شناسه خبر : 9073 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

سیاست تعدیلی فدرال‌رزرو؛ دور یا نزدیک؟

سقوط ارزش دلار

این هفته نیز طبق معمول ابتدا با دلار آمریکا آغاز می‌کنیم؛ مهم‌ترین ارز مبادلاتی دنیا در چند روز گذشته به دلیل انتشار گزارش وزارت کار آمریکا مبنی بر افزایش پرداخت‌ها در ماه آگوست به طرز قابل توجهی سقوط کرد که در دو ماه گذشته بی‌سابقه بود.

سیدمحمدامین طباطبایی‌

این هفته نیز طبق معمول ابتدا با دلار آمریکا آغاز می‌کنیم؛ مهم‌ترین ارز مبادلاتی دنیا در چند روز گذشته به دلیل انتشار گزارش وزارت کار آمریکا مبنی بر افزایش پرداخت‌ها در ماه آگوست به طرز قابل توجهی سقوط کرد که در دو ماه گذشته بی‌سابقه بود. البته آمار نه‌چندان مطلوب اشتغال امکان تغییر در بازخرید مجدد اوراق قرضه را از بین نخواهد برد و بانک مرکزی آمریکا همچنان در حال بررسی شرایط برای اجرای سیاست‌های تعدیلی خود است. این در حالی است که امسال نرخ بیکاری در این کشور به 3/7 درصد رسیده که کمترین میزان از دسامبر سال 2008 گزارش شده است. این هفته شاخص دلار بلومبرگ نیز با 7/0 درصد کاهش به 1031 واحد رسید. افت ارزش دلار در برابر بیشتر ارزهای مهم دنیا از جمله یورو و پوند و ین نگرانی را نسبت به آینده تصمیمات فدرال‌رزرو افزایش داده است چرا که طبق اعلام این نهاد، یکی از معیار‌ها به منظور تعیین زمان اجرای تصمیم خود، وضعیت نرخ بیکاری و نیز دیگر شاخص‌های کلان در اقتصاد آمریکاست. اما در سوی دیگر همتای کانادایی دلار شرایط کاملاً متفاوتی داشت و با افزایش تعداد شاغلان در ماه گذشته، واحد پول این کشور پس از دو هفته تقویت شد. دلیل دیگر این صعود، امیدواری دوباره تحلیلگران به بهبود هرچه بیشتر اقتصاد کانادا بوده است. بیکاری یکی از جدی‌ترین معضلات کانادا طی دو سال اخیر بوده که اکنون در این شرایط انتظار می‌رود به روند کاهشی خود ادامه دهد. دلار استرالیا نیز شرایط خوبی داشت و در روز پایانی هفته با 4/0 درصد افزایش در مقابل همتای آمریکایی‌اش، این هفته در مجموع 9/2 درصد تقویت شد. اما در بین دلاری‌های بازار بهترین عملکرد به دلار نیوزیلند مربوط می‌شود که بیشترین افزایش هفتگی را در برابر دلار آمریکا تجربه کرد.
در اروپا، یورو، ارز مشترک کشورهای این اتحادیه، با صعود در برابر دلار به بالاترین سطح خود از 19 جولای رسید اما در رقابت با پوند و ین عقب ماند و در برابر این دو ارز با افت همراه بود. به نظر می‌رسد اکنون وقت آن رسیده است تا بانک مرکزی اروپا برای تقویت یورو در برابر رقبای اصلی‌اش، چاره‌ای بیندیشد چرا که افزایش‌های مقطعی این ارز عمدتاً ناشی از نوسانات دیگر ارزها بوده است. البته نباید از رشد اقتصادی بسیار خوب در آلمان و تا حدودی فرانسه غافل شد اما این بهبود به گونه‌ای نیست که تمامی اقتصاد منطقه اروپا را دربر گیرد و بتواند در جهت تقویت ارزش یورو در یک بازه طولانی‌مدت موثر باشد. حال به سراغ پوند انگلستان می‌رویم که مانند هفته قبل، این هفته نیز به روند صعودی خود ادامه داد. تقویت در برابر دلار برای دومین هفته متوالی و نیز افزایش ارزش در برابر یورو و ین، بانک مرکزی این کشور را متقاعد ساخت تا نرخ بهره را درهمان عدد پایین و بدون تغییر نگه دارد. به عقیده کارشناسان پوند در واقع از شرایط نه‌چندان مطمئن دلار بهره برده و سرمایه‌گذاران را به سوی خود جلب می‌کند. دلیل دیگر جذابیت پوند، آمار و ارقام فوق‌العاده اقتصادی طی چند هفته اخیر بوده است که نشان از بهبود سریع اقتصاد انگلستان دارد. با این روند پیش‌بینی می‌شود در روزهای آینده نیز پوند به صعود خود ادامه دهد. علاوه بر این تولید کارخانه‌ها در ماه ژوئن 2/0 درصد افزایش یافته و تعداد بیشتری از جویندگان کار، شغل مناسب خود را پیدا کرده‌اند. البته همیشه همه چیز بر وفق مراد نیست و به‌رغم اعداد فوق، انگلیس با کسری تجاری مواجه است که در ماه جولای نیز به 85/9 میلیارد پوند رسیده در حالی که در ماه پیش از آن 2/8 میلیارد بوده است.

ارزهای آسیایی
این هفته ارزهای آسیایی از شرایط پیش‌آمده برای دلار آمریکا، نهایت استفاده را بردند و بیشتر آنها تقویت شدند. در این میان افزایش روپیه هند و ین ژاپن به دلیل روند نزولی‌ای که طی ماه‌های اخیر داشتند بیشتر جلب توجه می‌کرد. پس از هفته‌ها بالاخره اقدامات بانک مرکزی هند اندکی اوضاع ناامیدکننده ارز این کشور را بهبود بخشید و روپیه رنگ صعود را به خود دید. این نهاد در جلسه 4سپتامبر خود اعلام کرد برای بهبود اوضاع روپیه، سپرده‌های خارجی را افزایش خواهد داد که بدین ترتیب ذخایر بانک مرکزی حدود10میلیارد دلار افزایش پیدا خواهد کرد. این تصمیم صبح روز بعد موثر واقع شد و روپیه در نرخ 43/65 به ازای هر دلار معامله شد. البته اوضاع کلان اقتصادی این کشور چندان امیدوار‌کننده نیست و کسری بودجه هند به عددی معادل 8/4درصد کل تولید ناخالص داخلی‌اش رسیده است. تحلیلگران اقتصاد هند معتقدند شرایط پیش‌آمده فعلی، معلول عملکرد ضعیف اقتصاد این کشور در حوزه داخلی و نیز سیاست‌های کلی اتخاذ‌شده از سوی قدرت‌های بزرگ اقتصادی آمریکا و اروپاست. همان‌طور که اشاره شد، ین ژاپن نیز هفته نسبتاً خوبی را پشت سر نهاد و در برابر دلار و یورو تقویت شد. البته به گواه آمارهای منتشر‌شده طی هفته‌های گذشته اقتصاد ژاپن شرایط چندان مساعدی ندارد و به نظر می‌رسد افزایشی که برای واحد پول این کشور رخ داده بیشتر به سبب عمکلرد بد دیگر ارزهای مهم جهانی بود‌ه باشد. وون کره جنوبی هم با افزایش در برابر دلار این هفته را به پایان رسانید. یوان چین نیز با اندکی تغییر به نرخ برابری 120/6 رسید. البته بانک مرکزی این کشور با تنظیم 5/0 درصدی نرخ مرجع، آن را به 17/6 رسانید. گفتنی است این نهاد مجاز است نرخ فوق را تا میزان یک درصد دستکاری کند. همچنین بانک خلق چین اعلام داشته آمادگی مقابله با اثرات ناشی از سیاست تعدیلی فدرال‌رزرو را دارد تا از کاهش ارزش یوان جلوگیری شود. این هفته بانک مرکزی چین با تزریق 10 میلیارد یوان (معادل 6/1میلیارد دلار) نقدینگی را در سیستم مالی این کشور افزایش داد که همین مساله موجب کاهش اندک ارزش پول این کشور شد. یادآور می‌شود یوان در سال جاری با افزایش 8/1درصدی بهترین عملکرد را در میان رقبای آسیایی‌اش داشته است. پس از یوان نوبت به روپیای اندونزی می‌رسد که با وجود شرایط نه‌چندان خوب اقتصاد آمریکا در هفته اخیر باز هم در برابر دلار افت کرد تا به عنوان سردسته ارزهای سقوط‌کرده آسیایی شناخته شود. این در حالی است که انتظار می‌رفت مانند اکثر ارزهای آسیایی، روپیا نیز از این فرصت نهایت استفاده را ببرد ولی این‌گونه نشد. در دیگر نقاط آسیا هم دلار هنگ‌کنگ، پِسو فیلیپین و نیز واحد پول ویتنام، در مقابل دلار تقویت شدند. در نهایت رینگت مالزی نیز در پی افزایش احتمال اجرای سیاست تعدیلی بانک مرکزی آمریکا در آینده نزدیک سقوط کرد تا بدترین شرایط را از ماه آوریل در برابر دلار تجربه کرده باشد.
*دلار آمریکا به عنوان ارز مبنا در نظر گرفته شده است.

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها