تاریخ انتشار:
آیا کاهش نرخ سود تسهیلات دسترسی به منابع بانکی را برای تولیدکنندگان آسانتر میکند؟
تعبیر وارونه یک رویا
در پی تصمیم مدیران عامل بانکها نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی با تایید شورای پول و اعتبار از اول اسفندماه برای دومین بار طی کمتر از ۱۰ ماه با کاهش دودرصدی مواجه شد.
در پی تصمیم مدیران عامل بانکها نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی با تایید شورای پول و اعتبار از اول اسفندماه برای دومین بار طی کمتر از 10 ماه با کاهش دودرصدی مواجه شد. با توجه به تجربه قبلی با کاهش نرخ سود تسهیلات، میزان تقاضا برای دریافت تسهیلات به ویژه تسهیلات خرد افزایش مییابد و به دلیل برخی مسائل همچون بوروکراسیهای اداری و کمبود منابع بانکی تقاضای دریافت تسهیلات به خوبی از سوی بانکها پاسخ داده نمیشود.
بانکها در شرایط فعلی، به دلیل بالا بودن قیمت تمامشده پول آنچنان تمایلی به ارزانفروشی تسهیلات خود ندارند و برخی از کارشناسان بازار پولی و بانکی بر این عقیده هستند که احتمال ایجاد رانت در فضای دریافت تسهیلات رخ خواهد داد، از سوی دیگر تجربه نشان داده که به دلیل عدم سوددهی برخی از صنایع و فعالیتهای اقتصادی مولد تسهیلات با نرخ ارزان به نام یک فعالیت اقتصادی دریافت شده و در بازارهای غیرمولد یا فعالیتهای اقتصادی مولد که دارای بازدهی بالاتری هستند، سرمایهگذاری میشود.
در کنار افراد و خانوادهها، بنگاههای صنفی و مشاغل خرد نیز با توجه به شرایط اقتصادی کسب و کار با کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش مواجه هستند، سرمایه در گردشی که طبق آمار بانک مرکزی در 9ماهه سال جاری 167 هزار و 693 میلیارد تومان از سوی بانکها پرداخت شده و در مجموع 9 /62 درصد از کل تسهیلات پرداختی بانکها را شامل شده است، همچنین برخی از بنگاههای اقتصادی با سرمایه مناسب برای آنکه بتوانند حجم فعالیت خود را گسترش دهند نیاز به دریافت تسهیلات و کمکهای مالی از سوی بانک دارند، این دست از متقاضیان تسهیلات بانکی نیز در زمان کاهش نرخ تسهیلات بانکی به شدت علاقهمند به دریافت اینگونه تسهیلات هستند.
نکته قابل تامل در این زمینه آن است که برخی از دریافتکنندگان تسهیلات در گذشته به واسطه شرایط بد اقتصادی توان پرداخت اقساط خود را نداشتند و به بدهکاران بانکی بدل شدند و بانکها با توجه به این موارد روی خوشی به آنها نشان نمیدهند.
با توجه به پیشبینیها مبنی بر رشد اقتصادی مناسب در سال آینده و رونق کسب و کار، نرخ سود تسهیلات بانکی به شدت برای فعالان اقتصادی جذاب خواهد بود زیرا در آینده مشکلی برای پرداخت آن نخواهند داشت و پیشبینی بازدهی کسب و کار در سالهای آینده با سرمایهگذاری در حال حاضر سود مناسبی را عاید افراد خواهد کرد. تجربه چنین شرایطی در گذشته نشان از آن دارد که در مجموع رویهای ایجاد خواهد شد که افراد آنچنان علاقهای به پرداخت تسهیلات در مدت تعیینشده نداشته باشند و پیه جریمه دیرکرد پرداخت را به تن خود بمالند.
تمام این موارد در حالی بیان میشود که طبق گفته عبدالناصر همتی مدیرعامل بانک ملی و رئیس شورای هماهنگی بانکها سال جاری برای بانکها به عنوان بدترین سال از لحاظ کمبود منابع است و از آن میتوان به عنوان خشکسالی مالی بانکها نام برد، بانکها در راستای افزایش سرمایه خود به طرق مختلف سودهای بالاتری نسبت به عرف قانونی تاییدشده شورای پول و اعتبار پرداخت میکنند.
البته نباید فراموش کرد که در سال جاری در دو مرحله نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی کاهش یافته است و متقاضیان تسهیلات خرد و بنگاههای اقتصادی یکبار شانس خود را امتحان کردهاند. با این تفاسیر حال جای سوال دارد که آیا صفهای جدیدی برای دریافت تسهیلات با نرخ 20 تا 22 درصد ایجاد خواهد شد و آیا بانکها توان و علاقهای برای پاسخگویی مناسب به نیاز افراد به خصوص بنگاههای اقتصادی که محرک اقتصاد هستند، دارند؟
دیدگاه تان را بنویسید