شناسه خبر : 19561 لینک کوتاه

تداوم انتقادهای رهبر کاتولیک‌های جهان از سرمایه‌داری

پاپ و نگرانی‌هایش

پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان، در نوامبر سال جاری میلادی با انتشار بیانیه‌ای از پول‌پرستی در فرهنگ‌های سکولار انتقاد کرد و اخطار داد که ممکن است این وضعیت به استقرار یک نظام استبدادی جدید منجر شود.

پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان، در نوامبر سال جاری میلادی با انتشار بیانیه‌ای از پول‌پرستی در فرهنگ‌های سکولار انتقاد کرد و اخطار داد که ممکن است این وضعیت به استقرار یک نظام استبدادی جدید منجر شود. این بیانیه که به زعم کارشناسان نشان از اتخاذ یک سیاست اقتصادی تازه در واتیکان دارد، مورد انتقاد شدید محافظه‌کاران آمریکا قرار گرفت. آنها این بیانیه را علیه نظام سرمایه‌داری خواندند و راش لیمبوف، یکی از مجریان راستگرای رادیو، سیاست‌های اقتصادی پاپ را مارکسیستی نامید. اکنون پاپ آرژانتینی بین محافظه‌کاران، صفت مارکسیست گرفته است.
با این حال، پاپ فرانسیس، نخستین پاپ غیر‌اروپایی در طول ۱۲۰۰ سال گذشته، در تازه‌ترین مصاحبه مطبوعاتی‌اش اتهامات وارده را رد کرده، همچنان به انتقاد از نظام سرمایه‌داری پرداخته و از همگان می‌خواهد تا به وضعیت فقرا توجه بیشتری نشان دهند. روزنامه ایتالیایی لااستامپا روز یکشنبه 15 دسامبر، گفت‌وگویی با پاپ فرانسیس منتشر کرد که در آن او به این اظهارات واکنش نشان داد و گفت خود را مارکسیست نمی‌داند. پاپ در این مصاحبه اظهار داشت: «آموزه‌های مارکسیستی غلط است. با این همه من در طول زندگی‌ام مارکسیست‌های بسیاری دیده‌ام که آدم‌های خوبی بودند در نتیجه به من بر‌نمی‌خورد اگر مرا مارکسیست بنامند.» پاپ در بیانیه ماه نوامبر خود به انتقاد از سیستم اقتصادی چکیدن از بالا به پایین پرداخته بود؛ سیستمی که سازوکار آن اخذ مالیات از اقشار پر‌درآمد جامعه و ایجاد امکانات اجتماعی برای تمامی افراد، شامل مستمندان و فقرا، با آن مالیات اخذ شده است. پاپ در نقد این سیستم آورده بود: «وعده داده بودند اگر ظرفی پُر باشد، سرریز می‌کند و مستمندان و فقرا نیز از محتویات این ظرف بهره خواهند برد، اما این اتفاق نمی‌افتد و ظرف به جای سرریز کردن، به شکل معجزه‌آسایی بزرگ‌تر و بزرگ‌تر می‌شود.» این بخش از نظرات پاپ بیش از سایر گفته‌های او مورد انتقاد محافظه‌کاران آمریکایی قرار گرفته بود. پاپ در توضیح این نظرات، به روزنامه لااستامپا گفت اشارت او به یک نظریه مشخص بوده و او داشته درباره دکترین اجتماعی کلیسا توضیح می‌داده و این نظرات هیچ کدام به معنای مارکسیست بودن او نیست. پاپ فرانسیس که روز سه‌شنبه هفدهم دسامبر ۷۷ساله شد، در گفت‌وگو با روزنامه لااستامپا به شایعه دیگری نیز اشاره می‌کند که در ۹ ماه اخیر جلوس او بر صندلی اعظم واتیکان بسیار شنیده شده و آن انتخاب یک زن برای مقام کاردینالی است. رهبر مسیحیان جهان در این باره گفت: «کلیسا زنان را ارج می‌نهد و آنها را وارد قوانین و مسائل سیاسی روحانیون نمی‌کند.» صحبت‌های پاپ درباره مارکسیست نبودن‌اش در شبکه‌های اجتماعی و بخش نظرات روزنامه گاردین بازتاب وسیعی داشته است. در ماه جاری میلادی، مجله «تایم» پاپ فرانسیس را به عنوان شخصیت برگزیده سال ۲۰۱۳ انتخاب کرد و دلیل این انتخاب را نیز امید دادن و انگیزه بخشیدن به جامعه مسیحیان جهان و گشودن درهای کلیسا به روی همگان نامید. پاپ فرانسیس نخستین رهبر کاتولیک‌های جهان است که آزادانه درباره موضوع طلاق و دگراندیشان جنسی صحبت‌هایی کرده است.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها