نوبلیست تنبل
درد سنگین از دستدادن در برابر شادی به دستآوردن
کافه اقتصاد در اولین مقاله خود در این شماره زندگی یک زن زندانی جنگی را که عمرش در اردوگاههای کار اجباری ارتش ژاپن در اندونزی -در جنگ جهانی دوم - به پایان میرسد، روایت میکند. لیزی فندراپ در هلند به دنیا آمد، در معتبرترین دانشگاه این کشور (که رنه دکارت فیلسوف و ریاضیدان مشهور فرانسوی از آن فارغالتحصیل شد) حقوق خواند و اولین زن دانشآموخته رشته حقوق در هلند است. اما جنگ نابرابریهای عجیبی را با زندگی او گره زد و او تبدیل به قربانی جنگ شد.
چه کسی گفته است که تنبلها نمیتوانند نوبل را به خانه ببرند. شاهد مثال ریچارد تیلر است که او را اقتصاددان تنبل لقب دادهاند. آکادمی علوم صنعتی سوئد تصریح میکند، مشارکتهای تیلر سبب ایجاد پلی میان تحلیلهای اقتصادی و روانشناختی تصمیمگیری فردی شده است. او گروه بزرگی از افراد موفق را متقاعد کرده است که دیدگاه خود را تغییر دهند. اما این دیدگاه چیست؟ در مطلب دیگر کافهاقتصاد «ایده زیانکاری» مورد بحث قرار میگیرد، که دانیل کانمن و آموس تورسکی اقتصاددانان رفتاری آن را مطرح کردند. زیانکاری به این ایده اشاره میکند که ما در مقایسه با میزان شادی هنگام به دستآوردن چیزی، با از دستدادن چیزی دیگر با ارزش برابر، احساس درد بیشتری میکنیم. یعنی ما «از دستدادن» را دو برابر شدیدتر از «به دستآوردن» احساس میکنیم و تقارنی چشمگیر میان آنها وجود دارد. تاثیر ایده زیانکاری را در تصمیمات مالی و بازاریابی افراد بخوانید.
در مطلبی دیگر نیز باز به سراغ اقتصاد رفتاری رفتهایم. قواعد اقتصاد رفتاری چگونه میتواند به سیاستگذاری کمک کند. تجربه استفاده از قواعد اقتصاد رفتاری برای سیاستگذاری عمومی به زمان تونی بلر بازمیگردد؛ هنگامی که نخستوزیر وقت بریتانیا از اقتصاددانان حوزه رفتاری خواست تا در طراحی تلنگرهای سیاستی به دولتش کمک کنند. در این بخش کتاب «تلنگر برای ایران» به شما معرفی میشود.