گندم را روی آب بخرید
همه چیز برای واردات گندم آماده است
قصد داشتیم به عنوان پیشنهاد این هفته، روی واردات کنجاله انگشت بگذاریم چرا که با توجه به بازار تشنه این محصول که طی ماههای آتی نیز ادامه خواهد داشت، واردات کنجاله برای شما پرسود خواهد بود. اما از این پیشنهاد منصرف شدیم. دلیل آن نیز انحصاری است که واردات کنجاله در ایران را میان چند نفر خاص محصور کرده و شما به راحتی نمیتوانید در این بازار جولان دهید.
قصد داشتیم به عنوان پیشنهاد این هفته، روی واردات کنجاله انگشت بگذاریم چرا که با توجه به بازار تشنه این محصول که طی ماههای آتی نیز ادامه خواهد داشت، واردات کنجاله برای شما پرسود خواهد بود. اما از این پیشنهاد منصرف شدیم. دلیل آن نیز انحصاری است که واردات کنجاله در ایران را میان چند نفر خاص محصور کرده و شما به راحتی نمیتوانید در این بازار جولان دهید. اجازه دهید راحتتر بگویم، مافیای کنجاله در بازار ایران اجازه نفس کشیدن به شما نمیدهد. بنابراین بهتر است به سراغ دیگر محصولات غذایی در این بخش بروید. پیشنهاد ما واردات گندم است که طبق دستورالعمل دولت، تا پایان امسال تعرفه آن صفر است. اگر میتوان کنجاله را از هند، ذرت و خوراک دام را از آرژانتین و برزیل وارد کرد، برای واردات گندم باید سراغ کشورهای استرالیا، کانادا و فرانسه رفت و اگر نمیخواهید راه دور بروید، کنار دست خودتان کشور امارات هست و میتوانید گندم را از این شیخنشین خریداری و وارد کنید. اما این کار نیاز به مقدماتی دارد. شرط اول تجارت برای فعالان اقتصادی ایران این است که ابتدا از امکان گشایش ال سی برای واردات کالاهای مورد نیاز خود اطمینان حاصل کنند. در ضمن این را هم بدانید که راه نقل و انتقال ارز برای داد و ستد شما با طرفهای تجاری تا حدود زیادی بسته است که آن هم به اعمال تحریمهای غرب علیه ایران برمیگردد و شما مقصر نیستید. پس مطمئن شوید که فروشنده گندم، در یکی از کشورهای متحد تجاری با ایران حساب بانکی دارد؛ آن هم در بانکی که مشمول تحریم نشده است. معمولاً این بانکها را میتوانید در کشورهای چین، هند، روسیه یا کره جنوبی رصد کنید و مطمئن شوید که این بانک حاضر است پول محموله گندم خریداریشده را از شما بگیرد و از طریق کشور سومی به فروشنده تحویل میدهد.
مدت زمانی نیز که طول میکشد تا شما محموله گندم را در یکی از گمرکهای ایران تحویل بگیرید، حداکثر سه ماه است. البته این زمان بستگی به نحوه خرید شما نیز دارد، یعنی اگر شما محموله گندم خود را از کشتیهای حامل این محصول که روی آب هستند خریداری کنید، ممکن است زیر 40 روز بار را در مقصد تحویل بگیرید.
فهرست شرکتهایی نیز که با ایران طرف همکاری هستند و شما میتوانید با مراجعه به این شرکتها محموله گندم را خریداری کنید، در سازمان توسعه تجارت و سازمانهای بازرگانی سراسر کشور موجود است.
نگاهی به آمار تولید گندم
آمارهای وزارت جهاد کشاورزی حاکی از این است که سطح زیر کشت گندم در استان های مختلف کشور کاهش چشمگیر یافته طوریکه تولید این محصول با خطر افت مواجه شده است. بنابراین پیش بینی می شود که نیاز کشور به واردات گندم دست کم برای سال جاری امری جدی است.
پیش بینی ها حاکی از تولید 13 میلیون و 236 هزار تن گندم در کشور طی سال جاری است. برپایه گزارشهای اعلامی از سوی مسوولان وزارت جهاد کشاورزی تا اول خردادماه امسال از 2.64 میلیون هکتار از اراضی گندم آبی حدود 99.3 درصد و از حدود 3.94 میلیون هکتار سطح زیرکشت گندم دیم کشور در حدود 91.5 درصد سطح سبز گزارش شده است.
این درحالیست که ابتدای فصل زراعی سال 91-90 با خشکی و عدم بارندگی توام بود به طوریکه براساس آمارهای موجود تاخیر 40 روزه بارندگی در ابتدای پائیز حادث و تهیه زمین و کاشت مزارع، روند سبز شدن گندم با تاخیر روبهرو شد.
البته این تاخیر تا مرحله کنونی نیز تاثیر خود را گذاشته طوریکه در تمام مناطق سرد و معتدل کشور درحال حاضر مزارع رشد فیزیولوژیکی مطلوبی نداشته و دوره رویشی گیاه کامل نشده و ارتفاع گندم در تمام استانهای معتدل و سردسیر کشور به نحو بارزی کوتاه مانده است که قطعا تاثیر نامطلوبی در عملکرد مزارع گندم می گذارد.
البته بارندگیهای خوب زمستانه و بهاره موجب شد ظرفیت رطوبتی خوبی در اکثر دیمزارهای کشور بوجود آید و چنانچه شاهد بارندگی های موثر در نقاط مختلف کشور باشیم و دمای هوا نیز بطور ناگهانی افزایش نیابد، امکان رشد رویشی مطلوب و در ادامه مرحله تلقیح و رشد زایشی مناسب برای گندم فراهم می شود.
در رابطه با وضعیت کشت گندم درمزارع آبی نیز باید گفت در مناطقی که از منابع آب مطمئن برخوردار بوده اند وضعیت مطلوب است؛ هرچند که در بخشی از مزارع مناطق سرد و معتدل تاخیر در رشد به علت وجود بارندگی در آبان ماه و اوایل آذرماه وجود داشت و عدم اجازه کشت و همچنین سرمای زودرس در اواسط پاییز و رشد بطئی گندم تقریباً در اکثر مزارع کشت شده اتفاق افتاد که میزان تولید را تحت تاثیر قرار داد و از عملکرد نهایی مزارع کاست. ضمن اینکه عدم تامین کامل کود مورد نیاز نیز باعث ایجاد خسارت در تولید شد.
از سوی دیگر پایین بودن قیمت خرید تضمینی گندم با توجه به بالا رفتن هزینه های تولید را چالش دیگری به شمار می آید که تولید گندم را در سال آینده با مشکل عمده روبهرو خواهد کرد.
افزایش قیمت سوخت و عدم تامین مکفی سوخت جهت استفاده کمباین ها یکی از مشکلات موجود کشاورزان در مرحله برداشت گندم است.
از مسائل دیگر که کشاورزان گندمکار با آن روبرو هستند مشکلاتی است که در هنگام خرید گندم توسط مراکز خرید وجود دارد که این امر باعث ضرر و زیان به بهره برداران شده و نتیجه آن کاهش اعتماد زارعین به نهادهای دولتی و فروش محصول به واسطه ها و دلالان می شود که این خود نیز موجب به هم خوردن تعادل طبیعی بازار خرید فروش گندم می شود.
کاهش 115 هزار هکتاری سطح زیرکشت گندم
چالش دیگر، ورود بی برنامه بخش خصوصی به امر خرید گندم از زارعین است که به دلیل حجم بالای تولید و فروش و عدم نظارت مستمر به مراکز خرید وجود مشکلات بلامنازع است.
با این حال سطح زیر کشت گندم براساس گزارش جهاد کشاورزی در سال زراعی 90-89 به میزان 6 میلیون و 687 هزارو چهارده هکتار و در سال زراعی 91-90 به میزان 6 میلیون و 571 هزارو 627 هکتار بوده و پیش بینی می شود تولید گندم در سال زراعی 91-1390 به میزان 13 میلیون و 236 هزار تن باشد.