تاریخ انتشار:
تاثیر سیاست تکفرزندی
جمعیت چین
در ۱۸ ژانویه دفتر ملی آمار چین اعلام کرد شمار جمعیت کاری این کشور در سال گذشته ۴۵/۳ میلیون نفر کاهش داشته است.
افراد خوشبین اعتقاد دارند شهرنشینی میتواند این معضل جمعیتی را حل کند. از آنجایی که 47 درصد جمعیت چین هنوز در روستاها زندگی میکنند نیروی کار مناطق شهری را میتوان از جمعیت مناطق روستایی تامین کرد. در سال 2012 اشتغال در مناطق شهری 12 میلیون نفر افزایش داشت در حالی که مناطق روستایی شاهد کاهش 9 میلیون نفری در اشتغال بودند. اما چه مقدار مازاد نیروی کار در مناطق روستایی وجود دارد؟ برخی اقتصاددانان عقیده دارند بخش کشاورزی چین هنوز میتواند دهها میلیون نیروی کار خود را آزاد کند. دیگران مانند کای فانگ از آکادمی علوم اجتماعی چین استدلال میکنند چین قبلاً در سال 2004 مازاد نیروی کار خود را مصرف کرده است. مردم از مهاجرت به شهرها دست نمیکشند اما دستمزدها باید افزایش یابد تا آنها را جذب کند. چراکه نیاز به آنها در روستاهای خودشان احساس میشود.
شین منک از دانشگاه ملی استرالیا نظرسنجی بزرگی را با هزاران مهاجر در 15 شهر انجام داد. این مهاجران بهطور میانگین 9سال قبل روستاهای خود را ترک کرده بودند. اگر شهرها بتوانند روستاییان را به مهاجرت تشویق کنند عرضه نیروی کار میتواند تا دوبرابر افزایش یابد. اما این کار مستلزم اصلاح اراضی است تا روستاییان بتوانند قطعات زمین زراعتی خود را بفروشند. نظام ثبت خانوار چین هم باید اصلاح شود تا مهاجران بتوانند با خانوادههای خود در شهرها ساکن شوند و از خدمات اجتماعی که در حال حاضر فقط در اختیار شهرنشینان قرار میگیرد بهرهمند شوند. هنگامی که از مهاجران پرسیده شد در صورت حذف محدودیتها تا چه مدت در شهر میمانند 62 درصد آنها پاسخ دادند: برای همیشه. با پیر شدن جمعیت مهاجر آنها دیگر نمیتوانند برای کارخانهها که به دستان ماهر نیاز دارند و یا بخش ساخت و ساز که به بدنهای قوی نیازمند است، مناسب باشند. اما به گفته یائو یانگ از دانشگاه پکن این کارگران سالمند میتوانند در مشاغل خدماتی مانند سوپرمارکتها، چشمههای آب گرم و یا نیروهای امنیتی مراکز خرید به کار گرفته شوند. این کار نیروهای جوان را آزاد میکند تا نیروی کار خطوط
مونتاژ چین را تامین کنند. از سال 1995 اقتصاد چین با رشد 8/9درصدی سالانه خود روندی فوقالعاده را در پیش گرفته است. اما برخلاف تفکر اکثر مردم این رشد به تلاش انسانها وابسته نیست. طبق محاسبات انجامشده گسترش اشتغال فقط 7/0 درصد در رشد سالانه تاثیر داشته است. حرکت نیروی کار از بخش کشاورزی به بخشهای تولیدیتر اقتصاد دوبرابر تاثیر داشته است. اما چین بیشتر رشد خود را مدیون رشد یا جابهجایی نیروی کار نیست بلکه آن را مدیون تقویت نیروی کار و افزایش بهرهوری آن در صنعت است. راز موفقیت چین در افزایش نیروی کار نیست بلکه در آن چیزی است که سرمایه جدید، فناوری و دانش نوین به کارگران آن داده است.
دیدگاه تان را بنویسید