مروری بر تاریخچه تجارت کرمانشاه
قصر شیرین
کرمانشاه، خاطره شیرین دیار فرهاد، بیستون و آناهیتا و طاق بستان. سرزمین مردمان غیوری که به مقتضای مکان همواره در معرض حمله و آسیب بودهاند، خواه اعراب و خواه مغولان خونریز و روزی دیگر عثمانیان ترک و یک روز ارتش بعثعراق.
کرمانشاه، خاطره شیرین دیار فرهاد، بیستون و آناهیتا و طاق بستان. سرزمین مردمان غیوری که به مقتضای مکان همواره در معرض حمله و آسیب بودهاند، خواه اعراب و خواه مغولان خونریز و روزی دیگر عثمانیان ترک و یک روز ارتش بعث عراق.
یادگار اجداد غارنشین و گنج دره هرسین و هنوز در کوچه پس کوچههای کنگاور، صدای بازرگانان شوشی و بینالنهرین به گوش میرسد. سرزمینی کهن بر شاهراه شاهی که اکباتان هخامنشی را به بابل وصل میکرد و تیسفونش ییلاق پادشاهان ساسانی بود.
کرمانشاه که به واسطه موقعیت مکانی همواره در پیشخوان حمله بیگانگان بوده، در دوران صفویه میدانستیز ایران و عثمانی بود و در دوران قاجار، همواره منطقهای در ستیز. در جنگ جهانی اول به تصرف قوای عثمانی درآمد و در جنگ جهانی دوم به تصرف قوای نظامی انگلستان و در دوران جنگ تحمیلی مورد حمله قوای بعث عراق، اما سرزمینی همواره مقاوم و غیور. این شهر تا پیش از دوران قاجار هرگز نتوانست به عنوان قطب تجاری و اقتصادی غرب کشور مطرح شود و همواره تحت نفوذ همدان بود، اما در دوره قاجار با قرارگیری گمرک غرب در کرمانشاه امتیازات ویژهای به این شهر اعطا و کرمانشاه به مرکز مهم تجارت غرب کشور بدل شد.
در دوران قاجار و حکومت محمدعلی میرزای دولتشاه، بازار بزرگ این شهر بنیان نهاده شد و اولین اکتشافات نفتی در همین استان صورت گرفت، کرمانشاه معدن نفت، گچ، آهک، آهن و سنگهای تزیینی است و دامپروری و کشاورزی آن کمنظیر است. بزرگترین محصولات کشاورزی آن گندم، نخود، گشنیز و پیاز است و محصولات دامپروری، دام، پوست و روغن نباتی. صنایع دستی کرمانشاه سابقهای طولانی دارد، روزگاری کرند غرب زرادخانه مهمی بوده که سلاحهای گوناگون میساخته، گلیم بافی از صنایع دستی خانگی است که در بیشتر نقاط و بهخصوص هرسین رواج دارد. موجبافی یکی از هنرهای خانگی است که هنوز در منطقه اورامانات رواج دارد.
پردهبافی و جاجیمبافی نیز یکی از صنایع دستباف کرمانشاه است و قالیبافی و نمدمالی که سنتی دیرینه میان مردم این ناحیه است و گیوه که پاپوش نرم و راحت مناطق صعبالعبور زاگرس است. چیغ، حصیری که روی آن نقشهای متفاوتی به وسیله نخهای رنگارنگ پشمی ایجاد میشود و برای محافظت سیاه چادرها استفاده میکنند و قلمزنی و ابزارهای فلزی.
کرمانشاه امروز، سرزمینی است که در جوار آشفتگیهای عراق و ترکیه، از آرامش برخوردار بوده و پتانسیل تبدیل شدن به پایگاه تجاری غرب کشور و گسترش روابط تجاری با عراق را در خود دارد و با راهاندازی خط هوایی کرمانشاه-سلیمانیه، کرمانشاه قابلیت تبدیل شدن نهتنها به شاهراه غرب کشور، بلکه منطقه را در خود دارد و چه خوب اگر این تهدیدات را به فرصت
بدل کنیم.
این شهر از دوره صفویه به نام کرمانشاهان یاد شده و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نام کرمانشاه حذف شد و به «قهرمان شهر»، «ایمان شهر» و نهایتاً «باختران» بدل شد. با پیگیری نمایندگان مجلس در سال ۱۳۷۳ش با تصویب مجلس شورای اسلامی نام باختران بار دیگر به کرمانشاه تغییر کرد.
دیدگاه تان را بنویسید