شناسه خبر : 7538 لینک کوتاه

بحران سیمان ناشی از چیست؟

مسیر نادرست

«۴۰ درصد مازاد عرضه سیمان و برنامه‌ریزی برای افزایش ۵۰‌درصدی ظرفیت تولید این محصول تا ۱۰ سال دیگر!» پارادوکسی که حتی واکنش مقامات دولتی را برانگیخته است.

ابراهیم علیزاده
«۴۰ درصد مازاد عرضه سیمان و برنامه‌ریزی برای افزایش 50‌درصدی ظرفیت تولید این محصول تا 10 سال دیگر!» پارادوکسی که حتی واکنش مقامات دولتی را برانگیخته است. وزیر راه و شهرسازی 25 دی‌ماه در همایشی که جعفر سرقینی،‌ معاون معدن وزیر صنعت، معدن و تجارت از برنامه‌ریزی برای افزایش ظرفیت تولید سیمان سخن می‌گفت، تصریح کرد: «من نمی‌دانم آقای سرقینی با چه محاسبه‌ای چنین صحبتی را انجام دادند. ابتدای دهه ۷۰ ما نگران مازاد عرضه بودیم و الان بیان می‌شود ۴۰ درصد مازاد عرضه داریم. حال اینکه بخواهید عرضه را افزایش دهید باید گفت در بر پاشنه قبلی می‌چرخد.» عباس آخوندی داشتن منطق اقتصادی و بازرگانی را در تولید هر نوع کالایی ضروری دانست و گفت: «در همه جای دنیا قبل از خصوصی‌سازی به منطق بازرگانی حاکم توجه می‌شود، در غیر این صورت فقط برای کشور هزینه روی هزینه ایجاد خواهد شد.» موضوعی که به نحوی دیگر در سخنان مرتضی لطفی، مدیرعامل بزرگ‌ترین هلدینگ سیمان کشور مشاهده می‌شود. او نیز گفته است: «80 میلیون تن ظرفیت تولید سیمان ماست اما تا پایان امسال 50 میلیون تن سیمان تولید می‌کنیم. این اختلاف 30‌میلیون‌تنی برای این صنعت هزینه‌ساز است.»
شاید به همین دلیل هم بود که آخوندی خطاب به فعالان بخش خصوصی تاکید کرد: «حاضرم از صنعت سیمان حمایت کنم، ولی خواهش می‌کنم از ما درخواست غیربازرگانی نداشته باشید. فعالان صنعت سیمان انتظار دارند ما تقاضا را افزایش دهیم، ولی شما باید بازاریابی داشته باشید. باید در نظام بازرگانی به این کالا توجه شود. با این وجود با سازمان برنامه و بودجه در حال همکاری هستیم که سیستم LC خرید سیمان را فعال کنیم.» او هرچند از بحران مصرف سیمان سخن می‌گفت، اما در مقابل شاهد بود که مسوولان وزارت صنعت از افزایش تولید سخن بگویند و مقامات بخش خصوصی هم خواستار حمایت دولت از این صنعت شوند. معاون معدن وزیر صنعت، معدن و تجارت خبر داده است: «۷۴ طرح سیمانی در دست اجرا داریم که ۱۲ شرکت در این خصوص قرار است ۱۰ میلیون تن تولید کنند.» از سوی دیگر، در طرف بخش خصوصی هم لطفی اخیراً گفته است: «برای حمایت از تولید داخلی و حفظ اشتغال این صنعت، دولت باید سهمی از هزینه قابل‌توجه حمل‌ونقل سیمان به بازارهای صادراتی دور مثل آفریقا را بپذیرد.» هرچند وی اذعان کرده تعهدات پرداخت 40 درصد از هزینه‌های حمل‌ونقل از سوی دولت عملی نشده اما همچنان می‌گوید که بخش خصوصی منتظر این حمایت است. وی پاییز سال گذشته نیز از مازاد 20 میلیون‌تنی سیمان خبر داده و اظهار امیدواری کرده بود که با رونق بازار مسکن در سال 95 سیمان از بحران مصرف خارج شود. اما به نظر می‌رسد که رشد پنج‌درصدی تعداد پروانه‌های ساختمانی صادره در نیمه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته (طبق اعلام حامد مظاهریان، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی) هم نتوانسته مشکل را حل کند. باید دید چرا هرچند هنوز تقاضای داخلی و خارجی به اندازه سیمان‌های مانده در انبارها نیست اما همچنان توسعه کمی سیمان در برنامه‌هاست؟

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها