بریده روزنامهها (اقتصادی)
پیامد معکوس تثبیت قیمتها
با اشاره به گزارش موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی نوشت: فشارهای جمعشده طی این سالها، معمولاً به دنبال یک تکانه خارجی، یکباره رها میشوند و پیامدهای این جهش قیمت دهکهایی را بیشتر متاثر میکند که جامعه هدف اصلی برای تثبیت قیمتها بودند. در اقتصاد متکی به نفت، تورم باعث کاهش درآمد واقعی دولت و هزینههای عمرانی بودجه میشود، مگر آنکه قیمت نفت یا نرخ ارز افزایش یابد، از اینرو، ضروری است تورم کنترل شود. اما کنترل تورم از طریق تثبیت مصنوعی قیمتها امکانپذیر نیست. راهکار اصلی کنترل تورم در افزایش بهرهوری، کنترل رشد نقدینگی و انضباط مالی است. آنچه در اقتصاد تعیینکننده است، قیمتهای واقعی است و نه قیمتهای اسمی.
♦♦♦
مردم گندم و سیبزمینی بخورند
به نقل از اسماعیل اسفندیاریپور، مجری طرح گندم نوشت: اگر مردم به جای برنج، گندم و سیبزمینی بخورند، میتوانیم تولید برنج را که محصولی آببر است، کاهش دهیم و به این ترتیب نقش موثری در کاهش مصرف آب داشته باشیم. ما در زمینه تولید برنج در کشورمان مزیت نداریم. اما در مقابل در تولید گندم دروم و سیبزمینی مزیت داریم. میتوانیم از گندم برای تولید ماکارونی استفاده کنیم و چهار فصل سیبزمینی بکاریم و آنها را جایگزین برنج کنیم. با جایگزینی این دو به جای برنج، مصرف آن را در کشور کاهش دهیم. در گذشته نوع غذای مناطق مختلف کشور با توجه به اکوسیستم همان منطقه تعیین میشد و آبگوشت غذای اصلی ایرانیها بود.
♦♦♦
5 /2 میلیارد دلار ایرانیها در جیب ترکیه
نوشت: سال گذشته میلادی ایرانیها 5 /2 میلیارد دلار به ترکیه بردند. کشوری که قبل از سال 2014 با بحران اقتصادی روبهرو بود و سرپا ماندن آن ابهامهای زیادی داشت، با سرمایهگذاری در گردشگری توانست به درآمدهای نجومی دست پیدا کند. سال 2015 کشور ترکیه به درآمد 5 /31 میلیارد دلاری دست یافت و سال 2016 که جزو بدترین سالهای گردشگری این کشور لقب گرفت میزان درآمد آنها به 22 میلیارد دلار رسید اما خیلی زود ترکها کاهش 30درصدی را جبران و سال گذشته میلادی 3 /26 میلیارد دلار از گردشگران کشورشان جذب درآمد کردند. میگویند اقتصاد منطقه وان را گردشگران ایرانی میچرخانند و اگر دلارهای آنها نباشد وان با رکود عجیبی روبهرو خواهد شد.
♦♦♦
درآمد نفتی 9ماهه ایران
نوشت: بر اساس آخرین آمار بانک مرکزی میزان فروش نفت در 9ماهه سال جاری برابر با 48 هزار و 620 میلیارد تومان و منابع حاصل از نفت و فرآوردههای نفتی 63 هزار و 960 میلیارد تومان بوده است. به این ترتیب ایران در 276روزه حد فاصل ابتدای فروردینماه سال جاری تا پایان آذرماه، هر روز 176 میلیارد و 159 میلیون تومان نفت فروخته و میزان فروش نفت و فرآوردههای نفتی در این دوره زمانی سرجمع 231 میلیارد و 739 میلیون تومان در روز بوده است. منابع حاصل در این دوره زمانی نسبت به مدت مشابه سال قبل رشدی 6 /51درصدی دارد اما باز هم از پیشبینی مصوب عقب است.