تاریخ انتشار:
تورم خودروسازی در ایران
خودروسازی ایران در حالی این روزها با نزدیک به ۲۰ شرکت مختلف خصوصی و دولتی فعالیت میکند که با وجود این همه شرکت تولیدکننده، جایی در جمع ۲۰ خودروساز بزرگ دنیا ندارد. بنا بر آماری که از تولید خودروسازان دنیا طی نیمه نخست سال ۲۰۱۳ منتشر شده، ایران بیست و یکمین خودروساز دنیا از جنبه «تیراژ» است. نکته قابل توجه دیگر اینجاست که تقریباً همه ۲۰ کشور برتر دنیا در عرصه تولید خودرو، در مقایسه با ایران دارای خودروسازان به مراتب کمتری هستند.
خودروسازی ایران در حالی این روزها با نزدیک به 20 شرکت مختلف خصوصی و دولتی فعالیت میکند که با وجود این همه شرکت تولیدکننده، جایی در جمع 20 خودروساز بزرگ دنیا ندارد. بنا بر آماری که از تولید خودروسازان دنیا طی نیمه نخست سال 2013 منتشر شده، ایران بیست و یکمین خودروساز دنیا از جنبه «تیراژ» است. نکته قابل توجه دیگر اینجاست که تقریباً همه 20 کشور برتر دنیا در عرصه تولید خودرو، در مقایسه با ایران دارای خودروسازان به مراتب کمتری هستند. به عبارت بهتر، در 20 کشور برتر تولیدکننده خودرو، پراکندگی خودروسازان به چشم نمیآید و به عکس ایران که خودروسازان کوچک زیادی در خود جای داده، آنها چند شرکت بزرگ و قدرتمند را برای خود تعریف کردهاند. این به نوعی نشاندهنده کم بودن تورم خودروساز در کشورهای صاحب صنعت خودرو و بالا بودن تورم خودروساز در ایران است و مشخص است که آنها موفقتر عمل کردهاند.
ژاپن: در ادامه ما به بررسی تعداد شرکتهای خودروساز در چهار کشور صاحب صنعت خودرو میپردازیم و ابتدا از ژاپن شروع میکنیم. ساموراییها که در حال حاضر سلطان بازار خودرو جهان به شمار میروند، در مجموع چهار خودروساز بزرگ دارند و معروفترین آنها بدون شک «تویوتاموتورز» است. تویوتا در حال حاضر با فاصله، بزرگترین خودروساز آسیا به شمار میرود و در کنار نیسان، هوندا و میتسوبیشی توانسته در نیمه نخست سال 2013، ژاپن را در رده سوم بزرگترین تولیدکنندگان خودرو دنیا قرار دهد. طبق آمار، چهار خودروساز بزرگ ژاپنی در نیمه نخست سال 2013 میلادی حدود چهار میلیون و 700 هزار دستگاه خودرو را به تولید رساندهاند و این نشان میدهد به ازای هر یک شرکت سازنده خودرو در ژاپن، حدوداً یک میلیون و 175 هزار دستگاه خودرو تولید میشود. با این حساب و با فرض تولید 600 هزار دستگاهی خودروسازی ایران در یک بازه زمانی ششماهه، یک خودروساز ژاپنی تقریباً دو برابر کل تولید صنعت خودرو ایران، تیراژ دارد. به عبارت بهتر، ژاپن با تنها چهار خودروساز، حدوداً هشت برابر ایران که اسماً بیش از 20 خودروساز دارد، خودرو به تولید میرساند.
آمریکا: از ژاپنیها که بگذریم، آمریکاییها نیز با وجود داشتن تنها سه خودروساز بزرگ، حدوداً 10 برابر ایرانخودرو در طول یک نیمسال، تولید میکنند. در حال حاضر جنرالموتورز، کرایسلر و فورد، سه خودروساز بزرگ ایالات متحده آمریکا به شمار میروند که فقط در نیمه نخست سال 2013 میلادی، بالغ بر پنج میلیون و 665 هزار دستگاه خودرو به تولید رساندهاند.
آلمان: اوضاع خودروسازان آلمانی نیز بهتر از شرکتهای خودروساز ایرانی است، چه آنکه آنها نیز با تعداد کمتر، تولیدی بسیار بیشتر از «جاده مخصوصیها» داشتهاند. فولکسواگن که خود زیرمجموعههایی به نام پورشه و آئودی و اشکودا دارد، توانسته با کمک بنز و بیامو، آلمان را به چهارمین کشور سازنده خودرو دنیا طی نیمه نخست سال 2013 میلادی تبدیل کند. آلمانیها با همین شش خودروساز توانستهاند در بازه زمانی مورد نظر حدود دو میلیون و 870 هزار دستگاه خودرو به تولید برسانند و این رقم نشان میدهد تولید خودروسازان ایرانی در مدت مشابه، حدوداً یکپنجم ژرمنهاست.
کره جنوبی: هر چند میگویند صنعت خودرو کره با خودروسازی ایران عمر تقریباً یکسانی دارد، اما چشمبادامیها با تولیدی نزدیک به دو میلیون و 284 هزار دستگاه خودرو در نیمه نخست سال 2013، تیراژی حدوداً چهار برابر ایرانیها در همین بازه زمانی داشتهاند.این در حالی است که کره جنوبی تنها سه خودروساز بزرگ دارد؛ هیوندایی، کیا و سانگیانگ.
دیدگاه تان را بنویسید