تاریخ انتشار:
تقصیر دلار در تورم بازارهای کالایی چیست؟
سال گذشته با افزایش قیمت دلار در بازارهای کالایی به خصوص بازارهایی همچون محصولات پتروشیمی، فلزات پایه و فولاد قیمت با سرعت و نسبت بالاتری افزایش یافت.
نگاهی به قیمت دلار و ارتباط آن با بازارهای کالایی و مقایسه این موضوع در دو برهه زمانی پاییز 91 و پاییز 92 نشان میدهد وابستگی قیمتهای کالایی به دلار، امسال کاهش یافته است. سال گذشته با افزایش قیمت دلار در بازارهای کالایی به خصوص بازارهایی همچون محصولات پتروشیمی، فلزات پایه و فولاد قیمت با سرعت و نسبت بالاتری افزایش یافت. این در حالی است که در حال حاضر و در شرایطی که قیمت دلار در بازار روند کاهشی دارد، کاهش قیمتهای کالایی به کندی صورت میگیرد. این موضوع به دو دلیل است؛ نخست آنکه دلاریزه شدن بازارهای کالایی که سال گذشته این موضوع با شدت بیشتری صورت گرفته بود با نفوذ رشتههای روانی بازار دلار به سایر بازارها همراه میشود و اثرات روانی بازار دلار یک بار بر قیمت ارز اثر میگذارند و بار دیگر همان موضوعات در بازارهای کالایی نیز ظهور میکنند، در حالی که قیمت دلار در قیمت تمامشده کالاهای تولید محاسبه شده است. به این ترتیب اثر مضاعف دلار و بار روانی آن سال گذشته به از هم گسیختگی بازارهای کالایی دامن زد. این در حالی است که چسبندگی قیمتها در بازارهای کالایی باعث شده است بهرغم کاهش قیمت دلار اما کمتر شاهد کاهش
متناسب قیمتها در بازارهای کالایی باشیم. بر این اساس دولت باید به این نکته ظریف دقت کند که کاهش وابستگی به دلار در اقتصادی که متورم است ضروری است، در غیر این صورت قادر نخواهد بود تورم را از جامعه دور سازد؛ نکتهای که دولت دهم آن را درنیافت و برعکس آن عمل کرد.
دیدگاه تان را بنویسید