تاریخ انتشار:
جامعه ایرانی در هفتهای که گذشت
هر دانشآموز یک تبلت!
قدیمیترین باغ گیاهشناسی ایران، قربانی احداثیک جاده
در حالی که بنا به اعتراف دستاندرکاران آموزش و پرورش هنوز در برخی از نقاط کشور کودکان ایرانی در کپر به تحصیل میپردازند و وزارت آموزش و پرورش امکان تامین بخاریهای ایمن برای همه کلاسهای تحت پوشش خود را ندارد
وجود آلایندههای سرطانزا در هوای تهران
آلودگی هوای پاییز و زمستان امسال در تهران و بسیاری از شهرهای بزرگ ایران مشکلات عدیدهای را برای شهروندان این مناطق به همراه داشته است. در این میان هر روز اخبار نگرانکننده بیشتری در این زمینه منتشر میشود. در هفته گذشته یک عضو کمیته محیط زیست شورای شهر پایتخت با اشاره به شیب صعودی افزایش نرخ ابتلا به سرطان در ایران تاکید کرد: «در حال حاضر آلایندههایی در تهران وجود دارد که تاثیر زیادی در ابتلا به سرطان خون و ریه دارند.» به گزارش مهر معصومه ابتکار در همایش «سرطان و پیشگیری» اعلام کرد: «سیر مهاجرت از روستاها به شهرها بالاست و علاوه بر آن با شیب صعودی افزایش نرخ ابتلا به سرطان و افزایش آلایندههای محیطی در پی گسترش صنعتی شدن شهرها روبهرو هستیم... به رغم اینکه تا سال 1384 برنامههای علمی در خصوص کاهش آلایندههای زیستمحیطی را تدوین و عملیاتی کردیم اما از سال 1384 به بعد اجرای این برنامهها تعطیل شد و هیچ کدام از استانداردها تغییر نکردند... در حال حاضر ذرات معلق کمتر از 5/2 میکرون که بسیار خطرناک هستند، در هوای شهر تهران مشاهده میشوند. علاوه بر بیماریهای متعدد تنفسی و قلبی که این ذرات ایجاد میکنند، از وجود عوامل سرطانزای دیگری همچون دیزل که توسط WHO نیز شناسایی شده، رنج میبریم. آلایندههای دیگری که تقریباً میتوان گفت از فهرست آلایندههای شهرهای دیگر دنیا حذف شده، در تهران افزایش یافته است که از آن جمله میتوان به بنزن که در ایجاد سرطان خون نقش دارد و فیبر آزبست که میتواند باعث ایجاد سرطان ریه شود، اشاره کرد.» ابتکار با بیان اینکه امروز دیگر رشد سرطان در کشور، معلول عوامل ناشناخته و عجیب و غریب نیست، بلکه بسیار روشن بوده و راهکارهایی هم برای آن وجود دارد، تصریح کرد: «نیازمند عزم ملی برای کاهش آمار سرطان در کشور هستیم.» در همین هفته خبری دیگر نیز موجب نگرانی بیشتر شهروندان شد. سایت اصولگرای افکارنیوز خبر داد: «...دکتر عظیمی دبیر علمی نهمین کنگره بینالمللی اماس در تهران پیشبینی کرده است که با وجود امواجی چون آنتنهای غیراستاندارد تلفنهای همراه، پارازیت و... طی ۱۰ سال آینده در هر خانواده ایرانی یک نفر به بیماری اماس مبتلا خواهد شد.» وی افزود: «شهرهای تهران و اصفهان بیشترین شیوع ابتلا به این بیماری را دارند.»
میمون کاوشگر پیشگام صعود به فضا
یکی دیگر از اخبار این هفته که اتفاقاً رسانههای حامی دولت روی آن تبلیغات گستردهای انجام دادند، اعزام نخستین میمون به فضا توسط دانشمندان ایرانی بود. کاوشگر «پیشگام» که با تلاش دانشمندان سازمان فضایی ایران ساخته شده است با استفاده از حامل سازمان صنایع هوافضا تا ارتفاع ۱۲۰کیلومتری پرتاب و پس از طی مراحل پیشبینیشده و رسیدن به سرعت، شتاب و ارتفاع مورد نظر، مجدداً به زمین بازگشته و موجود زنده این کاوشگر (میمون از نژاد رزئوس) با موفقیت بازیابی شد و موجود زنده در شرایط مناسب از کپسول خارج و عملیات ریکاوری روی آن انجام شد.
همخانگی دختران و پسران
چندی پیش مرتضی طلایی رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران از افزایش زندگی مجردی در شهر تهران در محلات شمال شهر خبر داد و گفت: متاسفانه گزارشهایی مبنی بر تشکیل زندگیهای مجردی در شمال شهر تهران داریم که در آن دختر و پسر دانشجو بدون ازدواج رسمی زیر یک سقف زندگی میکنند. به گزارش خبرآنلاین آخرین آمار سازمان ملی جوانان حاکی از افزایش تمایل جوانان به زندگی مجردی است به گونهای که در کلانشهرهایی مثل تهران، شیراز، مشهد، اصفهان، تبریز و اهواز ۳۰ درصد جوانان زندگی مجردی دارند. ۶۰ درصد زنان ۱۵ تا ۲۵ساله و ۲۱ درصد زنان ۲۵ تا ۳۵ساله مجرد هستند و تعداد پسران مجرد از دختران مجرد در هر رده سنی بیشتر است. در این زمینه خبرآنلاین با سعید معیار رئیس سابق انجمن جامعهشناسان ایران گفتوگویی کرده است. وی در این باره تاکید میکند: «...من این همخانه بودن دختران و پسران را خوب نمیدانم اما برای حل این مشکل به نظر من به جای اینکه راهکارهای سلبی در نظر بگیریم بهتر است که زمینه ازدواج آسان را فراهم کنیم تا آنها مجبور نباشند برای ازدواج از یک کانال سخت و هفتخوان رستم عبور کنند. ما احساس نگرانی میکنیم اما یک راهکار خوب هم در نظر نمیگیریم. به نظر من ممکن است این اتفاق هم بیفتد اما باید مطابق عرف اسلامی عمل کنیم. »
قدیمیترین باغ گیاهشناسی ایران، قربانی ساخت یک جاده
این روزها هیچ کس جلودار وزیر محبوب احمدینژاد نیست و همه مجبورند در برابر اقدامات وی کوتاه بیایند. تهران امروز در گزارشی به یکی از اقدامات عجیب وزارت تحت امر علی نیکزاد پرداخته است. این روزنامه در چهارشنبه هفته گذشته نوشت: ... ۲۶ ماه مقاومت قدیمیترین باغ اکولوژی ایران و خاورمیانه در مقابل تخریبها شکست و به گفته عیسی مومن معاون موسسه تحقیقات و مسوول پیگیری امور باغهای گیاهشناسی استانهای کشور، شورای تامین استان مازندران رای به تخریب آن از سوی سازمان بنادر داد تا یکی دیگر از منابع ملی قربانی جادهسازی شود. باغ گیاهشناسی نوشهر، فدای ساخت جادهای میشود که با وجود دو جاده «باباطاهر» و «موسیآباد» و توسعه ریلی در دست دولت، نه فقط لزومی به ساختن آن نیست که با ساخت آن، محیطزیست یک شهر به سرعت از بین میرود. البته برای نخستین بار نیست که لودرها برای این باغشهر تیغ میکشند. در سال 1389 به دستور فرماندار وقت و با حضور ماموران سازمان بنادر و کشتیرانی ایران بیش از هشت هکتار از این باغ در کمتر از دو ساعت به تلی از خاک تبدیل شد. اما بالاخره جادهسازی و مرگ درختان با مقاومت رسانهها به پایان رسید تا اینکه به گفته «عیسی مومن»، دو پرونده ساخت جاده کمربندی بندر نوشهر از دل زمینهای باغ گیاهشناسی روی میز مذاکره و توافق رفت. همین مساله به نگرانی بسیاری از کارشناسان و حامیان محیط زیست منجر شده است و نمیدانند که این بار هم باغ از دم تیغ لودرها خواهد گذشت یا مرگ را خواهد پذیرفت!... بدون شک هیچکس مخالف توسعه و طرحهای عمرانی نیست، اما پرسش این است که آیا نمیشد نقشه طرح توسعه را به گونهای طراحی کرد که کمترین آسیب به اراضی این باغ ۳۵ هکتاری که از ارزش ملی و حتی منطقهای برخوردار است، وارد شود؟
دیدگاه تان را بنویسید