه‌هایی چون فرهنگ، محیط زیست، آموزش و مانند آن به اقتصاد در تولید محتواست که امیدوارم در ادامه سهم بیشتری را به خود اختصاص دهد. تداوم انتشار - در این وانفسای شرایط سخت اقتصاد رسانه در کشور- مهم‌ترین آرزویی است که می‌توان کرد و پس از آن، ضمن تقدیر از تلاش جمعی ارزشمند تحریریه تجارت فردا، امید بر آن دارم که این رسانه بتواند در ایجاد مفاهمه ملی برای توسعه اقتصادی پایدار در کشور پیشگام باشد.
میثم هاشم‌خانی
روزنامه‌نگار
ظرفیت مغفول «تجارت فردا»
تجارت فردا، امروز، در حوزه‌هایی مانند سیاست‌های پولی و بانکی یا سیاست‌های تجاری یا سیاست‌های بهبود فضای کسب‌و‌کار، هم نشریه‌ای «پیشرو» (در طرف عرضه محتوای رسانه‌ای باکیفیت) و هم نشریه‌ای «جریان‌ساز» (در طرف تقاضا از سوی مخاطبان نخبه و تاثیرگذار) به شمار می‌رود.«پیشرو» به این معنا که در طرف عرضه، جزو معتبرترین برندهای رسانه‌ای تولید و عرضه تحلیل‌های باکیفیت در حوزه‌های ذکرشده محسوب می‌شود و «جریان‌ساز» به این معنا که در طرف تقاضا، مخاطبانی بسیار باکیفیت، از سیاستگذاران ارشد مربوطه گرفته تا پژوهشگران و نیز ذی‌نفعان متنوع سیاست‌های نام‌برده شده، اکثراً تحلیل‌های تجارت فردا را در کنش‌های خود مدنظر قرار می‌دهند.این جایگاه ارزشمند، حاصل کارنامه ارزشمند 200 شماره‌ای این نشریه است، کارنامه‌ای همراه با وسواس در کیفیت علمی مطالب، نوآور بودن، پیشرو بودن و به‌روز بودن.
اما به بهانه شماره 200 تجارت فردا، می‌خواهم به ظرفیت این هفته‌نامه برای «جریان‌سازی» و تاثیرگذاری در حوزه‌های جدید اشاره کنم: حوزه‌هایی که ذیل عنوان «اقتصاد اجتماعی» و «اقتصاد فقرزدایی» قرار می‌گیرند و معمولاً هم اقتصاددانان حامی اقتصاد رقابتی [به ناحق] به کم‌توجهی به این حوزه‌ها متهم می‌شوند.تجارت فردا اگرچه در این 200 شماره توجه قابل تقدیری به مباحث متنوع «اقتصاد اجتماعی» و «اقتصاد فقر» داشته و از این حیث «پیشرو» بوده، اما به نظر می‌رسد هنوز «جریان‌ساز» بودن در این زمینه‌ها را جزو ماموریت‌های خود تعریف نکرده است.
تجارت فردا این ظرفیت را دارد که بتواند در سیاست‌های کلان فقرزدایی، سیاست‌های کلان کنترل آسیب‌های اجتماعی، سیاست‌های کلان آموزشی، سیاست‌های کلان بیمه و تامین اجتماعی و امثالهم، به نشریه‌ای «جریان‌ساز» و تاثیرگذار بر سیاستگذار تبدیل شود. همه این حوزه‌ها، جنبه‌های اقتصادی پررنگ ولی مغفولی دارند و با لحاظ اندکی ملاحظات اقتصادی در سیاستگذاری‌های مربوطه، می‌توان به تغییراتی بسیار بزرگ امیدوار بود.
امیدوارم اگر عمری باقی بود و برای سیصدمین شماره تجارت فردا یادداشتی نوشتم، محتوایش تقدیر از جریان‌سازی‌های ارزشمند تجارت فردا در حوزه‌های مغفول فوق باشد.
امید قالیباف
مجری تلویزیون و روزنامه‌نگار
نشریه‌ای بی‌همتا و بدون رقیب
تجارت فردا تنها نشریه بی‌رقیب در آسمان جراید کشور است که با نگاه تحلیلی جدیدترین رخدادهای اقتصاد جهان و ایران را در بهترین قالب به مخاطبان عرضه می‌کند.
در مواردی تجارت فردا فراتر از یک نشریه و بیشتر به عنوان یک مرجع عمل کرده است که این خود باعث اثرگذاری هر چه بیشتر آن شده است. در کنار نقاط قوت فراوان پیشنهاد می‌شود این مجله در حوزه همگرایی اقتصادی در نظر و عمل بیشتر وارد شود و به‌طور مشخص برخی اقتصاددانان که دیدگاه‌های خاص دارند نیز دیده شوند. تفوق یک دیدگاه فکری در تجارت فردا مشهود است و اگرچه حق هر نشریه محسوب می‌شود اما شاید با توجه به بی‌رقیب بودن این مجله بتوان نقش بزرگ‌تری از آن مطالبه کرد.
نیما نامداری
روزنامه‌نگار
انتظار نقد «بی‌رحمانه»
تجارت فردا به یک رسانه تثبیت‌شده و بالغ در فضای مطبوعاتی ایران تبدیل شده است. نفس این کار به قدری ارزشمند است که جز تحسین و ستایش نمی‌توان واکنش دیگری داشت. بالغ شدن در عین حال مسوولیت‌های جدیدی را هم به دنبال دارد. سطح انتظار از یک رسانه بالغ فراتر از یک رسانه نوپاست. در همین راستا بد نیست که به عنوان یک مخاطب پیگیر نشریه به دو انتظار کلیدی خود از این رسانه اشاره کنم. انتظار اول «نقد بی‌رحمانه» است. برخلاف بار رایج در ایران شخصاً به چیزی به نام نقد سازنده اعتقاد ندارم. منتقد دلیلی ندارد که در قبال سازنده بودن نقد خود متعهد باشد. بعضی نقدها اساساً برای شالوده‌شکنی است. چنانچه برای نقد، قید بگذاریم همین قید خود به بهانه‌ای برای تخطئه و سرکوب منتقد بدل می‌شود. ایراد آنجاست که تجارت فردا با زبانی متکلف و پرابهام دولت را نقد می‌کند. صاحبان قدرت به قدر کافی مدیحه‌گو و مجیزخوان دارند. شما نگران روحیه حساس دولتی‌ها و قلب شکننده مدیران ارشد نباشید. آنها را نقد کنید. مطمئناً هویت تخصصی این نشریه کمک می‌کند که نقد صریح و صادقانه ارتباط افراد با انگیزه‌های سیاسی تحلیل نشود. به گمان من لکنت تجارت فردا در نقد دولت یک ایراد در این رسانه است. انتظار دوم از نشریه برخلاف انتظار اول که ماهیت مضمونی دارد یک خواسته فنی و ظاهری است. بسیاری از مطالب نشریه گرفتار تطویل و اطناب هستند. حجم نشریه می‌تواند بسیار کمتر باشد. مطالب می‌توانند خلاصه‌تر باشند. هفته‌نامه‌های جدی در دنیا عموماً 50 تا 70 صفحه مطلب دارند. تجارت فردا اگر سیاست خلاصه و مختصر‌نویسی را بر مطالب خود اعمال کند قطعاً کیفیت مطالب افزایش خواهد یافت و خوانندگان پیگیر با اعتماد بیشتری مطالب نشریه را خواهند خواند.
نیلوفر نیاورانی
سردبیر مجله سینما و ادبیات
آشتی اقتصاد و فرهنگ
تلقی بیشتر مردم نسبت به نشریات اقتصادی این است که این نشریات را تنها اقتصاددانان یا کسانی که با این حوزه در ارتباط‌اند باید بخوانند. ارزش کار تجارت فردا به‌زعم من در این است که با نوع کاری که عرضه کرده دست به نوعی ساختارشکنی زده است. تجارت فردا با شکل محتوایی که ارائه می‌کند چنان پیوند عمیقی با طیف مخاطب خود برقرار کرده که تنها اقشار اقتصادی و سیاسی خواننده آن نیستند بلکه با تنوع موضوعی و پیاده‌سازی مفاهیم و تئوری‌های اقتصادی در حوزه‌های گوناگون و به واسطه طرح موضوعاتی به‌روز، آشنا و همه‌گیر نگرشی اقتصادی را به خوانندگان خود هدیه کرده است به طوری که این میل را در آنها تقویت کرده تا سطح دانش و آگاهی خود را ارتقا داده و از این قافله که ابعادش به گستره هستی انسانی است وانمانند. اما آنچه از همه بااهمیت‌تر می‌نماید پلی است که تجارت فردا میان اقتصاد و فرهنگ زد. گذاشتن دست هنرمندان در دست اقتصاددانان کاری بود کارستان و در راستای شکستن مرزهای اقتصادی و فرهنگی و امکان ورود آزادانه این حوزه‌ها در یکدیگر. نشست‌های مختلف سینماگران و نویسندگان و هنرمندان با اقتصاددانان موجب آشتی این حوزه‌ها و نزدیک شدنشان به هم و درافکندن طرحی دیگر بود. و اینجاست که دیگر می‌توان نظریات اقتصادی گری بکر، دارون عجم اوغلو و هر نوبلیست دیگری را در کنار نشست دکتر موسی غنی‌نژاد و مسعود کیمیایی با اشتیاق دنبال کرد. تجارت فردا روزبه‌روز فربه‌تر می‌شود و همین البته می‌تواند پاشنه آشیلش باشد. هفته‌نامه‌ای با این حجم و گوناگونی باید مراقب این فربهی باشد که حفظ این کیفیت بسی است دشوار.
محمدهاشم اکبریانی
نویسنده و روزنامه‌نگار
ارائه راهکار
ویژگی برجسته تجارت فردا تخصصی بودن آن است و اینکه این تخصص را به شکل ارائه راهکار به کار می‌گیرد. در واقع صرفاً در موضوعات نظری و تئوریک باقی نمی‌ماند و برای شرکت‌ها و افراد راه حل عینی ارائه می‌دهد. در حوزه ادبیات و کتاب هم تا جایی که من دیده‌ام، چنین رویه‌ای وجود داشته است؛ یعنی وقتی صحبت از نشر کتاب می‌شود صرفاً به مسائلی که نتواند راهی برای ناشران باز کند، اکتفا نمی‌کند و به صورت جزیی، تحلیل را ارائه می‌دهد و راه حل را هم از کارشناسان و کسانی که با آنها گفت‌وگو می‌شود، طلب می‌کند. البته چون تجارت فردا نگاهی اقتصادی دارد، همه موضوعات را با نگاهی اقتصادی می‌بیند و اسم نشریه هم اقتصادی است. به همین دلیل خیلی با بخش فرهنگی تناسب ندارد. بنابراین بهتر است یا اسم نشریه تغییر کند یا موضوعات بخش کافه هم به سمتی بروند که همخوانی بیشتری با اسم نشریه داشته باشند.
کیاداوود اسفندیاری
تهیه‌کننده و مجری برنامه پایش
نشریه ارزشمند
به نظر می‌رسد که تجارت فردا یکی از ارزشمندترین نشریه‌های تحلیلی اقتصادی باشد که من تاکنون آن را دیده‌ام، شاید هم نشریات ارزشمند دیگری هم باشند که از دیدرس بنده به دور مانده باشند، ولی در حال حاضر یکی از ارزشمندترین نشریاتی که ملاحظه کردم، تجارت فردا بوده است. در این میان به نظر می‌رسد باید حضور این نشریه در شبکه‌های اجتماعی بیشتر باشد و یک کاربر بتواند نسخه الکترونیکی این نشریه را در دسترس خود داشته باشد و نیاز به نسخه فیزیکی نداشته باشد.
کاوه آفاق
خواننده، آهنگساز و ترانه‌سرا
دست به فرمانی آگاهانه و متخصصانه
نوشتن سخت است؛ در باب یک چنین مطبوعه‌ای؛ خاص تجارت فردا و دنیای اقتصاد در سیاست خصوصاً برای یک آهنگساز و شاعری که حسب اتفاق به خوانندگی نیز آراسته شده و دستی هم در تلمذ جامعه و سیاست دارد سخت‌تر مگر آنکه با نگاهی مربوط به کارش به مقوله بپردازد و آن دو چیز است. یک اینکه احسنت به مجموعه تجارت فردا که در پیچ و تاب جاده حفظ موجودیت خویش؛ دست به فرمانی آگاهانه و متخصصانه و عاقلانه را برگزید و توانست این همه باشد و زیر بار این همه بودن سرخم نکند و همچنان در‌بیاید که این در آمدن را خوب درک می‌کنم. دوم احسنت به نام این هفته‌نامه که تجارت فرداست و هر آنچه می‌نویسد و می‌خوانیم درباره تجارت هفته گذشته و پیشترش و نهایتاً امروز است. نام هوشمندانه‌ای دارد و همچنان من خواننده؛ این نشریه را هر هفته می‌خرد. پایدار باشید دوستان.
بیژن مومیوند
روزنامه‌نگار
دفاع تمام‌عیار و خستگی‌ناپذیر از اقتصاد آزاد
انتشار دویستمین شماره «تجارت فردا» را باید به فال نیک گرفت و به تحریریه جوان و پویای آن تبریک و دست‌مریزاد گفت. مهم‌ترین نقطه قوت «تجارت فردا» دفاع تمام‌عیار و خستگی‌ناپذیرش از اقتصاد آزاد است و این در سرزمینی که شعارها و توهم‌های چپ‌گرایانه سکه رایج فضای سیاسی و روشنفکری آن بوده، دستاوردی ستودنی و قابل افتخار و هوایی تازه در فضای کرخت و خمود این سال‌هاست. پاشنه آشیل آن به نظرم عدم ارتباط مناسب با مخاطب عام است. گروه هدف و مخاطب «تجارت فردا» طبقه متوسط اقتصادی و فرهنگی است، نه صرفاً قشری خاص و برای ارتباط مناسب با این طیف علاوه بر موضوعات تخصصی و خاص اقتصادی باید به موضوعات فراگیرتر و عمومی توجه بیشتری کند و این رویکرد در جلدهای آن نمود بارزتری داشته باشد.
هیراد حاتمی
روزنامه‌نگار
بازوی تاثیرگذار
«اقتصاد» به عنوان یکی از اصلی‌ترین سرفصل‌های جوامع بشری ظرف سال‌های گذشته حجم زیادی تولید محتوا، تحلیل و گمانه‌زنی را خلق کرده است که به‌طور مستقیم با زندگی شهروندان در تماس است. هفته‌نامه تجارت فردا که حالا دویستمین شماره خود را روی دکه‌های مطبوعاتی می‌بیند با آگاهی و شناخت منطبق بر واقعیت از اقتصاد ایران و مقایسه آن با سایر کشورهای توسعه‌یافته تلاش می‌کند نقش فرهنگ‌سازی رسانه را به عنوان یک بازوی تاثیرگذار به درستی ایفا کند. بی‌تردید مباحث اقتصادی از زاویه تخصصی گاهی آنقدر پیچیده می‌شود که مانعی برای همه‌فهم بودن به شمار می‌آید. بنابراین این توجیه پذیرفتنی است که در برخی موارد شاید روح حاکم بر تولید محتوای صورت‌گرفته برای جامعه آماری چندان جذاب به شمار نیاید؛ آن هم در عصری که اتفاق‌های عمومی و جذابیت‌های آن با سرعتی مثال‌زدنی در فضای مجازی بسیاری را سرگرم کرده است. واقعیت این است که تجارت فردا وظیفه خود را به درستی از روز نخست تعریف کرده و در این بزنگاه شلوغ بودن صفحات دنیای مجازی تمرکزش را بر یک چارچوب اصولی اقتصاد گذاشته است.
محمد احسانی
مستندساز
پیوند زدن اقتصاد و فرهنگ
هفته‌نامه تجارت فردا رویکردی اقتصادی و فرهنگی را سرلوحه کار خود قرار داده است. توجه به فرهنگ و اهمیت بخشیدن به زیبایی و هنر در سیاست‌های اقتصادی کشور حلقه مفقوده‌ای است که هفته‌نامه تجارت فردا می‌تواند نقطه اتصال آن باشد. یعنی بتوان زمینه و امکان تعامل و گفت‌وگوی بین بخش اقتصاد و فرهنگ را در کشور فراهم کرد. توجه نشان دادن به رشد و پیشرفت اقتصادی بدون در نظر گرفتن ظرفیت‌های فرهنگی در کشور خطایی است که در حال انجام است. هیچ کشور ثروتمند و پیشرفته‌ای در جهان نیست که شکوه هنر و زیبایی‌اش را شاهد نباشیم. ایران این سال‌ها چهره غمبار و اندوهگینی به خود گرفته است که توجه به فرهنگ و هنر می‌تواند اندکی از این آلام عمیق بکاهد و به آینده امیدوارتر باشد. تجارت فردا می‌تواند در پیوند زدن اقتصاد و فرهنگ در ایران نقشی موثر ایفا کند.
ابوالقاسم رئوفیان
دبیرکل حزب اسلامی ایران زمین
چراغ راه جامعه
اولین شاخصه یک رسانه خوب، چه در اقتصاد و چه در حوزه سیاست، زیربنا، مبنا و خاستگاه فرهنگی آن است. یعنی اگر فعالیت‌های اقتصادی، کنش‌های سیاسی و... هر یک بر فرهنگ استوار باشند، سیاستگذاری‌های آن نیز دقیق و حساب‌شده خواهد بود. اما اگر مقوله فرهنگ را از اقتصاد و سیاست جدا کنیم مشکلات زیادی پدید خواهد آمد که اکنون گریبانگیر نظام و کشور ماست. در سیاست‌هایی که تدوین شده، مانند سیاست‌های پولی و بانکی، چون در سایه فرهنگ نبوده می‌بینیم که سامانه بیماری را زاییده است. بانک‌های ربوی ما با اختلالاتی مواجه شده که در عمل، بانک نه بانک اسلامی است و نه بانک غربی. یعنی نه مثل بانک‌های وال‌استریت عمل می‌کند و از منافع آن خود و مردم را بهره‌مند می‌سازد و نه مبتنی بر احکام والای اسلامی است که دین و دنیای مردم را پوشش می‌دهد. رسانه‌ها در این حوزه می‌توانند چراغ راه جامعه باشند. مجلاتی مانند هفته‌نامه تجارت فردا می‌تواند با روشنگری‌های خود مسیر درست اقتصاد را نمایان سازد و با نقدهای سازنده، پیچ و خم‌های پیش‌روی تصمیمات کشور را به صورتی فارغ از معادلات و جناح‌بندی‌های سیاسی بیان کند و عملکردهای دولتمردان را در حوزه خود اصلاح سازد.
علی‌اکبر گرجی‌ازندریانی
حقوقدان و استاد دانشگاه
از موفق‌ترین‌ها
هفته‌نامه وزین تجارت فردا را می‌توان یک هفته‌نامه قابل توجه و در کل یک رسانه موفق در کشور ما دانست. این هفته‌نامه توانسته است در جامعه هدف خود به صورت دقیق و قابل ملاحظه‌ای اهمیت یابد و همین مساله‌ آن را به عنوان یکی از موفق‌ترین‌ها در این عرصه مهم و پر‌چالش معرفی می‌کند. پرداختن به مسائل روز از زوایای کاربردی و مختلف می‌تواند بر غنای این هفته‌نامه محترم بیفزاید. این غنا مشخصاً می‌تواند خیل خوانندگان آن را نیز افزایش داده و فرصت تاثیرگذاری آن، در راه هدف‌هایش را بیشتر سازد و در مسیر اعتلای ایران گامی مهم‌تر و قابل توجه‌تر بردارد. پرداختن به مسائل حقوقی اقتصادی می‌تواند نوآوری‌ای مهم باشد که بخشی از چالش‌های ما نیز به آن معطوف شده. با آگاهی کنشگران اقتصادی از حقوق خود می‌توان امید داشت شکوفایی و رونق اقتصادی هر‌چه زودتر به کشور بازگردد و مشکلات کمتری گریبانگیر فعالان این حوزه مهم باشد.
محسن قائمی‌نسب
مدیر روابط عمومی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز
راهبری برای آینده
هفته‌نامه تجارت فردا به نظر من یک هفته‌نامه تخصصی است که جای خود را در میان فعالان اقتصادی باز کرده است. تجارت فردا، راهبری برای آینده به شمار می‌رود تا افرادی که می‌خواهند وارد کار تجارت شوند با استفاده از تجربیات و برنامه‌های موفقیت‌آمیز، کار خود را پیش برند و بر همین اساس است که بنگاه‌های اقتصادی، بخش‌های خصوصی و افراد فعال که به طور طبیعی جامعه هدف این هفته‌نامه به شمار می‌روند، سیگنال‌های مساعدی از این مجله دریافت می‌کنند، این خوانندگان افرادی هستند که در بازار مردم می‌توانند اثرگذار بوده و بر معیشت مردم تاثیر بگذارند. از این بابت گزینش مطلب و انتشار باید با هوشمندی باشد؛ چراکه اگر راهی که مسیر فعالان اقتصادی را مشخص می‌کند، به سوی اقتصاد سالم و موفق باشد، اقتصاد ایران رو به شکوفایی می‌رسد.
علی شاکر
دانشجوی دکترای ارتباطات
خوردن از نان اعتبار خویش
تعجب‌برانگیز و البته تحسین‌آمیز است 200 شماره بدون توقف منتشر شدن. اینکه از زمان انتشار نخستین نشریه اقتصادی ایران یعنی «تجارت و فلاحت» کمتر نشریه‌ای را می‌توان سراغ گرفت که پیوستگی انتشار آن در حوزه اقتصادی شبیه هفته‌نامه «تجارت فردا» باشد. هرچند که ممکن است مردم مجلات خانوادگی، جنجالی و حتی آگهی‌نامه‌ها را بیشتر بخوانند، ولی به‌نظر می‌رسد سیاستگذاران این هفته‌نامه آن را عَلَم نکرده‌اند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن با فروش آگهی‌ها جیب‌شان را پر کنند. آنها رسانه را می‌شناسند و می‌دانند که ابتدا باید جذابیت ایجاد کرد و بعد سراغ کسب درآمد رفت. آنها اکنون نان اعتبار و شخصیت منسجم مطبوعاتی خود را می‌خورند.
حامد شمس
مدیر روابط عمومی صندوق بازنشستگی کشوری
عطشی که تجارت فردا فرومی‌نشاند
مجموعه دنیای اقتصاد را بدون اغراق، می‌توان گروه دنیای اعتماد نام‌گذاری کرد. در کنار روزنامه دنیای اقتصاد که بسیار خوش درخشیده است، هفته‌نامه تجارت فردا نیز در دوره‌ای که با مرگ کاغذ و هر نوع رسانه نوشتاری در دنیا مواجه هستیم، از جمله بارقه‌هایی است که امید و انگیزه را برای حضور مطبوعات کاغذی همچنان زنده نگه می‌دارد. تجارت فردا بسیار متنوع و اثرگذار است و بسیار زودتر از آنچه تصور می‌شد به دوران بلوغ خود رسیده و این حاصل تلاش، دقت و پیگیری مستمر مجموعه عوامل آن است و همین ویژگی‌ها تجارت فردا را از سایر نشریات متمایز می‌سازد. در کنار تمام این ویژگی‌های مثبت نکته‌ حائز اهمیت دیگر آن است که تجارت فردا کمتر به ابعاد تئوریک مسائل پرداخته و جنبه‌های کاربردی در آن پر‌رنگ‌تر جلوه می‌کند. نبود یک نشریه کاربردی در عرصه اقتصاد سبب ایجاد عطشی در این حوزه شده و تجارت فردا به سادگی می‌تواند این عطش را فروبنشاند.
آرش نصیری
روزنامه‌نگار
مجموعه پرافتخار
وقتی نشریه‌ای به شماره 200 می‌رسد و سردبیرش و بسیاری از بچه‌های تحریریه‌اش دوستانت هستند، ته دلت قند آب می‌شود. هم برای این تداوم که حتماً توام با موفقیت بوده و هم اینکه احساس می‌کنی هنوز قدر کار خوب دانسته می‌شود. هرچند که همیشه موضوعات اقتصادی را پیگیری نمی‌کنم اما هر بار که تجارت فردا را ورق زده‌ام، به دوستی با آن مجموعه افتخار کرده‌ام. تجارت فردا خیلی خوب است و البته می‌تواند خیلی خوب‌تر هم باشد. چگونه؟ الان می‌گویم: به جای پرداختن به مسائل تئوری و گرفتن نظریات تئوریسین‌ها، به کسانی که عمل کرده‌اند بها بدهید.
یک بیزینس من که تئوری‌ها را عمل کرده باشد بهتر است از این همه تئوری‌پردازهایی که همه انگار راست می‌گویند و خودشان یک تجارتخانه کوچک هم ندارند.
مهدی مهرپور
دبیر گروه اقتصادی خبرگزاری نسیم
نقدهای اصولی
تقریباً تا اواسط سال 1393 از خوانندگان جدی تجارت فردا بودم و به شدت پیگیر مطالب هفته‌نامه بودم- اما رفته‌رفته از علاقه و پیگیری‌ام کمتر شد! هر چه می‌گذرد احساس می‌کنم قرابت فکری گردانندگان با دولت نمی‌گذارد نقدها به دولت اصولی باشد- دوران طلایی مجله تجارت فردا دوران احمدی‌نژاد بود که به شدت نقدها جدی و چالشی بود.
علی حق
روزنامه‌نگار
جای خالی پیش‌بینی‌ها
به زعم حقیر، انتشار نشریه‌ای تخصصی در حوزه اقتصاد به صورت هفتگی با این کیفیت و کمیت مطالب و شکل و شمایل جذاب که توانسته سطح گسترده مخاطب نخبه و تاثیرگذاری قابل توجه را در نظام تصمیم‌ساز اقتصادی به دست آورد، در تاریخ مطبوعات بی‌سابقه است و تا پیش از انتشار هفته‌نامه تجارت فردا غیرممکن می‌نمود.
تردید ندارم که این نشریه اگر گاه به لحاظ عمق مطالب و پرداخت برخی سوژه‌ها دچار افت مقطعی می‌شود، متاثر از تولید کند و محدود اندیشه اقتصادی در میان نخبگان ایرانی است والا تیم تحریریه این نشریه نشان داده اگر اقتصاددانی از ایران در چین و ماچین هم حضور داشته و حرفی برای گفتن داشته، رصد و شکار آنها شده است تا فضای فکری رخوت‌آلود و ایدئولوژیک‌شده محافل داخلی مانع ترقی تجارت فردا نشود.
به نظر بنده، تجارت فردا برای ادامه راه نیازمند ورود به محدوده جذاب و درآمدزای آینده‌پژوهی و مطالعات بازار است. بی‌گمان جای پیش‌بینی‌ها و برآوردهای قابل اتکا همانند آنچه از سوی نهادهای پژوهشی اکونومیست، رویترز، بیزینس مانیتور و امثالهم صورت می‌گیرد، در این هفته‌نامه خالی است.
مهران ابراهیمیان
دبیر گروه اقتصادی روزنامه جوان
غنی‌ترین مجله اقتصادی
صرف‌نظر از نوع تفکر حاکم بر مجله که حق صاحبان و سیاستگذاران هر نشریه‌ای است، بدون اغراق غنی‌ترین مجله اقتصادی هستید که دوام این جایگاه حاصل تلاش تیمی منسجم و خوش‌فکر بوده و قابل تقدیر است. همین موضوع توقع مخاطبان و مسوولیت شما را بیشتر کرده است و به عنوان یک خواننده همیشگی این مجله موارد پیشنهادی زیر به ذهنم آمد که در ادامه بهتر شدن تقدیم می‌شود:
1- در چند ماه اخیر به نظر مطالب رپرتاژی در قالب مطالب و مصاحبه بیشتر شده است. لزوم تفکیک آنها از مطالب جدی مانع از کم شدن اعتماد و علقه متخصصانی است که به طور حرفه‌ای این مجله را دنبال می‌کنند.
2- برخی شخصیت‌های کارشناسی مصاحبه‌شونده بیش از حد تکرار می‌شوند بی‌آنکه مطالبی جدید مطرح کنند.
3- جای خالی مقالات علمی با ارجاعات زیاد و جدی و کاربردی در علوم روز اقتصادی خالی است که با توجه به پتانسیل موجود در مجله می‌تواند به عنوان بخشی جدید دنبال شود.
4- پتانسیل بسیار بالایی در دانشگاه‌ها و به خصوص پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها وجود دارد که قابل ارائه و مورد استفاده مخاطبان نشریه است، آنها را بی‌بهره نگذارید.
مجتبی قمری وفا
دبیر سابق خبرگزاری مهر و مدیرمسوول سایت پارسینه
سرشار از توانمندی
امروز اقتصاد ایران با انتشار مجلات و روزنامه‌های تخصصی اقتصادی همچون تجارت فردا دیگر تنها نیست و با کارشناسی‌های دقیق راهنمایی برای اقتصاد شده‌اند. تجارت فردا در این راه توانسته ضمن استقرار تیم حرفه‌ای گزارش‌های کارشناسی تهیه کند؛ البته به دلیل حمایت از مکتب اقتصادی خاص فضا را برای منتقدان باز نگذاشته در حالی که می‌تواند مناظره و میزگردهایی در حوزه اقتصاد با حضور افراد شناخته‌شده برگزار کند.
فرشته رفیعی
دبیر گروه اقتصادی خبرگزاری مهر
«اکونومیست» ایران
در عصری که بسیاری تصور می‌کنند از سیاست‌ورزی در عرصه داخلی و خارجی می‌توان به اقتصادی پویا رسید، «تجارت فردا» راه دیگری را بنیان نهاده و تصویری واقعی‌تر از موضوعات اقتصادی و تاثیر آن بر رابطه بین دولت‌ها و دولت-ملت ارائه می‌کند. «تجارت فردا» کوشیده با نگاهی فراجناحی و معطوف به منافع ملی، تصویری جامع و درست از تحولات اقتصادی ایران و جهان ارائه کند. اغراق نیست اگر آن را «اکونومیست» ایران بنامیم. امید دارم در کوتاه‌مدت تجارت فردا را در قواره نشریه‌ای منطقه‌ای و چندزبانه و در بلندمدت در قامت نشریه‌ای بین‌المللی ببینیم. برای همکاران حرفه‌ای و خوبم در این نشریه آرزوی موفقیتی روزافزون دارم و امیدوارانه به انتظار هزارمین شماره «تجارت فردا» می‌نشینم.
صالح تسبیحی
گرافیست
طراح توانمند
به عنوان یک طراح و اهل هنر که دستی در نوشتن دارد و دستی در طرح و نقش زدن، هیچ از اقتصاد سر در‌نمی‌آورم و سرمایه که می‌گویی مغزم پرتاب می‌شود به تنها سرمایه‌ای که من و ما داریم و نامش هست هنر. به همین واسطه درباره این مجله جالب، آنچه همواره توجهم را به خود جلب کرده طرح جلدهای متفاوت و ایده‌مندی است که حتماً از اتاق فکر تحریریه پیشنهاد می‌شود. ولی به من باشد می‌گویم تا طراح توانمند نباشد هیچ ایده‌ای به کاغذ نمی‌نشیند. برای همین به گمانم جلدهای مجله شما جزو جلدهای خوب و جذاب و تاثیرگذار هستند و پایداری و بلندمدت شدن این جلدها به مجله اعتباری هم در گرافیک داده است.
حسین امامی
مدرس ارتباطات، مدیر روابط عمومی بانک توسعه صادرات ایران
برمدار توسعه
زمانی از ارتباطات توسعه صحبت می‌کنیم ابزار اصلی‌اش رسانه است. هفته‌نامه تجارت فردا از آن دست رسانه‌هایی است که به خوبی نقش توسعه‌ای خود را در روزنامه‌نگاری اقتصادی کشور در جامعه ایفا کرده است. در یک نگاه کلی، تجارت فردا، از ابتدا نگاه دقیق و موشکافانه و بدون تعصب به جریان‌های سیاسی و به رویدادهای روز اقتصادی ایران و جهان داشته، در دوران پساتحریم هم با درایت خود رسانه قابل اتکایی برای مدیران اقتصادی، کارآفرینان و نخبگان کشور بوده است. زبان نقد او زبان خیرخواهانه‌ای است که به منافع ملی کشور می‌اندیشد. به مخاطب خود اجازه می‌دهد هم حرف دولتمردان را بشنود و هم حرف اقتصاددانان را و در آخر این مخاطب فعال و زیرک اوست که قضاوت می‌کند.گفتمان غالب «تجارت فردا» مدیریت توسعه پایدار، رفع نیازهای اساسی مردم، حمایت از سرمایه‌گذاری، افزایش تولید و اشتغال و کاهش فقر و نابرابری است. علاوه بر بعد اقتصادی توسعه، به ابعاد اجتماعی، فرهنگی و سیاسی توسعه نیز توجه کرده است. توسعه انسانی را ارتقا می‌دهد و از فناوری‌ها و فضای مجازی در کسب و کار نیز غافل نمانده است. اینها ویژگی یک رسانه توسعه‌گراست که تجارت فردا دقیقاً بر این مدار است.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها