بودجههای میلیاردی برای فیلمهای کمفروش
پایان عصر فاخرسازان
سینمای فاخر واژهای است که بیشتر در دورانی که صفارهرندی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود مورد توجه قرار گرفت. یعنی تولد جدی سینمای فاخر را میتوان از دوران وزارت صفارهرندی دانست.
سینمای فاخر واژهای است که بیشتر در دورانی که صفارهرندی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود مورد توجه قرار گرفت. یعنی تولد جدی سینمای فاخر را میتوان از دوران وزارت صفارهرندی دانست.
در آن سالها بر اساس دغدغههای مدیران آن زمان، ساخت فیلمهای فاخر گام جدی برای ترویج ارزشهای مورد نظر مدیران بود. اتفاقاً طرح شعار ساخت فیلم فاخر توسط مدیران سینمای ایران، به نوعی باعث شده بود تا آنها بتوانند بودجههای بیشتری را برای سینما دریافت کنند.
اما حالا پس از گذشت سالها از ایده ساخت فیلم فاخر، عملاً پروژه تولید این فیلمها را میتوان پروژهای شکستخورده خواند. پروژهای که محصول یک دوران سپریشده بود.
شاید دیگر در سالهای آینده، کمتر شاهد ساخت پروژهای فاخر و پرهزینه از سوی دولت باشیم. چون از یک سو دولت از وضع مالی چندان خوبی برخوردار نیست و هم آنقدر انتقادها از فیلمهای فاخر ساختهشده فراوان بوده که شاید کمتر مدیری جرات کند به سمت حمایت از این فیلمها برود.
البته به نظر نمیرسد فاخرسازان عصر شمقدری و احمدینژاد و صفارهرندی بیکار بنشینند. آنها یا جایی غیر از دولت را پیدا کرده و بر اساس سرمایهگذاری آنها فیلم میسازند یا آنقدر به ارشاد و سازمان سینمایی فشار میآورند تا آنها را تسلیم خواستههای خود کنند.
بسیاری از کارشناسان معتقدند بودجهای که صرف ساخت فیلمهای میلیاردی و فاخر شده را به راحتی میتوان صرف ساخت فیلمهای زیادی با هزینههای بسیار کمتر کرد. مثلاً پروژهای مثل «برلین منفی هفت» که با چندین میلیارد تومان هزینه ساخته شده، یکی از شکستخوردهترین پروژههای فاخر در سینمای ایران محسوب میشود.
اما در همین سینما فیلم تحسینشدهای مثل «خسته نباشید» تنها با هزینه ناچیز سیصد میلیون تومان ساخته میشود که هم منتقدان سینمایی آن را تحسین کردند و هم فیلمسازی مثل رخشان بنیاعتماد از آن ستایش کرد. با بودجه فیلم برلین منفی هفت یا فیلمهای دیگر میتوان دهها فیلم مثل «خسته نباشید» ساخت.
البته فیلمهایی مثل رستاخیز به کارگردانی احمدرضا درویش که درباره قیام امام حسین است یا پروژه حضرت محمد (ص) به کارگردانی مجید مجیدی پروژههای فاخری محسوب نمیشوند.
چون اگر میلیاردها تومان هم هزینه تولید این فیلمها شده باشد ولی با توجه به موضوع مهمی که این فیلمها به آنها میپردازد به هیچوجه نباید نگران هزینههایی بود که صرف این فیلمها شده است. ما سالهای سال است غیر از «روز واقعه» فیلم مهمی درباره روز عاشورا نساختهایم.
قطعاً فیلمهایی چون رستاخیز و محمد رسولالله پس از اکران در سینماهای ایران و دیگر کشورها، بارها و بارها از تلویزیون ایران و کشورهای دیگر پخش خواهد شد و آنقدر سودآور و مروج فرهنگ اسلامی خواهد بود که در سالهای آینده دیگر کسی نگران بازگشت هزینه این فیلمها نباشد.
دیدگاه تان را بنویسید