شناسه خبر : 12077 لینک کوتاه

کریم بهرامی، رئیس هیات فوتبال قم از مجمع جنجالی فدراسیون فوتبال می‌گوید

انحلال کمیته رفع ابهامات سناریویی از پیش نوشته‌شده بود

ابهامات مالی فدراسیون فوتبال در چند ماه گذشته باعثشده است سوال‌های فراوانی در ذهن علاقه‌مندان به فوتبال شکل بگیرد. یکی از مدیرانی که در روشن شدن وضعیت مالی فدراسیون فوتبال برای جامعه ورزشی نقش بسزایی داشته، ‌ کریم بهرامی، رئیس هیات فوتبال استان قم است.

رسول مجیدی

ابهامات مالی فدراسیون فوتبال در چند ماه گذشته باعث شده است سوال‌های فراوانی در ذهن علاقه‌مندان به فوتبال شکل بگیرد. یکی از مدیرانی که در روشن شدن وضعیت مالی فدراسیون فوتبال برای جامعه ورزشی نقش بسزایی داشته،‌ کریم بهرامی، رئیس هیات فوتبال استان قم است. او در چند ماه گذشته مصاحبه‌های زیادی در مورد تخلفات مالی صورت‌گرفته در فدراسیون فوتبال انجام داده و در مصاحبه با تجارت فردا، جزییات بیشتری از آنچه در صورت‌های مالی سال ۹۱-۹۲ رخ داده بیان می‌کند.



آقای بهرامی اگر موافق باشید مصاحبه را با توضیح شما درباره دلیل اصلی حواشی جلسه هفته گذشته فدراسیون فوتبال شروع کنیم. دلیل اصلی این حجم از اخبار و حواشی حول یک مجمع سالانه چیست؟ چرا این مجمع آنقدر حاشیه‌ساز شد؟
همه چیز به صورت‌های مالی سال ۹۱-۹۲ برمی‌گردد. در واقع از مجمع سال گذشته که در آبان سال ۱۳۹۲ تشکیل شد، ابهامات فراوانی برای برخی از اعضا به وجود آمد و الان چیزی حدود ۱۴ ماه است که این ابهامات باقی مانده است. دلیل اصلی آن هم می‌تواند عدم بازرسی صحیح بازرس منتخب و البته یکی بودن بازرس و حسابرس فدراسیون فوتبال باشد.

از نظر قانونی آیا ایرادی دارد که حسابرس یا بازرس یکی باشند؟
خیر، از لحاظ قانونی منعی وجود ندارد. اما به هر حال درست نیست یک نفر از لحاظ حقوقی (یعنی موسسه حسابرسی‌اش) حسابرس فدراسیون باشد و خودش (از جایگاه حقیقی) بازرس فدراسیون باشد. این یکسان بودن صد در صد جلوی کنترل صحیح حساب‌ها را می‌گیرد. اینکه یک فرد بیاید اسناد موسسه خودش را بازرسی کند کار را به درستی پیش نمی‌برد.

حالا ابهاماتی که برای اعضای مجمع ایجاد شده شامل چه چیزهایی هستند؟
ببینید حسابرس مقدمات اولیه حسابرسی را هم انجام نداده بود و صورت‌های مالی به خوبی تنظیم نشده بود.

اما آقای شیخ‌سفلی که بازرس فدراسیون فوتبال هستند و موسسه‌شان هم کار حسابرسی از این فدراسیون را انجام می‌دهد، در گفت‌وگو با خبرنگار تجارت فردا گفته‌اند، بر اساس اساسنامه فدراسیون فوتبال، وظیفه تهیه صورت‌های مالی بر عهده اعضای هیات‌رئیسه است نه حسابرس.
بله، ایشان درست می‌گویند. من حرف‌های آقای شیخ‌سفلی در این زمینه را تایید می‌کنم اما حرفم این است که ایشان از جایگاه بازرس باید با این صورت‌های مالی برخورد می‌کردند. باید به آنها ایراد می‌گرفتند. اما متاسفانه این کار هم صورت نگرفته. دلیلش هم شاید همین یکی بودن بازرس و حسابرس باشد. البته شاید آقای شیخ‌سفلی بگوید به صورت‌های مالی سالی ۹۱-۹۲ ایراد گرفته‌اند اما این کافی نیست و باید جلوی کار را می‌گرفتند. بازرس نباید بگذارد تخلفات ادامه پیدا کند. فقط تذکر کافی نیست.

