بازار مردمی میشود
حذف ددد از یک سو بارقههای خوشحالی را برای بسیاری از سهامداران به دنبال داشت و از سوی دیگر برخی از کارگزاران و فعالان بازار با تردید به این قانون نگاه میکنند چرا که بر این باور هستند که با حذف معاملات گروهی با کاهش حجم معاملات روبهرو میشوند لذا در این راستا به گفت و گو با مصطفی امیدقائمی مدیر عامل سابق فرابورس ایران پرداختهایم که در ذیل میخوانید.
حذف ددد از یک سو بارقههای خوشحالی را برای بسیاری از سهامداران به دنبال داشت و از سوی دیگر برخی از کارگزاران و فعالان بازار با تردید به این قانون نگاه میکنند چرا که بر این باور هستند که با حذف معاملات گروهی با کاهش حجم معاملات روبهرو میشوند لذا در این راستا به گفت و گو با مصطفی امیدقائمی مدیر عامل سابق فرابورس ایران پرداختهایم که در ذیل میخوانید.
با توجه به اینکه نزدیک به 20 سال است که از معاملات گروهی میگذرد چرا تاکنون سیاست حذف ددد اجرایی نشد و در کوتاهمدت مجدداً به روال فعلی بازگشت؟
همانطور که فرمودید در سالهای گذشته نیز چنین سیاستی اعمال شد اما از آنجایی که بسترهای لازم و کافی وجود نداشت و به دلیل نارضایتی کارگزاران روال به همین گونه که مشاهده میکنید بازگشت.
بسیاری بر این باور هستند که حذف معاملات گروهی بر حجم سفارشهای خرید و فروش تاثیر میگذارد، چنین نظری درست است؟
بله، با حذف معاملات گروهی یا به اصطلاح «ددد» حجم معاملات به دلیل طولانیتر شدن معاملات و همچنین بهنام زدن خریدها نسبتاً کاهش مییابد. اگرچه برای جلوگیری از کاهش حجم معاملات سازمان بورس اقدام به افزایش ساعت معاملات کرده اما به نظر میرسد تا حدودی از حجم معاملات بکاهد. به خصوص که در ابتدای اجرای هر قانونی، بازار نسبت به آن از خود واکنش نشان میدهد و از آنجایی که بسیاری از سهامداران اطلاعات کافی ندارند احتمال کاهش حجم سفارشات خرید وجود دارد.
هدف از اجرای حذف معاملات گروهی چیست با توجه به اینکه برای کارگزاران و سهامداران نیز چنین روشی آسانتر است؟
بهطور کلی هدف از اجرای این طرح شفافتر شدن معاملات بوده و چنین سیاستی موجب میشود تا اعتماد صاحبان سرمایه به بازار بیشتر از قبل شود. با توجه به اینکه در حال حاضر روزهای مناسب و خوبی برای بازار سهام است اما این بیم میرود که بازار تحت تاثیر برخی از حقوقیها و یا آنهایی که به نوعی بر بازار تاثیر بیشتری میگذارند قرار گیرد؛ لذا با حذف معاملات «ددد» انتظار میرود توزیع عدالت بیشتر از قبل صورت گیرد.
با توجه به اینکه کارگزاران در معاملات گروهی در ساعات پایانی کار خریدها را به خریداران خود تخصیص میدادند با حذف «ددد» با دشواری روبهرو نمیشوند؟
بله، درست است. در این راستا آنچه بیشتر از هر چیز دیگری به ذهن خطور میکند وضعیت و کار کارگزاران خواهد بود، چهبسا که برای ورود تکتک اسامی خریداران با حجم وسیعی از کار روبهرو خواهند شد، به دنبال چنین وضعیتی معاملهگران با خطای بیشتری مواجه میشوند. همانطور که میدانید روال کار بدین گونه بوده است که به فرض کارگزاری خریدی را به صورت بلوکی انجام میداد و سپس تا ساعت 4 بعدازظهر فرصت داشت تا بر اساس درخواستهای مشتریان خریدها را بهنام آنان تخصیص دهد. البته در این راستا بسیاری از سهامداران گاهی از نحوه تقسیمبندی کارگزاران ابراز نارضایتی میکردند. حال با حذف معاملات گروهی میتوان به شفافیت بازار و اطمینان سهامداران افزود.
آیا اثرات منفی بر روی سهامهای مختلف نخواهد داشت؟
اگرچه معاملات «ددد» بر شفافیت بازار میافزاید اما بر سرعت کارگزار و معاملات تاثیر میگذارد و به نوعی هیجان به بازار میبخشد. در این میان با اعمال چنین سیاستی بازار کند خواهد شد و اثرات منفی را بر روی سهام مشاهده خواهیم کرد چرا که صفهای خریدی که میتوانستند در مقاطع طویلی شکل بگیرند و معاملات صورت بگیرد حال باید به صورت بهنام انجام پذیرد و معاملهگری که میتوانست در ساعات ابتدایی بازار برای چندین مشتری در صف خرید بنشیند و در ساعات پایانی کار تخصیص دهد، حال باید در لحظه «بهنام» هر خریدار خرید کند و چنین رویکردی از سرعت معاملات تا حدی میکاهد.
آیا میشد از روش دیگری به جز حذف «ددد» برای شفافیت در بازار بهره برد؟
شاید بهتر بود با بک آپ لیست و مجهز کردن به سیستمهای مناسبتری بر میزان سرعت خرید و فروش در هر لحظه افزود و نیاز به حذف معاملات گروهی نبود. همانطور که میدانید در تمامی بورسهای دنیا معاملات به شکل ثبت سفارشی صورت میگیرد و بر هیجان و سرعت بازار میافزاید. البته حذف معاملات گروهی این امکان را برای معاملات بر خط مهیا میکند و بر تقویت جایگاه معاملات آنلاین میافزاید.
گمان میکنید باز خورد فعالان بازار چگونه باشد؟
برخی از کارگزاران با چنین روشی مخالف هستند چرا که بر این عقیده هستند که نقش کارگزاران کمرنگتر از قبل خواهد شد و بر میزان معاملات آنلاین افزوده خواهد شد. بازار مردمی میشود و تمامی سفارشها با اختیار و نقش خود سهامداران صورت میگیرد و قطعاً با چنین فرآیندی امکان خطا از سوی مشتریان نیز بیشتر خواهد شد و بازار نیازمند معاملهگران دقیقتری میشود. اما باید عنوان کنم که در برخی از مواقع مشاهده میکردیم مفسدههایی در میان برخی از کارگزاران و یا معاملهگران صورت میگیرد که طبق روال قانونی، سازمان بورس نیز با آنان برخورد میکرد.
دیدگاه تان را بنویسید