بریده روزنامهها (اقتصادی)
فیل هوا نکنید
در سرمقالهای به قلم محسن جلالپور نوشت: تصمیم جدید دولت برای نحوه بازگرداندن ارز حاصل از صادرات، بازرگانان را نگران کرده است. این مصوبه چیزی نیست جز بیرون آوردن غول «پیمانسپاری ارزی». غولی که اوایل دهه ۸۰ به درون کوزه بازگردانده شد، با مصوبه اخیر دولت ممکن است دوباره خارج شود. وقتی این مصوبه را کنار دیگر اقدامات دفعتی چند روز گذشته میگذارم، احساس میکنم حلقه محاصره بخش خصوصی هر روز تنگتر میشود. بر اساس مصوبه دولت، صادرکنندگان مکلفند ارز حاصل از صادرات را تنها به روش و قیمت مصوب به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند. این یعنی اتکا به روشی ناکارآمد که در ۶۱ سال گذشته بارها آزمون و خطا شده است.
♦♦♦
وقت اصلاح قیمتهاست
نوشت: موسسه آموزش و پژوهش در مدیریت و برنامهریزی زیر نظر مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیسجمهور پژوهشی درباره قیمتگذاری انرژی در ایران انجام داده که نشان میدهد تثبیت چهارساله قیمت حاملهای انرژی به ویژه بنزین و گازوئیل نهتنها منجر به افزایش آلودگی شده بلکه فقر را گسترش داده و دست دولت را برای حمایت از اقشار آسیبپذیر بسته و سبب شده دولت نتواند پروژههای عمرانی خود را به پیش برده و رونق نسبی را ایجاد کند. از آنجا که تورم تا حدودی به ساحل آرامش رسیده و مردم فهمیدهاند قیمتها ربطی به افزایش قیمت ارز یا انرژی ندارد، بهتر است دولت مقدمات واقعیسازی قیمت انرژی را فراهم کند.
♦♦♦
بازار بلاتکلیف است
نوشت: بازار ۹۷ بلاتکلیف قیمتهاست. راسته امینحضور سوت و کور است و فروشندگان لوازم خانگی خرید و فروشهایشان را تقریباً تعطیل کردهاند. برچسب قیمت لوازم خانگی را برداشتهاند و تعداد کالاهایی را که به مشتریها عرضه میکنند، به حداقل رساندهاند. در پاساژ پایتخت هم تقریباً خرید و فروش لپتاپ و کالاهای دیجیتال وضع مشابهی دارد. هیچکس نمیداند با مشکلات بازار ارز، تکلیف واردات چه میشود؟ خودرو وضع مشابهی را پشت سر میگذارد. خرید و فروش خودروهای وارداتی تقریباً به صفر رسیده است و فروشندگان درباره خودروهای داخلی میگویند معطل قیمتگذاری شورای رقابت هستند اما قطعهسازان از افزایش ۳۰درصدی قیمت مواد اولیه قطعات خودرو میگویند.
♦♦♦
یارانه مرغداران به 80 میلیون نفر!
به نقل از مدیرعامل اتحادیه مرغداران مرغ گوشتی نوشت: وضعیت نهادههای تولید بسیار سردرگم شده چراکه واردکنندگان سویا و ذرت اعلام میکنند این نهادههای تولید در بازار موجود نیست اما ما این اظهارات را باور نداریم. نوسانات ارزی ماههای گذشته هم بر وخامت اوضاع افزوده و این باعث شده مرغداران جرات نکنند جوجهریزی خود را افزایش دهند. این مسائل بازار گوشت مرغ را تحت تاثیر قرار داده. در این شرایط هر کیلوگرم مرغ زنده بدون سود کمتر از ۵۷۰۰ تومان و با احتساب سود منطقی کمتر از ۶۱۰۰ تومان نمیصرفد. هر کیلو گوشت مرغ باید حدود ۸۸۰۰ تومان باشد. تولیدکنندگان نمیتوانند زیان ببینند و یارانه ۸۰ میلیون نفر ایرانی را از جیب بپردازند.