تاریخ انتشار:
نقش جدید خاتمی و هاشمی
نخستین پیام رئیسجمهور منتخب برای بسیاری از شهروندان ایرانی بسیار مهم به شمار میرفت. آنان میخواستند بدانند حسن روحانی روی فرش قرمز کاخ ریاستجمهوری به مردم چه خواهد گفت.
سایه سنگین رد صلاحیت
اصولگرایان که با حضور هاشمی خود را بازنده انتخابات میدانستند در شرایط سختی قرار گرفتند با این حال رد صلاحیت هاشمی اندکی آنها را امیدوار کرد هرچند اصولگرایان از شادی در پوست خود نمیگنجیدند اما در جبهه مقابل خبری از شادی نبود. رد صلاحیت هاشمی، شادی ایجادشده در بین مردم را که امید داشتند انتخابات92 حوادث 88 را جبران کند به یأس تبدیل کرد. برخلاف تصور اصولگرایان که منتظر چیدن میوه پیروزی خود بعد از رد صلاحیت هاشمی بودند این ضربه سنگین هم با درایت هاشمی و خاتمی حل شد و قرار شد که در ائتلافی یکی از دو کاندیدای اصلاحطلب در صحنه باقی بماند. گذشت 20 روز کافی بود تا سیدمحمد خاتمی نقش محوری خود را ایفا کند. در شامگاه 21 خردادماه سیدمحمد خاتمی رئیسجمهور اصلاحطلب در نامهای خطاب به معاون اول خود خواست تا برای جلوگیری از تشتت آرا به نفع جریان اصلاحطلب از رقابتهای انتخاباتی کنارهگیری کند. محمدرضا عارف با وجود آنکه در مدت اندک تبلیغات، پایگاه متمایزی نسبت به سایر کاندیداهای اصولگرا در رقابتها پیدا کرده بود به عهد خود وفا کرد و از رقابتها کنار کشید. حمایت صریح سیدمحمد خاتمی از دبیر شورای عالی امنیت ملی دولت اصلاحات و به دنبال آن حمایت علیاکبر هاشمی در کمتر از یک هفته چنان شوری را در جامعه ایجاد کرد که بیش از 18 میلیون رای به سبد کسی واریز شد که در رده میانی نظرسنجیها قرارگرفته بود. رای میلیونی مردم به کاندیدای مورد حمایت خاتمی و هاشمی بار دیگر ثابت کرد رئیسجمهور اسبق با وجود آنکه هشت سال با قدرت خداحافظی کرده است، اما از نفوذ کلام زیادی برخوردار است و همچنان میتواند در نقش رئیسجمهورساز ظاهر شود.
چهرهای دوست داشتنی
مشکل عمده منتقدان سنتی خاتمی این است که با وجود ضدیت با تفکرات، خاتمی را فردی دوستداشتنی میدانند و بر این باورند که در عین اختلاف دیدگاه او را دوست دارند. البته این خصلت از نوع مشی خاتمی در طول دوران حیات سیاسیاش نشات میگیرد. خاتمی در تمام دورانی که در کنار دغدغههای فرهنگی برای تحقق اهداف سیاسی خود تلاش میکرد هرگز از اصول و مرام خود دور نشد به همین دلیل او را میتوان با تمام وجود یک اصلاحطلب اصولگرا دانست. وی در دوران هشتسالهای که ساکن پاستور بود این مشی را در برابر تمام مخالفتها و بحرانسازیها در پیش گرفت و حاضر نشد در این مدت با منتقدان خود به شیوه خودشان مقابله کند. رئیسجمهور اسبق که در حال حاضر در آستانه 70سالگی قرار گرفته است در طول دوران ریاستجمهوری خویش هرگز برای باقی ماندن در قدرت اصول خود را به فراموشی نسپرده است.
سخن آخر
سیدمحمد خاتمی در این روزگار بیش از هر زمانی به تقویت سرمایه اجتماعی نظام و کشور همت گماشته است. واضع گفتوگوی تمدنها که در سال 76 با رای 20میلیونی دنیا را شگفتزده کرد از ابتدای پیروزی با طرح شعارهایی همچون جامعه مدنی، تساهل و تسامح و... ادبیات جدیدی را وارد عرصه سیاسی کرد. هرچند او در تحقق تمام ایدهآلهای خود موفق نبود اما به نظر میرسد که ارتقای ادبیات سیاسی بزرگترین دستاوردی بود که خاتمی به ملت ایران هدیه داد. با این حال خاتمی بعد از پایان حضور در پاستور بار دیگر به متن اجتماع بازگشت. این تلاش موجب شد بعد از هشت سال خاتمی بتواند با بیان ایدههای خود یک خیزش اجتماعی و سیاسی جدید را به همراه اکبر هاشمی به وجود بیاورد، که در رای به حسن روحانی متبلور شد. این رای همچنین نفوذ کلام خاتمی را نشان داد که با وجود اینکه سالها مورد انتقاد برخی رسانهها قرار گرفته بود توانست به همراه اکبر هاشمی در قامت یک رئیسجمهورساز ظاهر شود. باید دید که این دو چهره برای آینده چه برنامهای تدوین کردهاند.
دیدگاه تان را بنویسید