یکی از اتفاقات عجیبی که در مجمع امسال رخ داد منحل شدن کمیته بررسی ابهامات صورت‌های مالی سال گذشته بود. شما این اتفاق را چگونه تحلیل می‌کنید؟
به نظر من این رخداد بیشتر شبیه یک سناریو از پیش تعیین‌شده بود. اصلاً تصمیم‌گیری درباره حیات کمیته بررسی ابهامات در دستور جلسه نبود که دوستان بخواهند درباره آن رای‌گیری کنند.

مگر رای‌گیری شد؟ برخی از اعضا می‌گویند حتی شکل کار هم برای منحل کردن کمیته رفع ابهامات رعایت نشده است.
چه عرض کنم؟ به نظر من هم اسم کاری که در مجمع انجام شد رای‌گیری نبود. آقای کفاشیان به صورت شفاهی موضوع را مطرح کردند و برخی از اعضا دست‌شان را به جهت موافقت با موضوع بالا بردند. بعد هم که چند نفر از اعضا به نحوه کار ایراد گرفتند، موضوع را با فرستادن صلوات، پایان دادند.

جدا از بحث صحت و شکل صحیح رای‌گیری، اصلاً مگر می‌شود درباره موردی که در دستور جلسه قرار ندارد رای‌گیری کرد؟
دوستان یک بندی به نام سایر را در دستور جلسه مجمع قرار داده بودند و با استفاده از همین بند سناریو خود را اجرایی کردند.

پس خیلی هم کارشان غیرقانونی نبوده و به نوعی قانون را دور زده‌اند.
بله، به نظر من جز رای‌گیری برای انتخاب عضو جدید هیات‌رئیسه که منجر به انتخاب آقای دبیری شد، هیچ چیز مجمع درست نبود. در واقع دوستان با گذاشتن بند سایر، هر کاری خواستند کردند.

برگردیم به موضوع انحلال کمیته رفع ابهامات، ظاهراً اعضای این کمیته به نتایج خوب و قابل توجهی دست پیدا کرده بودند.
دقیقاً. کار هرچند با تاخیر، داشت جلو می‌رفت و نتایج خوبی اخذ شده بود. البته نمی‌خواهم بگویم در فدراسیون دزدی شده بود اما به هر حال این کمیته می‌توانست از ابهامات جلوگیری کند و خیلی مسائل را شفاف کند.

گویا وظایف این کمیته به هیات‌رئیسه واگذار شده است. شما امیدی به پیگیری آن از سوی اعضای هیات‌رئیسه دارید؟ اصلاً آنها می‌توانند این مساله را دنبال کنند؟
من امیدی ندارم. اعضای هیات‌رئیسه نه تخصص این کار را دارند و نه وقتش را. به نظرم این موضوع به بوته فراموشی سپرده می‌شود و در واقع سناریو دوستان موفق شده است!

بحث دیگری که بعد از مجمع مطرح شد و در واقع معاون وزیر آن را رسانه‌ای کرد موضوع عدم پرداخت مالیات توسط فدراسیون فوتبال بود. سوالی که اینجا پیش می‌آید این است که مگر فدراسیون فوتبال به عنوان یک NGO از پرداخت مالیات معاف نیست؟
بحث مالیاتی یکی از تخلفات محرز فدراسیون فوتبال است. البته حرف شما درست است که فدراسیون فوتبال به عنوان یک NGO از پرداخت مالیات معاف است اما این مهم وقتی می‌تواند رنگ اجرا به خود ببیند که در تیرماه هر سال فدراسیون فوتبال اظهارنامه مالیاتی را پر کند و به سازمان مالیاتی کشور بفرستد. در واقع باید شکل کار حفظ شود. در قانون هم آمده که NGO‌ها باید اظهارنامه خود را ارسال کنند اما از مالیات معاف هستند. در واقع شما اگر این اظهارنامه را نفرستید، نمی‌توانید از امتیاز معافیت مالیاتی استفاده کنید. بگذارید برایتان مثالی بزنم، شما در صورتی می‌توانید از معافیت کفالت استفاده کنید که فرم‌های مربوطه را پر کنید. اگر دو سال غیبت داشتید و یکدفعه رفتید دنبال معافیت، باید جریمه آن دو سال غیبت را بدهید. حالا هم فدراسیون مجبور به پرداخت جریمه است. چیزی حدود چهار تا پنج میلیارد که اصلاً رقم کمی نیست. البته این مساله را هم اضافه کنم که این مورد تقصیر آقای کفاشیان نیست در واقع خزانه‌دار و بازرس باید این کار را انجام می‌دادند. یا حداقل تذکر می‌دادند که این کار صورت نگرفته. واقعاً پر کردن یک اظهارنامه مالیاتی که کاری ندارد و من نمی‌دانم چرا آن را انجام ندادند. حالا هم فدراسیون مجبور است این جریمه میلیاردی را پرداخت کند و چون دوستان از جیب خود آن را نمی‌دهند، برای‌شان مهم نیست.

درست از روز بعد از مجمع تغییرات گسترده‌ای در ساختار مدیریتی فدراسیون فوتبال رخ داد. شما این تغییرات را در ادامه بحث شفاف‌سازی مالی می‌دانید؟
به هر حال بی تاثیر نیست. حتماً اتفاقاتی افتاده که این تغییرات در فدراسیون فوتبال رخ داده. متاسفانه سوءمدیریت در فدراسیون فوتبال باعث شده کنترل‌های داخلی لازم در ساختار فدراسیون صورت نگیرد و همین سبب بروز تخلفات شده. به نظر من در این چند سال سازمان اداری فدراسیون فوتبال عملکرد خوبی نداشت. ما در کشور سازمان‌های به مراتب بزرگ‌تری از فدراسیون فوتبال داریم و این همه بی‌نظمی در آن نمی‌بینیم. ولی در فدراسیون فوتبال مشکلات واقعاً زیادی وجود دارد. آن هم در حالی که افراد شاغل در این فدراسیون واقعاً کارشان را دوست دارند. حالا یا به خاطر پول است یا به خاطر عشق به فوتبال. اما هرچه هست سمت‌شان را دوست دارند و از لحاظ انگیزشی مشکل ندارند اما بازهم می‌بینیم که ساختار اداری فدراسیون ایرادهای عجیب و غریبی دارد. در هر حال من معتقدم این تغییرات در ادامه بحث‌های مالی چند ماه گذشته است و حتماً مواردی حقیقت داشته که دوستان حاضر شده‌اند بعد از ماه‌ها تن به تغییرات بدهند.

گویا فدراسیون‌نشینان خیلی هم راضی به تعامل با کمیته رفع ابهامات نبوده‌اند و مدارک کمی را در اختیار آنها گذاشته بودند.
شفاف‌سازی یکی از راه‌های پیشرفت هر سازمانی است. راستش را بخواهید به نظر من جای تعجب ندارد در سازمانی به بزرگی فدراسیون فوتبال با حضور چیزی حدود ۲۰۰ کارمند، تخلف صورت بگیرد. به هر حال چرخش مالی فدراسیون فوتبال ۵۰ تا ۶۰ میلیارد است و حالا اگر تا ۱۰ درصد این پول هم به درستی هزینه نشده باشد جای اغماض دارد. بالاخره هر بودجه‌ای به صورت کامل اجرا نمی‌شود و پرتی خاص خود را دارد. اما متاسفانه فدراسیون فوتبال این مساله را قبول ندارد و با تخلفاتی که در چارت اداری این نهاد صورت گرفته، این فدراسیون در ورطه سقوط افتاده است.

