تاریخ انتشار:
پیشنهاد: انتشار پاورقیهای آموزشی
تمرکز برسیاستگذاری
از دید من تجارت فردا نشریه بسیار موفقی است. مهمترین عامل موفقیت تجارت فردا را باید در فرا رفتن از الگوهای قدیمیشده و خستهکننده مبتنی بر دفاع ایدئولوژیک از بازار آزاد دانست. تجارت فردا در مقالات مختلف نشان داده که مساله سیاستگذاری اقتصادی امری فراتر از آزادسازی صرف قیمتها و حذف نقش دولتهاست.
از دید من تجارت فردا نشریه بسیار موفقی است. مهمترین عامل موفقیت تجارت فردا را باید در فرا رفتن از الگوهای قدیمیشده و خستهکننده مبتنی بر دفاع ایدئولوژیک از بازار آزاد دانست. تجارت فردا در مقالات مختلف نشان داده که مساله سیاستگذاری اقتصادی امری فراتر از آزادسازی صرف قیمتها و حذف نقش دولتهاست. پرداختن به جنبههای اجتماعی و فرهنگی موضوعات اقتصادی، پوشش دادن پروندههای مختلفی حول موارد شکست بازار، توجه به بازندگان سیاستهای اقتصادی، استفاده از طیف وسیعتری از نویسندگان و مصاحبهشوندگان و معرفی چهرههای جدید و جوان را باید در راستای این موفقیت ارزیابی کرد.
در کنار این موفقیتها تجارت فردا میتواند بهتر شود. به چند مورد خاص اشاره میکنم.
۱- هفتهنامه باید وزن مقالاتی را که بر اساس مطالعه و مدلسازی دقیق نظری و تجربی از اقتصاد ایران نوشته میشوند، پررنگتر کند. جای مقالات سفارشی و حرفهای که به دقت و با جزییات فنی به کنکاو موضوعات بپردازند در نشریه خالی است. در خیلی از مقالات منتشرشده مرور فراگیر و ارجاعات نظاممند به ادبیات روز کمرنگ است و جا دارد که در بخشهای تخصصی مجله پررنگتر شود. پیوند نزدیکتر با ادبیات تخصصی هم برای مخاطب و خوانندگان جنبه آموزشی بیشتری خواهد داشت و هم تحلیلهای ارائهشده در مقالات را به سطح جدیدی ارتقای میدهد.
۲- جای پاورقیهای آموزشی در نشریه خالی است. با توجه به طیف مخاطبان نشریه میشود چندصفحهای را به آموزش مفاهیم اقتصادی مهم اختصاص داد و به صورت ستونهایی دنبالهدار در مورد آنها نوشت. حدس من این است که مخاطب ایرانی نشریه دیگر به اندازه کافی در مورد مفاهیم اولیه اقتصاد مثل عرضه و تقاضا و منشاء پولی تورم و امثال آن میداند و جا دارد که بحثهای آموزشی هفتهنامه مباحثی اندکی پیشرفتهتر را پوشش دهد. مثلاً مقالات یا ستونی را به توضیح همهفهم مفاهیم مربوط به نرخ تعادلی ارز، رفتار بازار داراییها، سیاستهای بهینه مالیاتی، نظریههای مهم تجارت بینالملل، مبانی رفتاری بانک مرکزی، پویاییهای بازار کار، مباحث مربوط به بهرهوری و فناوری، جذب سرمایه خارجی، مسائل مربوط به رشد اقتصادی، پویایی بازار مسکن، مدلهای مقرراتگذاری صنایع انحصاری و امثال آن اختصاص دهد.
۳- مناظرههای مکتوب و نقادی مقالات منتشرشده در شمارههای قبل خیلی کمرنگ است. با توجه به ارتباط نشریه با طیف وسیعی از اقتصاددانان داخل و خارج پیشنهاد میکنم مطالب سیاستی منتشرشده به صورت منظم و نظاممند برای جمعی از اقتصاددانان با تخصصهای مشابه ارسال شود و از آنها خواسته شود که در مورد فروض و نتایج و توصیههای این مقالات نظر انتقادی یا دیدگاههای رقیب خود را ارائه کنند. این فرآیند، اگر به صورت موفقیتآمیزی اجرا شود تجربه جدیدی در مطبوعات کشور خواهد بود.
۴- ارتباط نزدیکتر و تعاملیتر با مخاطبان از طریق فعالیتهایی مثل مسابقهها، بازیها و جدولهای اقتصادی و فراخوان برای پیشنهاد راهحل و سیاستهای معطوف به اقتصاد ایران قدم دیگری است که نشریه میتواند بردارد.
امیدوارم تجارت فردا روز به روز بالندهتر شود و نقش مثبت خود را در ارتقای فضای سیاستگذاری اقتصادی کشور با قوت بیشتری ادامه دهد.
دیدگاه تان را بنویسید