تاریخ انتشار:
طلبهها سرباز معلم میشوند
واکنشهای رسانهای قتل دختربچه افغان
روزنامهها هفته پیش به بازی پرسپولیس و استقلال نیز به صورت ویژه پرداختند بازی جذابی که با نتیجه پرگل چهار بر دو به سود سرخپوشان پایتخت به پایان رسید. روزنامهها در روز پایانی هفته نیز خبر درگذشت مهرداد اولادی، بازیکن تیم ملوان که پیش از این سابقه بازی در تیمهای پرسپولیس، استقلال وتیم ملی را داشت، منتشر کردند.
از خبرهای عجیب هفته نیز میتوان به خبر تعطیلی 10روزه یکی از خوابگاههای دخترانه دانشگاه علم و صنعت اشاره کرد. به گزارش «ایلنا» مرتضی محمودی دبیر شورای صنفی دانشگاه علم و صنعت با اشاره به شیوع بیماری شپش در پاییز سال گذشته در خوابگاه دختران این دانشگاه گفت: «به واسطه کمکاری مسوولان مربوطه، شورای صنفی مدیریت این بحران را برعهده گرفته و خوابگاه برای جلوگیری از شیوع بیشتر و پاکسازی به مدت ۱۰ روز تعطیل شد.»
بحث گشت نامحسوس ارشاد نیز در هفته پیش بسیار مورد توجه شبکههای اجتماعی و روزنامهها قرار گرفت. «همشهری» در این باره پرسشهای جالبی را مطرح کرد. سوالهایی از این دست که امسال چه تفاوتی نسبت به سالهای گذشته دارد که نیاز به اجرای این طرح و اضافه کردن هفت هزار نیروی نامحسوس گشت امنیت اخلاقی احساس و این طرح اجرا شد؟ یا آیا این افراد شغل دیگری دارند یا بهصورت تماموقت با ناجا همکاری میکنند؟ و چه تدبیری برای راستیآزمایی گزارشهای این افراد اندیشیده شده است؟ از همه مهمتر چرا تصویری از تعدادی از این ماموران در رسانهها منتشر شده است؟ این موضوع با فعالیت نامحسوس این افراد تعارض دارد!
اختلال در تلگرام و گزارش «شهروند» از تکدیگری چند آواره سوری در پایتخت نیز از گزارشهای مهم مطبوعات در هفته پیش بود.
خبرخوب در یک اتفاق بد
گذشته از خسارات مالی و شاید جانی سیل در 21 استان کشور، این حجم بارندگی موهبتهایی هم به همراه داشت، آبی که با شدت از سد سرریز شده و رودخانهها را به طغیان کشانده، در نهایت به حوضه آبی میرسد که همه این سالها با خشکی و بیآبی مواجه بوده. محمد درویش مدیرکل دفتر آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان محیط زیست با اشاره به نکات مثبت سیل دو روز گذشته، به «اعتماد» گفت: با توجه به اینکه متاسفانه منطقه چهارمحال و بختیاری، جزو مناطقی بود که در سال آبی جاری، بارندگی کمتر از میانگین درازمدت و نسبت به سال گذشته اتفاق افتاده بود، سیلی که آمد، اتفاق مهمی بود. مناطق زاگرس ما، یکی از مناطق استراتژیک کشور است. اگر بارندگی خوب داشته باشند، میتواند کیفیت جنگلهای بنه و بلوط را بهبود ببخشد. اگر کیفیت این جنگلها خوب شود، میزان ذخیره آب افزایش مییابد و اجازه ورود به سیلهای ویرانگر داده نمیشود. شش میلیون هکتار، وسعت جنگلهای زاگرس ماست که ضامن بقای اصلیترین رودخانههای ما، کارون، کرخه، مارون، سیمینه رود، زرینه رود، کشکان و... است که ۴۵ درصد آب کشور را تامین میکنند. ابن بارندگی مفید بوده، چون تبدیلش در خوزستان، که همان حجم عظیم باران به سیلی با دبی چهار هزار متر مکعب در ثانیه تبدیل شد، این سیل شکلاتی (با گل و لای)، وقتی روی اراضی کشاورزی خوزستان و تالابهای منطقه که تشنهاند، روان شود، میتواند میزان نمک و املاح زائدی که در سالهای طولانی در دشتهای خوزستان انباشتهشده را کاهش دهد، دشت را آبشویی کند تا شاید دشت خوزستان نفس بکشد. «فرهیختگان» هم در گزارش خود نوشت: «در لابهلای انتشار خبرهایی از بازگشت ریزگرد به شهرهای استان خوزستان، آبگیری دوهزار و 400 هکتار از تالاب هورالعظیم خبر خوشی برای دوستداران محیط زیست بود و احمد لاهیجانزاده مدیرکل محیط زیست این استان هم قول داد با پیگیری و هماهنگی با سازمان آب و برق این آبگیری به صورت مداوم انجام شود و حالا بارش باران روزهای اخیر در استان خوزستان نیز جان تازهای به این تالاب داده است. پیش از بارش باران 50 میلیمتری در منطقه تالاب هورالعظیم قرار بود سازمان حفاظت محیط زیست حوضچه شماره سه هورالعظیم با 15 هزار هکتار مساحت را در پروسهای دوساله به طور کامل آبگیری کند، اما حجم بالای بارش در استان و رهاسازی حقابه از رودخانه کرخه به سمت تالاب خیلی زودتر از زمان پیشبینیشده حوضچه شماره سه را به میزان آب مورد نظر میرساند.»
قتل فجیع دختربچه افغان
«ستایش، دختربچه افغان مقیم ورامین روز یکشنبه 22 فروردین 1395 برای خریدن بستنی به مغازه نزدیک خانه میرود اما دیگر هرگز به خانه برنمیگردد. شیرآقا قریشی پدر دختربچه پس از مدتی پرس و جو از پلیس کمک میخواهد و بعد پلیس اطلاع میدهد دوست پسر همسایه خبر داده که قاتل از او خواسته بود در انتقال جسد به او کمک کند. جسدی که علائم سوختگی با اسید بر روی آن دیده شده است. «عصرایران» در این باره نوشت: «قاتل کیست؟ یک پسر 16ساله. مقتول که؟ دختربچه ششساله افغان... تا همین جا هم خبر به قدر کافی روح و روانمان را جریحهدار کرده خاصه اگر دختربچه یا خواهری با این سال داشته باشیم تا رنجمان صد افزون شود. ستایش، افغان بود اما بعید است مخالفان حضور افغانها نیز همدردی نکنند. همه باید در نکوهش رفتاری که با ستایش شد مرثیه بخوانیم و در مظلومیت او بگرییم. بیاییم خون بگرییم و البته نکاتی را هم یادآور شویم. تکاندهندگی و تاسفباری خبر ایجاب میکرد شبکههای اجتماعی زودتر واکنش نشان دهند. قدری با تاخیر البته به این خبر پرداخته شد. آیا این تاخیر به خاطر آن بود که دختربچه افغان بود؟» سیدحسن خمینی فرزند یادگار امام راحل نیز در صفحه اینستاگرام خود نوشت: «خبر بسیار تلخ بود و عجیب اینکه در عصر انفجار اطلاعات دیر مطلع میشویم. « ستایش» دختربچه افغان آزار میبیند و کشته میشود. از این جهت هیچ فرقی بین افغان و ایرانی نیست ولی شاید این اتفاق اندکی تلختر و شکنندهتر است. کسانی که در غربت زیسته باشند و یا از «غربتکشیدگان» مصائب آن را شنیده باشند، درمییابند که اندوه و مصیبت در غربت سختتر و دردناکتر است...» درباره این اتفاق مطالب زیادی در رسانهها منتشر شد، اما باید گفت هیچ یک از آنها به خلاقیت مطلب «رجانیوز» سایت منتقد دولت نمیرسد، این سایت نوشت: «یک نوجوان 15، 16ساله یک گوشی اندرویدی خرید و «تلگرام» را روی آن نصب کرد و به دریای کانالهای مستهجن افتاد؛ دریایی که حالا به رنگ سرخ درآمده؛ سرخی خونِ «ستایش قریشی». از ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم، بسیاری از کارشناسان نسبت به بیتوجهی مقامات ارشد دولت درباره مساله اینترنت و کنترل مجاری غیراخلاقی آن هشدار دادند؛ هشدارهایی که البته همگی با پاسخ تند حسن روحانی روبهرو شد. البته محتوای غیراخلاقی، تنها مشکل اینترنت نیست؛ بلکه انتشار محتوای ضددینی و ضدعقاید مذهبی هم یکی دیگر از کارکردهای اصلی فضای مجازی است که زمینه را برای سست شدن باورهای اعتقادی جوانان فراهم میکند و نهایتاً نوجوانان و جوانان در اثر محرکهای جنسی در اینترنت و به دلیل عدم توانایی در پاسخگویی صحیح به آن، مرتکب جنایاتی نظیر ماجرای ستایش میشوند.- قطعاً وزیر ارتباطات و وزیر اطلاعات در مساله کشته شدن نونهال ششساله - آن هم با این صورت فجیع - سهلانگاری کردهاند؛ چرا که وقتی دسترسی به اینترنت آزاد و کانالهای پورن و... را به دلیل استفادههای انتخاباتی آزاد میگذارند و هر کودک نابالغی میتواند به سهولتِ خریدن یک سیم کارت پنج هزار تومانی، به آنها دسترسی داشته باشد، نتیجه قطعاً همین تراژدی تلخی است که این روزها شاهد آن هستیم.» با این استدلال عزیزان رجانیوز این پرسش کلیدی پیش میآید که بدون گوشی اندرویدی و کانالهای تلگرام، اصغرقاتل، بیجه، خفاش شب، شاهرخ و سمیه و... چطور توانستند آن جنایتهای فجیع را انجام دهند. پس از فاجعه ورامین یک هنرمند تصویر قربانی خردسال و افغان این حادثه را بر دیوارهای پایتخت نقش زد. هنوز جامعه از شوک این خبر خارج نشده بود، خبر رسید ستایشی دیگر در روستای نیریز به دست همسایهشان به قتل رسید.
طلبهها سرباز معلم میشوند
تا پیش از این طلاب علوم دینی به سربازی اعزام نمیشدند، اما به نظر میرسد قرار است این شهروندان نیز به خدمت سربازی بروند. مجتبی ملکی دبیر ستاد همکاریهای حوزه علمیه و آموزش و پرورش در این باره گفت: «با موافقت رهبر معظم انقلاب، طلاب علاقهمند و واجد شرایط میتوانند دوره خدمت سربازی را در آموزش و پرورش بگذرانند...درست به همان شکلی که دانشآموختگان سایر نهادهای آموزش عالی برای تامین نیازهای آموزشوپرورش به نام سرباز معلم انتخاب میشدند، این هم یک ظرفیت جدید است که ایجاد شده تا آموزشوپرورش بتواند بخشی از نیروهای واجد شرایط خود را از میان طلابی که علاقهمند به آموزش هستند، انتخاب کند.» به گزارش «شرق» دوره سربازی طلبهها معمولاً به صورت امریه و خدمت تبلیغی در روستاها میگذرد؛ البته آن دو ماه آموزشی را شبیه بقیه سربازها دارند. دوره دو ماه آموزشی آنها در پادگان امام صادق واقع در اتوبان قم-اصفهان میگذرد؛ پادگانی که فقط متعلق به طلبههاست و فرمانده آن مجتبی ذوالنور است و تمامی فرمانده و افسران آن، طلبهاند.
دیدگاه تان را بنویسید