مساله دیگری که مطرح می‌شود، بی‌تفاوتی اعضای مجمع به این تخلفات است. چرا اعضای مجمع مثلاً به همین قضیه رای‌گیری در مجمع و اینکه اساساً تصمیم‌گیری در برخی زمینه‌ها در دستور کار مجمع نبوده، ایراد نمی‌گیرند؟
متاسفانه برخی از دوستان به میزهای‌شان چسبیده‌اند. فکر می‌کنند اگر از سمت‌شان جدا شوند اتفاق خاصی می‌افتد. به نظر من هیچ اتفاقی نمی‌افتد. انسان باید صادقانه کار کند. برخی از دوستان اما ملاحظات خاص خودشان را دارند و شاید حیا می‌کنند که برخی چیزها را مطرح کنند.

در چند ماه گذشته از گوشه و کنار شنیده می‌شود که وزارت ورزش دوست دارد نقش پررنگ‌تری در مجمع فدراسیون فوتبال و تصمیمات این فدراسیون داشته باشد. این موضوع را حتی آقای مناف‌هاشمی، معاون وزیر ورزش هم با صراحت اعلام کردند. شما موافق پررنگ‌تر شدن نقش وزارت ورزش در فوتبال هستید؟
آقای هاشمی دقیقاً چه چیزی را بیان کرده‌اند؟

ایشان در شبکه دوم سیما، یک شب مانده به برگزاری مجمع گفتند بهتر است اساسنامه فدراسیون فوتبال تغییر کند و شبیه سایر فدراسیون‌ها شود. وزیر در همه فدراسیون‌ها رئیس مجمع است و فدراسیون فوتبال هم باید اساسنامه‌اش را بر اساس شرایط کشور بنویسد.
من با انحصار مخالفم. اینکه تک‌صدایی شود کار را درست نمی‌کند. هر کسی در فدراسیون فوتبال انحصار داشته باشد، خوب نیست. چه آقای کفاشیان باشد چه آقای وزیر. باید تعامل صورت گیرد. اینکه ارگان خاصی در فوتبال تصمیم اول و آخر را بگیرد مناسب فوتبال ما نیست. اما اگر قرار است تغییری صورت بگیرد باید حتماً اساسنامه را اصلاح کنند. شکل کار باید حفظ شود چون قانون بد بهتر از بی‌قانونی است. با این همه معتقدم خرد جمعی بهتر از انحصار است و فرقی ندارد اگر قرار باشد آقای کفاشیان برود و یک انحصارطلب دیگر روی کار بیاید. به نظر من باید شایسته‌سالاری صورت بگیرد. رفیق‌بازی و امثال این کارها فایده‌ای ندارد. من معتقدم از ۷۰، ۸۰ میلیون جمعیت ایران، ۵۰ میلیون نفر فوتبال را دنبال می‌کنند، ما به عنوان یک NGO موظف هستیم به این تعداد قابل توجه خدمت برسانیم. نباید فدراسیون فوتبال را تبدیل به یک حیاط خلوت کنیم.

در مورد انتخاب دبیر کل فدراسیون فوتبال هم شایعات زیادی شنیده شده است. شما خبر ندارید قرار است چه کسی جایگزین آقای نبی شود؟
چیزی نشنیده‌ام اما در کل باید بگویم به نظرم دبیرکلی پست مهمی است. خیلی باید برای انتخاب دبیر کل دقت کرد. یک دبیر کل خوب می‌تواند فدراسیون فوتبال را موفق کند و دبیر کلی که شایسته نباشد می‌تواند آن را به ورطه نابودی بکشد.

به نظر شما رئیس فدراسیون فوتبال باید چه مواردی را برای انتخاب دبیر کل ملاک قرار دهد؟
به نظرم یک فرد جوان و انرژیک باید روی کار بیاید. کسی که قانون را بداند و واقعاً در فدراسیون وقت بگذارد. در ضمن دبیر کل باید همه را به یک‌چشم نگاه کند. اینها می‌توانند ملاک‌های اولیه و خوبی برای انتخاب دبیر کل باشند.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها