شناسه خبر : 26517 لینک کوتاه

مرتضوی در دسترس نیست

کاوه مدنی استعفا داد و از ایران رفت

مرتضوی در دسترس نیست

محمود احمدی‌نژاد می‌رفت که به سرخط خبرهای هفته گذشته تبدیل شود که ماجرای گم‌شدن سعید مرتضوی، او را به حاشیه برد. حکم جلب سعید مرتضوی مدتی است صادر شده اما قوه قضائیه هنوز او را گیر نیاورده. سعید مرتضوی کجاست؟ شرق نوشت نامش در صدر اخبار است؛ اما خودش را گیر نمی‌آورند. قاضی و دادستان سابق تهران مدت‌هاست از نظرها غایب است؛ چه قبل از عید -که در جلسات دادگاه پرونده تامین اجتماعی حضور پیدا نمی‌کرد- و چه این روزها که گیر نیاوردن او با وجود داشتن محافظ، تعجب‌برانگیز شده است. این خبر را سخنگوی قوه قضائیه در حاشیه نشست با دانشجویان مشهد، اعلام کرده و گفته بود: «حکم جلبش صادر شده، ولی متاسفانه هنوز گیرش نیاورده‌اند، حالا نمی‌دانم چطور هست.» ایران تلویحاً از فرار مرتضوی خبر داد و نوشت: برخی در فضای مجازی مدعی شده‌اند مرتضوی برای فرار از اجرای حکم، متواری شده است. میرمجید طاهری، وکیل مدافع روح‌الامینی هم درباره احتمال متواری شدن مرتضوی به تسنیم گفت: وقتی کسی حکم قطعی گرفته و حکم نیز به وی ابلاغ شده اما خود را معرفی نمی‌کند، آیا با فرار کردن فرقی دارد؟ حسام‌الدین آشنا، مشاور رئیس‌جمهوری هم هشدار داد و در توئیتی نوشت: «مراقب باشیم مرتضوی خاوری نشود؛ نه فرار کند و نه فراری داده شود.»

چه کسی از مرتضوی خبر دارد؟

شرق نوشت به گفته کاربران فضای مجازی، مرتضوی اخیراً در بازار آهن تهران دیده شده است. ایران نوشت برای پیگیری موضوع با تلفن همراه مرتضوی تماس گرفته اما گوشی همراه وی خاموش بوده. خبرگزاری برنا از اقامت «مرتضوی به همراه همسر، مادر و دو فرزندش در رحیم‌آباد شهرستان رودسر املش» آن هم در «ویلای یکی از قضات رودسری قوه قضائیه» خبر داد و به نقل از کانال‌های محلی نوشت دو نماینده مجلس نیز با او در گیلان دیدار کرده‌اند؛ «آقای عباسی و لاهوتی». البته مهرداد لاهوتی به این خبر واکنش نشان داد و گفت: «من هیچ دیداری با سعید مرتضوی نداشتم، پنج سال است رنگ ایشان را ندیده‌ام و اگر ایشان را ببینم، مسیرم را عوض خواهم کرد.» سایت جمهوریت خبر داد که «سعید مرتضوی، مجدداً به عراق رفته و اکنون در کربلاست.» اما نکته جالب‌تر درباره پرونده مرتضوی این است که او 9 محافظ داشته و مصطفی ترک‌همدانی، وکیل پرونده تامین اجتماعی به ایلنا گفته: گمان می‌کنم آقای مرتضوی حدود ۹ محافظ داشتند که هر شیفت سه نفر از وی محافظت و مراقبت می‌کنند و عجیب است که چگونه محافظان مرتضوی از او خبری ندارند و نمی‌دانند کجاست. وکیل تامین اجتماعی در پرونده سعید مرتضوی به نکته جالبی اشاره کرد و گفت مگر می‌شود فردی محافظ داشته باشد؛ اما ندانیم کجاست؟ در هیچ جای تاریخ حقوقی کشور نداریم که فردی را با قرار دو میلیاردتومانی با کفالت آزاد کنند.

مرتضوی تهران است!

در حالی قوه قضائیه هنوز مرتضوی را گیر نیاورده که اعتماد آنلاین در گفت‌وگو با همسر او خبر داد که مرتضوی تهران است و به دنبال اعاده دادرسی است. اعتماد آنلاین نوشت با همسر مرتضوی تماس گرفته. خانم فلاح، پزشکی که در تماس تلفنی بسیار کوتاهی گفته که در مطبش است و چون بیمار دارد نمی‌تواند حرف بزند. اما «از همسرش اطلاع دارد؛ سعید مرتضوی تهران است اما منزل نیست و دنبال ماده 477 است.» به عبارتی مرتضوی گویا در تلاش است که حکم قبلی را نقض کند و مجدداً به پرونده او رسیدگی شود. تلاش مرتضوی برای نقض حکم در حالی است که پیش از این هم به دلیل اظهار ندامت، با یک درجه تخفیف به دو سال حبس محکوم شده بود. شرق نوشت این گفت‌وگوی کوتاه نشان داد که اگر مردم و اهالی رسانه درگیر گمانه‌زنی درباره مرتضوی هستند، پیدا کردن او اصلاً کار سختی نباید باشد، مخصوصاً برای نهادهای قانونی. اما گیرنیاوردن مرتضوی علاوه بر واکنش‌های تند در شبکه‌های اجتماعی، صدای نمایندگان مجلس را هم درآورد. فاطمه سعیدی، نماینده تهران، در توئیتی نوشت: «وزرای دادگستری و کشور را فرامی‌خوانم تا درباره عدم تحویل سعید مرتضوی به زندان توضیح دهند. اگر حکم نهایی و ابلاغ شده، باید اجرا شود.» همچنین به گزارش ایسنا، مصطفی کواکبیان، دیگر نماینده تهران، در نطق میان‌دستور خود خطاب به قوه قضائیه گفت: «شما می‌گویید در برخوردنکردن با احمدی‌نژاد حکمتی است. حالا که سعید مرتضوی هم دستگیر نمی‌شود، آن هم حکمتی دارد؟ آیا شما می‌خواهید با این برخوردها مدعی عدالت قضایی باشید؟» میرمجید طاهری، وکیل خانواده روح‌الامینی، نیز درباره این پرونده گفت: «به دلیل اینکه مدیریت موضوع را خود دادسرا بر عهده دارد، آنها باید پاسخگو باشند که علت چیست و چرا نمی‌توانند ایشان را پیدا کنند؟ علت این وقفه که برای اجرای حکم افتاده چیست و چرا تاکنون اجرا نشده است؟ خانواده روح‌الامینی پیگیر پرونده هستند و منتظرند تا حکم دادگاه و عدالت برای ایشان اجرا شود.»

برائت از احمدی‌نژاد

ماجرای گیر نیاوردن مرتضوی به کنار، احمدی‌نژاد هم یک‌تنه هفته خبرسازی داشت. این خبرسازی با بیانیه 43 تن از وزرای دولت نهم و دهم او آغاز شد. زمانی که به گزارش ایسنا وزرای او در بیانیه‌ای هم از رئیس دولتشان اعلام برائت کردند و هم او را به بازگشت به آرمان‌های انقلاب و امام دعوت کردند. اما در این میان احمدی‌نژاد مسیر خود را می‌رود و در کانال تلگرامی‌اش هر روز مردم را به ذکر صلوات برای زندانیان سیاسی و بست‌نشینی دعوت می‌کند. اما بست‌نشینی‌های مکرر احمدی‌نژاد در امامزاده صالح باعث انتقاد تولیت این آستان شده. عبدالعلی گواهی، تولیت آستان امامزاده صالح در گفت‌وگو با فارس، با اشاره به بست‌نشینی و ایجاد اخلال از سوی هواداران احمدی‌نژاد گفت: تا امروز تحمل کرده‌ایم؛ ولی از این به بعد تحمل نخواهیم کرد و این‌طور افراد را راه نمی‌دهیم تا امنیت و آرامش زائران تامین شود. اما ماجرا درباره احمدی‌نژاد به همین‌جا ختم نشد. به گزارش دنیای اقتصاد رئیس مجلس به درخواست یکی از نمایندگان به دیوان محاسبات دستور داده تا به تخلفات سال‌های ۸۷ تا ۹۱ برسد. به گزارش «ایسنا» این درخواست علیرضا سلیمی بوده که گفته بر اساس گزارش کمیسیون برنامه و بودجه ۵ /۲ میلیارد دلار تخلف شده، اما نتیجه آن چه شد؟ به گزارش ایسنا کانال تلگرامی حامیان احمدی‌نژاد و مشایی اعلام کرد که حکم بازداشت موقت رحیم‌مشایی، رئیس دفتر رئیس دولت دهم یک ماه دیگر تمدید شده است.

کاوه مدنی رفت

خبر دیگر مربوط به کاوه مدنی بود. فعال محیط زیست و معاون سازمان محیط زیست که از راه دور از سمتش استعفا داد و خودش و همسرش ایران را ترک کردند. محمود صادقی، نماینده تهران در توئیتی این خبر را منتشر کرد و نوشت: «از یک منبع موثق شنیدم کاوه مدنی معاون سازمان حفاظت محیط‌زیست، ایران را ترک کرده است. همسر او نیز که ممنوع‌الخروج شده بود با رفع ممنوع‌الخروجی کشور را ترک کرد. درس عبرتی برای نخبگان ایرانی مقیم خارج از کشور!» مدنی هم در توئیتی این خبر را تایید کرد. او مهرماه ۹۶ از سوی عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست به معاونت این سازمان منصوب شده بود. او چند ماه پرحاشیه در ایران داشت و دست آخر استعفا داد. تابناک نوشت استعفای او از راه دور بوده و کلانتری هم آن را پذیرفته است. گویا این استعفا پس از انتشار تصاویری بوده که به تازگی منتشر و ادعا شده بود مربوط به رقصیدن مدنی در ساختمانی متعلق به کشورمان در مالزی است. ادعایی که مدنی در پاسخ به آن لیست کشورهایی را که به آنها سفر کرده فهرست کرد تا نشان دهد هنوز نتوانسته به مالزی سفر کند! اما دلیل رفتن کاوه مدنی از ایران چه بود؟ روزنامه وطن امروز با تیتر «گریز دوتابعیتی»، رسماً او را یکی از متهمان پرونده جاسوسی و نفوذ معرفی کرد که از کشور فرار کرده است. رئیس فراکسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس گفت: پدر و مادر کاوه مدنی به دلیل اینکه دارای یک فرزند بودند راضی به ادامه فعالیت‌های وی نشدند. واعظی، رئیس دفتر رئیس‌جمهور هم از استعفای او اظهار بی‌اطلاعی کرد اما تلویحاً گفته او دوتابعیتی بوده است.

تلگرام فیلتر می‌شود

اخبار دیگر مربوط به تلگرام بود. تا پیش از این مساله بر سر این بود که آیا تلگرام فیلتر می‌شود یا نه، اما الان گویا ماجرا قطعی است و گمانه‌زنی‌ها بر سر زمان فیلتر تلگرام است. دیر یا زود این پیام‌رسان فیلتر می‌شود اما مسوولان گفته بودند سیاستشان تشویق مردم به کوچ از پیام‌رسان‌هاست و نه فیلترینگ. این البته موضع وزارت ارتباطات است. وزارتخانه‌ای که رئیس‌جمهور قول داده بود دست وزیرش روی دکمه فیلترینگ نرود. اعتماد نوشت: محمدجواد آذری‌جهرمی دارد تلاش می‌کند هم امکانات رقابتی برای پیام‌رسان‌های داخلی ایجاد کند و هم مقابل فیلترینگ تلگرام بایستد. حاجی‌دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفته «من اطلاع دارم که روحانی سفت و سخت مقابل فیلترینگ تلگرام ایستاده و حتی برای این مساله گوش بعضی‌ها را هم پیچانده است!» اما ماجرای تقویت پیام‌رسان‌های داخلی جدی است و مدیران این پیام‌رسان‌ها چند هفته‌ای است در تلاش برای اعتمادسازی مردم‌اند. مدیر پیام‌رسان سروش در مصاحبه‌ای که با فارس داشته گفته: «از یک هفته پیش که با تصمیم قوه قضائیه حریم شخصی در فضای مجازی ذیل ماده ۲۵ قانون اساسی قرار گرفت و رهبری نیز فتوا دادند که تعرض به حریم شخصی در فضای مجازی حرام است دیگر با خیال راحت به هیچ‌یک از درخواست‌های امنیتی پاسخ نداده‌ایم.» این عدم پاسخ پس از فتوای مهم رهبری، تنها یک پیام دارد. فشارها بر پیام‌رسان‌های داخلی برای در اختیار قرار دادن اطلاعات همچنان ادامه دارد. کدام نهاد یا ارگان است که به این فتوا بی‌توجه بوده و همچنان سعی دارد برنامه قبلی خود را پیش ببرد؟ اما در حالی که هنوز زمان دقیق فیلترینگ تلگرام مطرح نیست، برخی از مقامات دولتی مانند معاون اول رئیس‌جمهور فعالیت کانال تلگرامی خود را متوقف کردند. اسحاق جهانگیری در کانال تلگرامی خود نوشت در چارچوب قوانین و مقررات کشور، دیگر در کانال تلگرامی معاون اول رئیس‌جمهور هیچ مطلبی منتشر نمی‌شود. از این پس برنامه‌های ایشان از طریق پیام‌رسان‌های داخلی صورت می‌گیرد. پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای (KHAMENEI.IR) هم اعلام کرد فعالیت خود را در تلگرام متوقف می‌کند و در پیام‌رسان‌های داخلی فعال خواهد بود. 

دراین پرونده بخوانید ...