رشد شاخص بورس چقدر پایدار است؟
آهسته و پیوسته
در سهماه پایانی سال گذشته، بازار سهام از رخوت و خواب دو ساله بیدار شد و روزهای مثبت و پرفروغی را آغاز کرد. براین اساس در پایان سال۹۴، بورس تهران با بازدهی ۲۸درصدی در صدر پربازدهترین بازارهای ایران و جهان ایستاد و نوید روزهای روشنی را به سرمایهگذاران و سهامداران داد.
در سهماه پایانی سال گذشته، بازار سهام از رخوت و خواب دو ساله بیدار شد و روزهای مثبت و پرفروغی را آغاز کرد. براین اساس در پایان سال94، بورس تهران با بازدهی 28درصدی در صدر پربازدهترین بازارهای ایران و جهان ایستاد و نوید روزهای روشنی را به سرمایهگذاران و سهامداران داد.
با اجرای برجام و لغو تحریمها در دیماه 94، بازار سهام که میرفت وارد دومین سال رکودی خود شود، با جهشی خیرهکننده واکنشی فراتر از انتظار به این رویداد بزرگ نشان داد و اقبال بیش از پیش سرمایهگذاران و ورود نقدینگی زیاد به این بازار، در مدت زمان کوتاهی اعتماد دوباره سهامداران به ویژه حقیقیها را به فعالیت دوباره در بازار تقویت کرد و موجب رشد قیمتها و افزایش سودآوری در بسیاری از صنایع و نمادها شد.
لغو تحریمها و در نتیجه رفت و آمدهای پی در پی هیاتهای تجاری و اقتصادی از بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای اروپایی به ایران و انتشار اخبار مربوط به عقد قراردادهای مختلف میان شرکای خارجی با خودروسازان داخلی و دیگر شرکتها، افزایش سرمایههای یکی پس از دیگری شرکتهای بورسی و فرابورسی و پیشبینی سود در بسیاری از گزارشهای ارائهشده برای سال مالی 95 توسط شرکتها از مهمترین رخدادهایی به شمار میروند که در زمستان گذشته، زودتر از آغاز سال جدید، بهار را به بازار سهام آوردند.
در این میان کاهش نرخ سود بین بانکی و نرخ سود سپردههای بانکی که رئیس کل بانک مرکزی خبر از کاهش دوباره آن متناسب با کاهش نرخ تورم درماههای آینده داد و همزمانی این مساله با بهبود قیمتها در بازارهای کالایی جهانی از جمله نفت، سنگآهن، فولاد و فلزات اساسی بیش از پیش بر جذابیت سرمایهگذاری در بازار سهام افزود و به اینگونه با بازدهی چشمگیر بورس در پایان سال، اغلب سهامداران به ویژه سهامداران گروه خودرو با دست پُر به تعطیلات نوروزی رفتند.
از ابتدای سال جاری اما به رغم چند روز رشد شاخص کل، اما با کاهش حجم و ارزش معاملات و نیز روند نزولی شاخص روبهرو بودهایم که تا حدودی بازار را دچار سردرگمی و طیفی از سهامداران را نگران کرده است.
فشار عرضهها به ویژه در گروه خودرو که در طول چندماه اخیر مهمترین لیدر بازار بوده است، انگیزه شناسایی سود و اصلاح قیمتی در یکسری نمادها و گروهها به عنوان مهمترین عواملی شناسایی میشوند که بازار را از روند صعودی گذشته تا حدودی جدا کرده و دستیابی به رشدهای چشمگیر گذشته را سخت کردهاند.
در این میان اما اعتقاد بر این است به دلیل پیشبینیهای متعدد نهادهای معتبر خارجی و کارشناسان داخلی مبنی بر رشد اقتصادی کشور در سال 95 و ظهور نشانههای خروج از رکود در بسیاری از صنایع، تسهیل مراودات بینالمللی و نیز به ثمر نشستن قراردادهای منعقده میان شرکتهای داخلی با طرفهای خارجی؛ شاهد سالی خوب و روشن برای بازار سهام که نوسانات آن منعکسکننده نوسانات اقتصادی کشور در بعد خرد و کلان است، خواهیم بود.
بررسی شرایط بازارهای رقیب بازار سهام از جمله بازار پول، بازارهای موازی ارز و طلا و مسکن حکایت از جذابیت بیش از پیش سرمایهگذاری در بازار سرمایه با محوریت بورس تهران و فرابورس ایران را دارد که این مساله در سال 95 البته روند معقولتر و منطقیتری به خود خواهد گرفت؛ چرا که سهامداران به این امر واقفاند که انتظار رشد هیجانی از بازار سهام در نهایت تنها منجر به زیان آنها خواهد شد در حالی که دریافت بازدهی مثبت از بازاری که آهسته و پیوسته رشد میکند، محتملتر و واقعیتر خواهد بود.
دیدگاه تان را بنویسید