لبنان دولتدار شد
ورود سازمان ملل به پرونده هک تلفن جف بزوس: سعودیها دست داشتند
لبنان بعد از نزدیک به سه ماه تنش سیاسی و اعتراضات خیابانی، روز سهشنبه گذشته توانست بر سر تشکیل دولت به رهبری «حسان دیاب»، نخستوزیر جدید این کشور به توافق برسد. دبیرکل سازمان ملل از تشکیل دولت جدید در لبنان استقبال کرد. «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل، از تشکیل دولت جدید در لبنان استقبال کرد. وی همچنین گفت که با نخستوزیر جدید این کشور برای حمایت از اصلاحات در اقتصاد بحرانزده این کشور همکاری خواهد کرد. این خبر را سخنگوی گوترش اعلام کرد. سخنگوی گوترش همچنین گفت که سازمان ملل متعهد به حمایت از «تحکیم حاکمیت لبنان، ثبات و استقلال سیاسی این کشور» است. رئیسجمهوری لبنان سهشنبهشب حکم تشکیل دولت جدید لبنان به ریاست حسان دیاب را امضا کرد، نکته جالب توجه درباره دولت لبنان حضور شش وزیر زن است. به گزارش ایسنا، به نقل از سایت العهد لبنان، ۸۵ روز بعد از استعفای سعد حریری از سمت نخستوزیری و یک ماه و سه روز بعد از مکلف شدن حسان دیاب برای تشکیل دولت جدید، قاضی محمود مکیه، دبیرکل شورای وزیران اعلام کرد حکم تشکیل دولت جدید لبنان به ریاست حسان دیاب با ۲۰ وزیر امضا شده است. نخستوزیر لبنان در کنفرانسی خبری بعد از تشکیل دولت جدید اهداف دولتش را که جریان المستقبل به رهبری سعد حریری در آن حضور ندارد، اعلام کرد. دیاب در این کنفرانس خبری گفت: ترکیب دولت جدید متشکل از افراد متخصص و باکفایت بوده و این دولت متاثر از خواستههای سیاسی شکل نگرفته است. وی با اضافه کردن این نکته که معیارهای مشخصی برای تیم کاری دولتی در نظر گرفته شده، تاکید کرد: دولت جدید خواستههای تحصنکنندگان را برآورده میکند و به مطالبات آنها جامه عمل میپوشاند. این دولت قرار است در جهت بازگرداندن اموال به غارترفته، مبارزه با فساد و بیکاری، حمایت از اقشار ضعیف در برابر ظلم مالیاتی و تدوین قانون جدید انتخابات به منظور تقویت همبستگی ملی عمل کند. نخستوزیر جدید لبنان نیز همچنین تاکید کرد: برای همکاری با تمام کشورها تلاش میکنیم و اولین سفر من به کشورهای عربی خواهد بود. وی یادآور شد: ما کمیتهای ویژه از وزیران را برای رسیدگی به وضعیت مالی و پولی کشور مکلف کردیم و من با سیاست اداری که به نفع شهروند لبنانی باشد تعامل خواهم داشت و مشکلات و موانع سیاسی در قاموس من جایی ندارند. خبرنگار الجزیره پیشتر گزارش داده بود، بین گروههای ۸ مارس و نخستوزیر مکلف بر سر افزودن دو وزارتخانه دیگر به ترکیب کابینه پیشنهادی توافق شد تا تعداد وزیران به ۲۰ وزیر برسد. طبق این توافق، اکثر موانع پیشروی تشکیل دولت تا عصر دوشنبه مرتفع شدند بهطوری که جریان المَرده دو وزیر معرفی کرد، به طایفه دروزیها دو کرسی اعطا شد و جریان آزاد ملی شش وزیر از افراد متخصص غیرحزبی را معرفی کرد و به این ترتیب «یکسوم معطل» در دولت رخ نداد. در روزهای اخیر بیش از ۴۶۰ نفر در درگیریهای بیروت مجروح شدند. تظاهراتکنندگان سعی کردند به سوی ساختمان پارلمان راهپیمایی کنند اما به مانع پلیس برخوردند و شروع به پرتاب سنگ و ترقه به سوی ماموران کردند. همچنین چندین دستگاه پرداخت پول، دفاتر بانکها و فروشگاهها تخریب شد.
سعد الحریری: به قدرت بازنمیگردم
همچنین نخستوزیر موقت لبنان تاکید کرد تفسیرهایی که از سناریوهای مرتبط با مانعتراشی در مسیر تشکل دولت برای بازگشت وی به نخستوزیری سخن میگوید، کذب محض است. به گزارش ایلنا به نقل از النشره، «سعد الحریری» نخستوزیر دولت موقت لبنان تاکید کرد که تفسیرهایی که از مانعتراشی در مسیر تشکیل دولت برای بازگشت وی به نخستوزیری سخن میگوید و میخواهد وی را مسوول اختلافات سیاسی جلوه دهد، توهمی بیش نیست. الحریری در ادامه افزود: «تصمیم من قاطع است و صندلی قدرت را به کناری نهادهام. استعفای من در پاسخ به خشم مردم بود تا راه را برای ورود به مرحله جدید و تشکیل دولتی کارآمد و توانمند برای در هم پیچیدن طومار دولت موقت باز کند اما خطاب به همه کسانی که از چنین سناریوهایی بیمناک هستند و میگویند که یکی از افراد بزرگ نمیخواهد که الحریری در صحنه باشد، میگویم که من تصمیمم را گرفتهام و کلید آن را در دست دارم... به دنبال کسی باشید که کلیدهای تشکیل دولت را به یغما برده و مانع تشکیل دولت است.»
هک تلفن رئیس شرکت آمازون به دستور بن سلمان
دو مقام سازمان ملل متحد، گزارش میدهند شواهد کافی وجود دارد که نشان دهد عربستان سعودی تلفن جف بزوس، بنیانگذار شرکت آمازون را هک کرده است و هم پادشاهی سعودی و هم ایالاتمتحده باید در این رابطه تحقیق کنند. به گزارش خبرگزاری رویترز، مقامات سازمان ملل متحد برای صدور بیانیهای برنامهریزی کردند که تاکید دارد آنها گزارش تیم امنیتی جف بزوس، موسس شرکت آمازون را که نتیجهگیری کرده است تلفن او احتمالاً با یک فیلم بدافزار از یک حساب واتساپ متعلق به محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی هک شده است، معتبر میدانند. به گفته ایسنا یک منبع مطلع گفته گزارش تیم امنیتی بزوس نتیجهگیری کرده است که حجم گستردهای از دادهها حدود یک ماه پس از به اشتراکگذاری این ویدئو در اواسط سال ۲۰۱۸ از تلفن بزوس استخراج شد. کارشناسان خارجی مدنظر سازمان ملل موافق هستند که شواهد به اندازه کافی قوی است که یک تحقیق کامل را تضمین کند. روزنامه گاردین به نقل از برخی منابع گزارش داد تلفن همراه جف بزوس، میلیاردر و مالک شرکت آمازون، سال ۲۰۱۸ پس از دریافت پیامی در واتساپ از سوی شماره شخصی محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، هک شد، اتفاقی که چند ماه پیش از قتل جمال خاشقجی رخ داد. عربستان اما با رد اینکه ولیعهد سعودی عامل هک تلفن همراه موسس شرکت تجارت الکترونیک آمازون بوده باشد، آن را «مضحک» توصیف کرد. از سویی سفارت عربستان در آمریکا در پیامی توئیتری نوشت: گزارشهای اخیر رسانهها با این موضوع که پادشاهی ما عامل هک تلفن همراه آقای جف بزوس بوده است، مضحک است. ما خواستار انجام تحقیقات درباره این ادعاها هستیم تا تمام حقایق مشخص شود. شرکت آمازون هنوز واکنشی نداشته است. جف بزوس مالک روزنامه واشنگتنپست هم هست.
سنای آمریکا قوانین استیضاح ترامپ را تایید کرد
مجلس سنای آمریکا در ادامه فرآیند مربوط به استیضاح رئیسجمهور این کشور قطعنامهای را با مفاد قوانین اساسی مربوط به محاکمه برای این استیضاح تصویب کرد. به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه خبری هیل، سناتورهای آمریکایی با ۵۳ رای موافق به ۴۷ رای مخالف، امروز (چهارشنبه) قطعنامه مربوط به تعیین قوانین اساسی محاکمه برای استیضاح ترامپ را تصویب کردند. این قطعنامه از سوی میچ مککانل، رهبر اکثریت جمهوریخواه سنا و بعد از آن مطرح شد که جمهوریخواهان این مجلس چندین طرح دموکراتها با هدف کشاندن شاهدان بیشتر و طرح اسناد و مدارک بیشتر در فرآیند محاکمه را رد کردند. جمهوریخواهان سنا با رای دادن به تصویب این قطعنامه به نوعی جلوی تلاش دموکراتها با هدف احضار شاهدان بیشتر به فرآیند محاکمه برای استیضاح دونالد ترامپ و همچنین مطرح کردن اسناد و مدارک بیشتر در این فرآیند را گرفتند. این رایگیری به نخستین روز از روند جلسات استماع در مجلس سنای آمریکا به هدف پیشبرد فرآیند استیضاح رئیسجمهور این کشور پایان داد. روز اول این فرآیند که ماراتنی ۱۳ ساعته بود مربوط به تعیین قوانین حاکم بر محاکمه برای استیضاح ترامپ بود. سنای آمریکا بعد از تصویب مقررات جدید استیضاح، ادامه جلسه خود را به ساعت ۱۳ به وقت محلی موکول کرد.
اولین واکنش ترامپ به آغاز محاکمه استیضاح در سنا
با آغاز اولین روز از محاکمه استیضاح رئیسجمهوری آمریکا در سنا، دونالد ترامپ بار دیگر از دنبالکنندگان خود خواست تا متنهای منتشرشده از تماس تلفنی جنجالی او با رهبر اوکراین را مطالعه کنند. به گزارش ایسنا، دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا این پیام توئیتری را در راه بازگشت به اقامتگاهش در داووس سوئیس نوشت. او برای شرکت در نشست مجمع جهانی اقتصاد رفت و البته روز چهارشنبه به واشنگتن برگشت. او در پیامی نوشت: «متنها را بخوانید!» این پیام سهکلمهای اولین ابراز عقیده ترامپ از زمان آغاز جلسه محاکمه سنا در روز سهشنبه بود. این توئیت در شرایطی منتشر شد که آدام شف، رئیس دموکرات کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا در سخنانی ۴۵دقیقهای از سنا درخواست کرد تا شاهدان و مدارک بیشتری را بپذیرد. رئیسجمهوری آمریکا و مدافعانش مرتباً به دو متنی که از تماسهای تلفنی او با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین منتشر شده و تاکید دارند که ترامپ مرتکب رفتار قابل استیضاحی نشده است، اشاره میکنند. به نظر میرسد استیضاح ترامپ چند روزی طول بکشد و با توجه به حمایت جمهوریخواهان نتواند اکثریت رای را برای کنار گذاشتن ترامپ از ریاستجمهوری به خود جلب کند.
ادامه اعتراضها و بسته شدن چندین جاده در عراق
معترضان عراقی در دور تازه اعتراضهای خود که از جمعه دو هفته پیش آغاز شده است روز چهارشنبه گذشته نیز به اقدامهای اعتراضی خود که بیشتر به شیوه بستن خیابانها و جادهها انجام میشود، شدت دادند. در بغداد معترضان تعدادی از معابر اصلی و پلهای مرکز پایتخت را بستند و برای سومین روز متوالی کنترل بزرگراه «محمد القاسم» را به دست گرفتند. اعتراضهای چهارشنبه در حالی کلید خورده که بغداد با بارندگی و شرایط بد آب و هوایی مواجه شده بود. نجف نیز که در روزهای گذشته شاهد اعتراضهای گسترده بود، امروز هم معترضان جاده بینالمللی نجف - کربلا را بستند. معترضان برای بستن این مسیر دهها حلقه لاستیک را آتش زدند و از رفت و آمد خودروها جلوگیری کردند. در استان واسط در شرق عراق نیز تظاهراتکنندگان با ایجاد موانع خاکی جاده «کوت» (مرکز استان) به بغداد را مسدود کردند. معترضان در جنوب عراق هم مسیر بین «خور الزبیر» و «ام قصر» را قطع کردند. بزرگراه بینالمللی بصره-بغداد همچنان توسط معترضان در استان ذی قار در تقاطع منطقه «البوتا» قطع شده است.
آخرین تلفات کرونا در چین، ۹ کشته و ۴۴۰ مبتلا
مقامات بهداشت چین با تشریح اقدامات فراگیر برای کنترل بیماری کرونا اعلام کردند این ویروس تاکنون باعث مرگ ۹ تن و ابتلای ۴۴۰ تن دیگر نیز شده است. به گزارش ایرنا کمیسیون بهداشت ملی چین در یک کنفرانس خبری اعلام کرد همه کشتهشدگان در استان «خو بی» هستند استانی که شهر ووهان که از آن به عنوان خاستگاه و منشأ این بیماری یاد میشود در آن قرار دارد. این ویروس مرموز ابتدا از بازار آبزیان شهر ووهان شیوع پیدا کرد و تاکنون به بیش از ۲۰ شهر چین و چندین کشور دیگر از جمله آمریکا، استرالیا، کره جنوبی، ژاپن و تایلند سرایت کرده است. جزیره تایوان هم تایید کرده که یک مبتلا به این ویروس را شناسایی کرده است. در تازهترین مورد، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا روز سهشنبه اعلام کرد اولین مورد از ویروس چینی «کرونا» در ایالت واشنگتن تایید شده است. بر اساس این اطلاعیه، بیمار ایالت واشنگتن، مردی ۳۰ساله است که به تازگی به شهر ووهان سفر کرده است.