در هفته گذشته نشست اعضای گروه ۲۰G و سخنرانی سالانه اوباما در مجلس نمایندگان آمریکا دو رویداد مهم در صحنه بینالمللی به شمار رفتند.
علیرضا پیروزنیا
در هفته گذشته نشست اعضای گروه 20G و سخنرانی سالانه اوباما در مجلس نمایندگان آمریکا دو رویداد مهم در صحنه بینالمللی به شمار رفتند. بررسی وضعیت اقتصاد اروپا و موضوع بحران مالی اعضای این اتحادیه مهمترین موضوع نشست مذکور بود، گفتنی است تدوین انقباضی بودجه این اتحادیه نیز بازتابهای مختلفی را در بین سیاستمداران و اقتصاددانان به همراه داشت. مهمترین واکنش نیز به پارلمان اروپا تعلق داشت. اخبار منتشرشده از عدم تصویب بودجه انقباضی مذکور در دو پارلمان اروپا حکایت دارد. به این ترتیب ابهامات در حوزه یورو همچنان به قوت قبل باقی ماند. از سوی دیگر در حاشیه نشست 20G اعلامیهای از سوی هفت کشور صنعتی جهان منتشر شد. این اعلامیه از عزم کشورهای صنعتی نسبت به جلوگیری از افت نرخ ارز کشورهای خود خبر داد. سخنرانی اوباما در مجلس نمایندگان آمریکا نیز با محور تقویت اقتصاد داخلی و کاهش تنشهای سیاسی انجام شد. این تحولات در بازارهای کالایی نیز تاثیرگذار بود بهگونهای که سنگآهن و فولاد در هفته قبل با رشد قیمت مواجه شدند. نفت نیز همین شرایط را تجربه کرد. در خصوص نفت گفتنی است اوپک در آخرین پیشبینی خود از افزایش میزان تقاضا در
سال 2013 میلادی خبر داده و اعلام کرده اوپک برای پاسخگویی به نیاز نفت در دنیا سطح تولید خود را باید در محدوده 29 میلیون بشکه در روز حفظ کند. در مقابل فلزات گرانبها مانند طلا در هفته گذشته روند نزولی قیمت را تجربه کردند که این روند برخلاف پیشبینیهای گذشته رخ داد. در بازار فلزات پایه نیز هر چند تمایل به افزایش قیمت کاملاً محسوس بود اما مس در این هفته بسیار پرنوسان ظاهر شد. کارشناسان معتقدند مس در بلندمدت با افزایش تقاضا مواجه خواهد شد. اما در عرصه داخلی با توجه به تقارن روزهای گذشته با جشنهای انقلاب آرامش نسبی در صحنه سیاسی وجود داشت. در صحنه اقتصادی نیز هیات دولت اعلام کرد بررسی بودجه 1392 در دولت به اتمام میرسد. وزیر
اقتصاد نیز نرخ دلار را در بودجه حوالی دو هزار تومان اعلام کرده است. با این وجود به نظر میرسد دولتیها از اجرای طرح هدفمندی اقتصاد صرفنظر کردهاند. گفتنی است در هفته گذشته به دنبال افت قیمت دلار و افت جهانی قیمت طلا، این کالا در بازار نیز با کاهش قیمت مواجه شد.
البته پیشفروش سکه توسط بانکها نیز به سرعت افت قیمت طلا کمک کرد. هفته قبل قیمتها در بورس کالا و بازار آزاد همگرایی پیدا کردند. به این ترتیب که فلزات پایه مانند مس و فولاد در بورس کالا در مجموع روند افزایشی و در بازارهای آزاد روند کاهشی را تجربه کرد. گفتنی است دلیل اصلی افت قیمت در بازار َآزاد نیز کاهش قیمت دلار محسوب میشود به این ترتیب در هفته گذشته بین بازار آزاد و بورس کالا کاهش ملموس اختلاف قیمت انواع محصولات پتروشیمی - پلیمری و فلزی رخ داد. از جمله عرضههای مهم هفته گذشته میتوان به عرضه بیش از 152 هزار تن انواع محصولات صنعتی و معدنی و قراردادهای نفتی و پتروشیمی در تالار صادراتی بورس کالا ایران اشاره کرد. همچنین در تالار فرآوردههای نفتی و پتروشیمی در روز چهارشنبه بعد از وقفه یکماهه محصولات مجتمع پتروشیمی شیراز عرضه شد. در روز سهشنبه نیز 84 هزار تن انواع محصولات فولادی به ارزش بیش از1470 میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت. پیشبینی میشود با توجه به تحولات اخیر در بازار پول و کاهش نرخ ارز و با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال 1391در هفتههای آتی معاملات بورس کالا روند نزولی به خود گیرد.
دیدگاه تان را بنویسید