شناسه خبر : 18040 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

فائو و آمریکای لاتین تغذیه رایگان را توسعه می‌دهند

تغذیه رایگان زمینه‌ساز توسعه

تحقیقی که اخیراً توسط فائو در هشت کشور آمریکای لاتین صورت گرفت، نشان‌دهنده اهمیت تغذیه در مدرسه، خصوصاً مدارس دولتی، در سطح یادگیری، وضعیت اجتماعی و تغذیه‌ای کودکان بود.

ایما موسی‌زاده

تحقیقی که اخیراً توسط فائو در هشت کشور آمریکای لاتین صورت گرفت، نشان‌دهنده اهمیت تغذیه در مدرسه، خصوصاً مدارس دولتی، در سطح یادگیری، وضعیت اجتماعی و تغذیه‌ای کودکان بود. تحقیق فوق که در هشت کشور بولیوی، کلمبیا، السالوادور، گواتمالا، هندوراس، نیکاراگوئه، پاراگوئه و پرو صورت گرفت حکایت از آن داشت که تغذیه در مدرسه شدیداً بر سطح یادگیری و همچنین میزان حضور در کلاس دانش‌آموزان اثر دارد.
این وضعیت همچنین در صورت ادامه‌دار بودن و در میان‌مدت، می‌تواند با تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن، توانایی کار، ادامه تحصیل و ... کودکان را بالا برده و از این طریق در زندگی آینده آنان تاثیر شدیدی داشته باشد. غذایی که طی این برنامه در مدارس دولتی این کشورها توزیع شد، از کشاورزان محلی همان ناحیه که مدرسه در آن قرار داشت تهیه شده بود و به این ترتیب علاوه بر تاثیر روی وضعیت تحصیلی دانش‌آموزان، بازارهای جدیدی برای کشاورزان محلی ایجاد کرد که اثر مطلوبی بر توسعه ناحیه مورد مطالعه داشت. در واقع برنامه فوق، آنچنان که مسوول آن می‌گوید یک مطالعه با سه فایده مشخص بوده است.
1- افزایش امنیت غذایی دانش‌آموزان و بهبود وضعیت تحصیلی آنان
2- افزایش استفاده از سبزی و میوه تازه توسط کودکان و رسیدن مواد مغذی به بدن آنان
3- افزایش درآمد خانواده‌های روستایی و به خصوص کشاورزان.
این برنامه حدود 18 میلیون دانش‌آموز در تمام مقاطع تحصیلی و سنین مختلف در این هشت کشور را زیر پوشش داشت و هزینه انجام آن حدود940میلیون دلار تخمین زده می‌شود. تحقیق فوق اگرچه درباره هشت کشور مذکور منتشر شد، اما این برنامه در 11 کشور در سطح آمریکای لاتین با حمایت مالی فائو در حال اجراست. انجام این برنامه به حدی موفقیت‌آمیز بود که دولت اغلب کشورهای شریک در مطالعه، اظهار علاقه کردند حتی در صورت نیاز راساً و با بودجه داخلی، به خرید مواد‌ غذایی از تولید‌کنندگان محلی جهت طرح تغذیه در مدارس ادامه دهند. درصد بالای افراد دچار فقر شدید در این کشورها، باعث می‌شود خانواده‌ها که اغلب بی‌سواد هم هستند، از تغذیه مناسب کودکان خود ناتوان باشند و این تغذیه نامناسب نه‌تنها باعث ضعف فعلی دانش‌آموزان می‌شود بلکه آنان را از ادامه تحصیل نیز باز می‌دارد و باعث می‌شود حتی در صورت داشتن توانایی نسبی، نتوانند تغییری در سطح زندگی آینده خود ایجاد کنند. موفقیت این برنامه دولت‌ها را نیز به اجرای آن امیدوار کرده است. البته در این مورد فائو پیشنهاد می‌دهد برای نتیجه‌گیری بهتر، تولید‌کنندگان و کشاورزان و عرضه‌کنندگان کوچک، بهتر است با ادغام در قالب عرضه‌کننده‌های استانی ظاهر شوند تا ضمن کاهش هزینه‌های حمل و توزیع، از عواید بیشتری نیز بهره‌مند شوند. تجربه مشابهی نیز در برزیل صورت گرفته که البته برخلاف تجربه هشت کشور مذکور، سابقه‌ای چندین‌ساله دارد. در سال میلادی 2012، تعداد دانش‌آموزان تحت پوشش تغذیه رایگان در مدرسه در برزیل، حدود 45 میلیون دانش‌آموز بوده است که در تمام مقاطع تحصیلی قرار داشته‌اند. سال گذشته برزیل طرح فوق را در بیش از 250 هزار مدرسه در سراسر این کشور به اجرا گذاشت. مدیر برنامه فوق در برزیل، که سال‌هاست بخشی از دولت محسوب می‌شود، ضمن اظهار خوشحالی از اجرای این برنامه در کشورهای آمریکای لاتین، اظهار داشت کشور و سازمانش، آماده است تا تجربیات نیم‌قرن اجرای طرح‌های مشابه را نه‌تنها با همسایگان، که با کشورهای آفریقایی نیز به اشتراک بگذارد. او همچنین تاکید کرد کشورش سال‌هاست اولویت خود را در اجرای سیاست‌های بهبود شرایط اجتماعی قرار داده است که اثرات غیرقابل انکار بلندمدت خواهند داشت و حالا خوشحال است که دیگر کشورهای منطقه نیز در این زمینه به آنان پیوسته‌اند. فائو با همکاری کارشناسان برزیلی، برنامه مشابهی را نیز برای آفریقا در دست اجرا دارد. برنامه فوق قرار است بودجه‌ای 36 میلیون‌دلاری را به خود اختصاص دهد و علاوه بر ایجاد امنیت غذایی برای دانش‌آموزان، باعث رونق بازارهای محلی نیز شود. این برنامه در راستای هدف فائو مبنی بر از بین بردن گرسنگی در آفریقا تا پایان سال 2025، تعریف شده است و می‌تواند و انتظار می‌رود قدمی مهم در جهت رسیدن به این هدف باشد. این برنامه از حمایت‌های فکری و مالی نهادهای بین‌المللی مختلفی بهره‌مند خواهد بود.
البته طی دو سال گذشته، فائو به همراه برنامه جهانی غذا، برنامه مشابهی را در مالاوی اجرا کرده است. این برنامه که در ابتدا کمک به کشاورزان برای ارائه محصولات‌شان در بازارهای فروش بود، توانست تنها طی یک فصل سود کشاورزان را از فروش محصولات‌شان دو برابر کند. پس از کسب اعتماد مردم محلی و کشاورزان، این دو سازمان در سال تحصیلی 2012 و 2013، برنامه تامین غذا برای مدارس از کشاورزان محلی را در دو منطقه مالاوی اجرا کردند. در منطقه اول اعتباری برای خرید غذا در اختیار مدارس محل قرار گرفت که باید صرف خرید محصولات کشاورزی برای تهیه غذا و توزیع در مدرسه می‌شد و این خرید نیز باید از کشاورزان محلی صورت می‌گرفت، همزمان به کشاورزان نیز کمک‌های لازم در جهت تهیه محصولات متنوع ارائه می‌شد تا بتوانند کلیه نیازهای مدارس محلی را تامین کنند. منطقه تحت پوشش دوم در کشور مالاوی اما جزو مناطق نسبتاً حاصلخیزی بود که در آن مدارس دارای باغ‌های بزرگی بودند و اعتبار ارائه‌شده توسط فائو و برنامه جهانی غذا صرف استفاده از باغ مدرسه برای کاشت محصولات کشاورزی متنوع توسط دانش‌آموزان شد تا علاوه بر آموزش، مواد مورد نیاز برای توزیع غذا در مدرسه نیز تولید شود. این برنامه، همان‌طور که گفته شد، در سطح کوچکی در حال اجراست و قرار است سال آینده با تامین مالی یونیسف و اتحادیه اروپا و تعدادی نهادهای غیردولتی، و با کمک کارشناسان برزیلی، در سطح وسیع‌تری در کشورهای جنوب صحرای آفریقا، اجرا شود.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها