تاریخ انتشار:
دستاوردهای بیع متقابل
قرارداد بیع متقابل، یکی از انواع قراردادهای خدماتی به شمار میرود که در آن سرمایهگذاری بر عهده پیمانکار است و کارفرما بعد از تولید، مدیریت را بر عهده میگیرد.
قرارداد بیع متقابل، یکی از انواع قراردادهای خدماتی به شمار میرود که در آن سرمایهگذاری بر عهده پیمانکار است و کارفرما بعد از تولید، مدیریت را بر عهده میگیرد. پاداش پیمانکار و هزینههای مربوطه، از طریق فروش محصولات صورت میگیرد. با وجود انتقادات وارده به بیع متقابل، توسعه بسیاری از میادین ایران توسط این مدل قراردادی صورت گرفته است. تاکنون سه نسل از این قراردادها در ایران مورد استفاده قرار گرفته است.
نسل اول: در این قراردادها، پیمانکار عملیات توسعه را انجام میداد و سقف هزینهها ثابت بود. این نسل از بیع متقابل، عمدتاً برای میادین با عمر بالا طراحی شد. میدانهای سروش، نوروز، بلال، دورود، دارخوین و چند فاز پارس جنوبی با این روش توسعه پیدا کردند.
نسل دوم: در نسل دوم بیع متقابل، پیمانکار در هر دو مرحله اکتشاف و توسعه امکان حضور داشت و در صورت اکتشاف ذخایر نفتی، از اولویت مذاکره برای توسعه برخوردار بود. اکتشاف در بلوکهای نفتی اناران، مهر، منیر، توسن و فارس در چارچوب این نسل صورت گرفت که البته برخی از این عملیاتهای اکتشافی ناموفق بودند.
نسل سوم: در نسل سوم، مساله ثابت بودن سقف هزینهها تا حد زیادی مرتفع و به زمان مشخصی بعد از امضای قرارداد و انجام مهندسی پایه و برگزاری مناقصات مربوطه واگذار شد. میدانهای نفتی یادآوران و آزادگان شمالی با این روش در حال توسعه هستند.
دیدگاه تان را بنویسید