تحلیلگران بورس معاملات گروهی سهام را فسادآور میخواندند
«ددد» متوقف شد
«ددد» آنقدر نامش کوتاه و عجیب است که گاهی برای گفتنش مکثمیکنی و سپس با لبخند میگویی خریدم را به صورت «ددد» انجام دهید. تاکنون روال بدین گونه بود که خرید و فروشهایی که در بازار سهام صورت میگرفت بر اساس همین واژه ددد که نام دیگر آن معاملات گروهی است انجام میشد.
«ددد» آنقدر نامش کوتاه و عجیب است که گاهی برای گفتنش مکث میکنی و سپس با لبخند میگویی خریدم را به صورت «ددد» انجام دهید. تاکنون روال بدین گونه بود که خرید و فروشهایی که در بازار سهام صورت میگرفت بر اساس همین واژه ددد که نام دیگر آن معاملات گروهی است انجام میشد. استفاده از نرمافزارها و سامانهها در هر حوزه و سازمانی تغییراتی عمده در ساختار آن سازمان به وجود میآورند. نرمافزار معاملاتی بورس نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. تحولی که این نرمافزار در زمان پیادهسازی و اجرا در بازار بورس ایجاد کرد تنها مکانیزه کردن معاملات نبود، بلکه گام بزرگی بود در جهت مشابه شدن بورس ایران با بورسهای معتبر جهانی.
ددد از کجا آمد؟
این نرمافزار با ورود خود به بازار سهام ایران پروسههای جدیدی را در این حوزه وارد ساخت. پروسههایی چون تخصیص سهام، کد معاملاتی سهامدار، خرید گروهی و ... از جمله این موارد هستند. همچنین عناوینی چون «ددد» یا «ررر» پس از استفاده از این نرمافزار جای خود را در بازار سهام باز کرد. همان طور که میدانید سامانههای معاملاتی یا کارگزارمحورند یا مشتریمحور و بر این اساس مشتریان خریدهای خود را انجام میدادند. اما روند پیدایش و حضور ددد در ایران بدین گونه بود که ساختار نرمافزار کانادایی EFA بر کارگزار استوار است. این نرم افزار مربوط به حدود 20 سال پیش بود و قطعاً دارای کاستیهای فراوانی نیز است اما مورد رضایت بسیاری از کارگزاران و فعالان بازارهای مالی بود و در زمان خود قابلیتهای فراوانی داشت که باعث تحول بزرگی در نحوه معاملات و تغییر آن از مدل دستی و سنتی به الکترونیکی در بازار سهام و اقتصاد ایران هم شد. به هر تقدیر معاملات گروهی، به دو نوع «ددد» و «ررر» نامگذاری شدهاند که در معاملات «ددد» خریداران و
فروشندگان سهام افراد حقیقی هستند و در «ررر» اختصاص سهام به شرکتهاست. «ددد» معاملات خرید گروهی هستند به این معنا که اگر درخواستکنندگان خرید سهامی یک شرکت از حد معمول بیشتر باشد، جهت صرفهجویی در وقت، کارگزار معامله را گروهی انجام میدهد. دلیل نامگذاری این بود که در بورس اوراق بهادار هر متقاضی خرید سهام باید یک کد معاملاتی داشته باشد که این کد باید متشکل از سه حرف ابتدایی نام خانوادگی و یک عدد پنج رقمی باشد. خریدهای گروهی هم به همان شکل باید با کد معاملاتی تعریف میشدند. برای خرید گروهی کد «ددد» تعریف شد تا شباهتی با ابتدای نام خانوادگی هیچ فردی در کشور نداشته باشد. این روند یعنی خرید گروهی در گذشته هم انجام میشد ولی انجام آن به صورت دستی و کاغذی بود اما از زمان استفاده از نرمافزار این سازوکار الکترونیکی شد.
«ددد» از گذشته تاکنون
در سال 1382 موضوع حذف خریدهای گروهی مطرح شد و حتی ممنوعیت آن هم به کارگزاران اعلام شد که با پیگیریهای زیاد این کار انجام نشد و فرآیند حذف آن متوقف شد. در این راستا مخالفان خرید گروهی، بحث سوءاستفادهها و عدم نظارت بر شفافیت معاملات را مطرح کردند. به باور آنها در این نوع خرید دست کارگزار برای هر نوع جابهجایی سهام باز است و این امر موجب میشد سهام به طور متناسب با تقاضای مشتری تخصیص نیابد و بر این باور بودند که حذف آن باعث شفافیت بازار سرمایه میشود. به اعتقاد مخالفان معاملات گروهی، این نوع معاملات مانعی بودند در راه توسعه معاملات آنلاین، که باعث میشدند عدالت و نوبت در معاملات رعایت نشود و به دنبال آن کاهش موجب کاهش ساعت معاملات بودند و اجازه نمیداد که سازمان بورس وظیفه نظارتی خود را به درستی انجام دهد.
ایجاد رانت با معاملات گروهی
با حذف این معاملات، گرایش کاربران به سیستم آنلاین بیشتر میشود و مشتری حقیقی میتواند این اطمینان را داشته باشد که تقاضایش با هر حجم درخواستی و با همان قیمت اعلام شده به کد وی تخصیص داده میشود. با حذف معاملات گروهی هر کاربر به مانند یک کارگزار میتواند به هسته معاملات دسترسی داشته باشد و دیگر کارگزاران نمیتوانند خرید را صرفاً برای دوستان و آشنایان خود انجام دهند. از سوی دیگر به اعتقاد مخالفان خرید گروهی، این نوع معاملات باعث ایجاد صفهای خرید و فروش و در نتیجه سوءاستفاده معاملهگران بزرگ از این وضعیت میشود و از سوی دیگر قدرت تحلیل را کاهش میدهد، با کاهش تحلیل و اطلاعات بازار به سمت نوعی شایعهپردازی پیش میرود و بعضاً مشاهده میکنیم که برخی از سهمها بدون هیچ دلیل منطقی منفی یا مثبت میشوند. عدم اطلاعات کافی برخی از سهامداران در بازار موجی در تالار شیشهای به راه میاندازد تا فضای بازار به سمت سیر صعودی یا نزولی بودن شاخص حرکت کند.
رقابت بر سر سهمهای سنگین
و اما سخن موافقان معاملات گروهی این است که گاهی برخی نمادها صف خریدهای چند دهمیلیونی دارند یعنی رقابت بر سر یک سهم سنگین است و ممکن است یک تقاضا در انتهای جدول خرید کارگزار قرار گیرد بنابراین خرید گروهی میتواند کمککننده باشد تا کارگزار همه تقاضاهای خرید مشتریان خود را یکباره با خرید گروهی انجام دهد. آنچه مسلم است در خرید گروهی امکان سوءاستفاده وجود دارد ولی این مساله مشکل ماهیتی خرید گروهی نیست، بلکه استفادهکنندگان هستند که مشکل را به وجود میآورند، بنابراین بر اساس درست عمل نکردن عدهای نمیتوان خرید گروهی را ناکارآمد و موجب سوءاستفاده قلمداد کرد و اصولاً برای ایجاد پایگاهی معتبر هرگز یک کارگزاری با اقدامات ناشایست کل مجموعه خود را بیاعتبار نخواهد کرد.
بازیگران بازار در انتظار
در این میان نقش خریداران حرفهای پررنگتر از قبل میشود چرا که فرد باید مستقل اقدام به تصمیمگیری و خرید کند، همچنین بازیگرانی که در تمامی این سالها نقش پررنگی را در بازار ایفا میکردهاند این روزها تنها نظارهگرانی هستند که تمام تغییرات و تحولات بازار را رصد میکنند چرا که تمامی خردهسهامداران با هیجان همیشگی تحولات بازار را بررسی میکنند. البته لازم به ذکر است که تمامی این خریداران توانستهاند با دسترسی به سیستمهای اطلاعاتی و شبکههای اطلاعاتی از اخبار و صورتهای مالی شرکتها مطلع شوند و با بررسی دورهای سهام به نتایج قابل ملاحظه دست یابند. حال بازیگران بازار برای فعالیت خود محتاطتر عمل میکنند و چنین اقدامی در روزهای ابتدایی معاملات موجب کاهش حجم خرید و فروشها خواهد شد. به هر تقدیر، با تمام فراز و نشیبها و مخالفتها و موافقتها از روز شنبه 18آبان ماه92 با اعلام معاونت بازار، خرید گروهی «ددد» در بازار معاملات به استثنای عرضههای اولیه مجاز نیست و نیز از روز چهارشنبه 29 آبان ماه جاری زمان جلسه معاملاتی
کلیه بازارها نیمساعت افزایش یافته و از ساعت12به12:30 دقیقه تغییر مییابد. در این باره صحبتهای بسیاری شده است و دلیل بسیاری از مسوولان سازمان بورس برای افزایش ساعت معاملات بر این بوده است تا بتوانند از کاهش حجم سفارشات خرید و فروش بکاهند. حال این سوال به ذهن خطور میکند که با تمام کم و کاستیهایی که این سامانه معاملاتی داشته است چرا در تمامی این سالها از آن استفاده میشده است و سازمانهایی مانند بورس اوراق بهادار یا کانون کارگزاران در دورههای بعد از آقای عبدهتبریزی واکنشی نسبت به شیوه معاملاتی نشان ندادهاند؟
دیدگاه تان را بنویسید