شناسه خبر : 1287 لینک کوتاه

رضا ضراب کیست؟

داماد ایرانی در بند ترک‌ها

در میان دستگیرشدگان هفته اخیر ترکیه یک نام برای ایرانی‌ها بیش از هر نام دیگری آشنا بود. رضا ضراب میلیاردر ایرانی‌تبار مقیم ترکیه که ماجرای ازدواجش با ابرو‌گوندش خواننده پاپ ترک در سال ۲۰۱۰ میلادی در فضای مجازی با سر و صدای زیادی همراه بود.

داماد ایرانی در بند ترک‌ها

در میان دستگیرشدگان هفته اخیر ترکیه یک نام برای ایرانی‌ها بیش از هر نام دیگری آشنا بود. رضا ضراب میلیاردر ایرانی‌تبار مقیم ترکیه که ماجرای ازدواجش با ابرو‌گوندش خواننده پاپ ترک در سال 2010 میلادی در فضای مجازی با سر و صدای زیادی همراه بود. وب‌سایت‌های ایرانی و ترکیه‌ای در پی ثبت ازدواج و انتشار عکس‌های مراسم عروسی این زوج ایرانی و ترکیه‌ای گزارش‌های گاه متناقضی از چند و چون این ارتباط منتشر کردند. یکی از این گزارش‌ها از تجربه‌های چند‌باره و همراه با شکست عروس‌خانم خبر می‌داد و دیگری نوشته بود‌: ابرو‌گوندش تاکنون سه بار ازدواج کرده که اولین بار ازدواج وی در سن 16سالگی صورت پذیرفته و در دومین ازدواج پس از طلاق با یک وکیل دادگستری ازدواج می‌کند اما به دلایل نامعلومی از او نیز جدا شده و اکنون در سن 36سالگی در حالی که با همسرش نزدیک 10 سال اختلاف سنی دارد زندگی با رضا ضراب را برگزیده است.
اما جست‌و‌جو درباره پیشینه داماد ایرانی برخلاف همسر ترکیه‌ای و مشهورش چندان با نتایج موفقیت‌آمیزی همراه نیست. تنها سرنخ‌ها‌ی به دست آمده بیشتر به شایعات و پچ‌پچ‌های وبلاگ‌های قدیمی منتهی می‌شود که درباره تاجر‌زاده ایرانی نوشته‌اند: رضا ضراب تاجر‌زاده مشهور ایرانی که از دوران کودکی در ترکیه به سر می‌برد به‌رغم مخالفت خانواده‌اش با خواننده حاشیه‌ساز استانبول ازدواج کرده است. یکی دیگر از این وبلاگ‌های فارسی نوشته است: سنتی بودن خانواده مشهور ضراب موجب شده بود پدر و مادر رضا با این ازدواج مخالفت کنند اما با تماس مادر رضا با ابرو گوندش این مخالفت تبدیل به موافقت شده و او برای عروس آینده‌اش آرزوی خوشبختی می‌کند. با این حال ازدواج این دو در نهایت آرامش و با حضور تنها هشت نفر از نزدیکان‌شان برگزار می‌شود که به‌رغم تصاویر منتشره از این خواننده وی در روز ازدواجش ترجیح می‌دهد از یک لباس بلند سفید استفاده کند. در خصوص سن و سال تاجر‌زاده دربند ایرانی نیز برخی اطلاعات غیر‌قابل استناد وجود دارد از جمله اینکه او متولد تبریز است و در سال ۱۳۶۲ در این شهر متولد شده و هم‌اکنون 30 سال سن دارد. در زمان جنگ خانواده ضراب به دوبی رفته و رضا پسر کوچک خانواده در ترکیه مانده و آنجا به فعالیت می‌پردازد که پس از چند سال حسین ضراب پس از بازگشت به ایران کارخانه فولاد‌سازی تیکمه‌داش را تاسیس می‌کند. این کارخانه هم‌اکنون به نام او است و همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد. مدیر‌عامل این کارخانه حسین ضراب و رئیس هیات‌‌مدیره کارخانه نیر رضا ضراب است. آگهی تاسیس کارخانه به طور کامل به نام خانواده ضراب است. خانواده رضا کاملاً سنتی هستند و کل اعضای خانواده کم و بیش در حوزه تجارت فعالند. از جمله فعالیت‌های پدر رضا ضراب می‌توان به تاسیس و اداره یک شرکت بین‌المللی واردات و صادرات، شرکت کشتیرانی (در استانبول)، کارخانه فولاد (در تیکمه‌داش آذربایجان شرقی) و صرافی در دوبی اشاره کرد.
جدای از اتهامات و گزارش دستگیری رضا ضراب که در هفته گذشته و عمدتاً توسط وب‌سایت‌های ترکیه‌ای از جمله حریت، زمان، ملیت و صباح منتشر شده است اطلاع چندانی از سوابق و فعالیت‌های کسب و کار و پیشینه تجاری رضا ضراب در دست نیست. هرچند ازدواج پر‌سر و صدای او در فوریه 2010 میلادی با ابرو‌گوندش تا حدودی از اصلیت و کم و کیف حضورش در ترکیه خبر می‌داد. اما همچنان اطلاعات کمی از فعالیت‌های تجاری و اقتصادی او در ترکیه وجود دارد. روزنامه تودیز‌زمان در خبری که به موضوع دستگیری رضا ضراب اشاره دارد، نوشته است: رضا ضراب یک تاجر ایرانی است که نامش در بین کسانی که در روز سه‌شنبه در بررسی اتهام رشوه‌خواری مربوط به مناقصه عمومی بازداشت شده‌اند، مشهود است. این تاجر ایرانی به دست داشتن در معاملات نامنظم پول (بیشتر از ایران) که در مجموع حدود 87 میلیارد یورو و عمدتاً توسط ‌هالک‌بانک انجام شده متهم است، اتهامی که ‌هالک‌بانک بلافاصله پس از انتشار اخبار آن را تکذیب کرد.

پاپوشی برای داماد ایرانی؟
منابع داخلی پلیس استانبول به روزنامه زمان امروز که ارگان نزدیک به جنبش فتح‌الله گولن (جریان مخالف اردوغان که به استناد گزارش‌های رسانه‌های‌ سازمان‌دهنده حملات به یاران اردوغان است) به شمار می‌رود در این خصوص گفته‌اند: رضا ضراب مدت طولانی است که به شرکت در تخلفات مالی مشکوک متهم است. تودیز‌زمان مدعی است، اداره بررسی جرائم مالی وزارت دارایی ترکیه (‌MASAK‌) چند سال قبل گزارشی به اداره پلیس استانبول در خصوص جزییات معاملاتی ارسال کرده‌اند که نشان می‌دهد شرکت‌های رضا ضراب در نقل و انتقال پول هنگفتی که بالغ بر صدها میلیون یورو می‌شود، دخیل بوده‌اند که در هیچ یک از آنها معاملات واقعی انجام نشده است. با توجه به اطلاعات منتشر‌شده از سوی یک منبع در پلیس استانبول که به دلیل حساسیت موضوع مایل به آشکار شدن هویتش نبود، رضا ضراب همچنین در برخی فعالیت‌های غیر‌قانونی مرتبط با کسب تابعیت برای برخی از شهروندان خارجی مجرم شناخته شده است. او همچنین به انجام معاملات پنهان و پرداخت رشوه که پای پسران برخی از وزرای اردوغان نیز به آن کشیده شده است متهم شده است.

یک فرد آگاه به نام الف‌- ‌م
استفاده از حروف الفبا برای معرفی افراد آگاه و یا متهمین فقط در ایران رایج نیست، تودیز‌زمان در بخشی از گزارش خود درباره اتهامات رضا ضراب نوشته است: بر اساس اطلاعات که یک فرد آگاه که با نام الف‌-م (AM) از او یاد می‌شود، بازرسان وزارت دارایی فعالیت‌ها و حساب‌های مرتبط با سه شرکت ساختگی ثبت‌شده در ترکیه را مورد بررسی قرار داده‌اند. این بررسی‌ها نشان می‌دهد شرکت‌های رضا ضراب از این حساب‌ها برای انتقال پول از ایران استفاده کرده‌اند.
بخش قابل توجه و البته به نظر اغراق‌آمیز گزارش تودیز‌زمان به حجم مبادلات انجام‌شده توسط‌ هالک‌بانک مربوط است. تودی‌زمان مدعی است اسناد و مدارک و شهادت ارائه‌شده توسط همان منبع آگاه نشان می‌دهد مقدار پول نقل و انتقال‌یافته در حساب این شرکت‌ها بالغ بر 87 میلیارد یورو بوده است که این حجم مبادلات طی سال‌های 2009 و 2012 ثبت شده است و عمدتاً توسط بانک ملت مبادله شده است. هر چند در لایه سطحی و اول پرونده مبارزه با فساد در ترکیه نام افرادی چون رضا ضراب چشمگیر به نظر می‌رسد اما در بعد عمیق‌تر، این برخوردها حاکی از جنگ قدرتی است که در یک سوی آن مرد قدرتمند و بیشتر پشت صحنه جنبش اسلامگرای ترکیه یعنی فتح‌الله گولن قرار دارد و در سوی دیگر رجب طیب اردوغان، مردی که به‌رغم هشدارهای حامی ‌دیروز حزب عدالت و توسعه سودای ریاست‌جمهوری در سر دارد.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها