تاریخ انتشار:
روحانی در سفر به پارس جنوبی قول داد ایران در برداشت گاز از قطر جلو خواهد افتاد
وعده ۱۰۰ میلیارددلاری در عسلویه
رئیسجمهور در سفر هفته گذشته به عسلویه، وعدهای داد که به گفته او در صورت تحقق آن، تولید ناخالص داخلی کشور ۶۰ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.
وعده 100 میلیارددلاری
سفر رئیسجمهور به عسلویه، بدون اعلام عمومی قبلی صورت گرفت و کمتر از یک روز به طول انجامید. روحانی صبح روز شنبه نهم آذر، به استان بوشهر سفر کرده بود تا بازدیدی از منطقه زلزلهزده دشتستان داشته باشد. دقایقی بعد از حضور رئیسجمهور در منطقه، اعلام شد او به عسلویه نیز سفر و از برخی طرحهای این میدان بازدید خواهد کرد. نخستین برنامه روحانی، بازدید هوایی از پارس جنوبی بود که به وسیله بالگرد صورت گرفت. روحانی سپس بازدیدی از دو پروژه پیشرو در پارس جنوبی داشت: پروژه فاز 12، که بزرگترین فاز میدان به شمار میرود و در مرز آبی با قطر واقع است و پروژه فازهای 17 و 18 که این پروژه نیز در مرز آبی با قطر قرار دارد. رئیسجمهور در جلسه با مدیران و کارشناسان فازهای 17 و 18 ابراز امیدواری کرد این پروژه هر چه زودتر به بهرهبرداری برسد و در فاز 12، حداقل افتتاح بخشی از پروژه طی سال جاری صورت گیرد. او در این جلسه با اشاره به گزارشهای ارائهشده از سوی مسوولان گفت: «تمام این گزارشها نشان میدهد که امروز همگی آستین را بالا زده و آماده بر عهده گرفتن بار مسوولیتی سنگین در جهت رشد و توسعه کشور هستند. هر ایرانی غیرتمند خواستار این است که این منطقه که میدانی مشترک محسوب میشود، برای تحول و پیشرفت سریع از توجه بیشتری نسبت به دیگر نقاط کشور برخوردار باشد.» آخرین برنامه روحانی در سفر به عسلویه، حضور در نشست شورای اداری استان بوشهر بود. رئیسجمهور در این نشست درباره بهرهبرداری از پارس جنوبی گفت: «عسلویه میتواند به تنهایی کشور را اداره کند. هماکنون در عسلویه 10 فاز گازی به بهرهبرداری رسیده است که درآمد تقریبی آنها برای کشور حدود 40 میلیارد دلار است. اگر با عزم همگانی همه فازهای این منطقه به بهرهبرداری کامل برسد درآمد به حدود 100 میلیارد دلار خواهد رسید که این رقم ارمغان درخشانی برای استان محسوب میشود.»
شیخالوزرا در جستوجوی گاز
برای آنان که از نزدیک با آمار و ارقام مگا پروژههای پارس جنوبی درگیر نیستند، شاید عجیب به نظر رسد که در هشت سال گذشته، بیش از 30 میلیارد دلار صرف 14 فاز از پارس جنوبی شده است که هیچ کدام حتی یک مترمکعب گاز برای کشور به ثمر نیاوردهاند. فارغ از عدمالنفع ناشی از تاخیر در آغاز و تولید کمتر نسبت به کشور قطر، این مساله یک نتیجه دیگر نیز داشته است: کمبود گاز در کشور. کمبودی که باعث شد زنگنه یکی از اولویتهای اصلی خود را تامین سوخت زمستانی قرار دهد، نخستین سفر خود را چند روز بعد از رای اعتماد به عسلویه انجام دهد و کمتر از چهار ماه بعد، دوباره پایتخت گازی ایران را برای سفر انتخاب کند. بیژن زنگنه، هفتم آذر امسال (دو روز قبل از سفر رئیسجمهور) به پارس جنوبی آمد تا از نزدیک وضعیت پیشرفت پروژههای پارس جنوبی را بررسی کند. زنگنه درباره مشکل کمبود گاز در زمستان گفت: «برای زمستان امسال که سختترین زمستان تاریخ صنعت گاز کشور به لحاظ کمبود گاز است، مردم مشکلی برای تامین سوخت زمستانی نخواهند داشت.»
زنگنه در ماههای اخیر بر تولید سریعتر از سه پروژه تاکید ویژهای داشته است: پروژه فاز 12، پروژه فازهای 15 و 16 و پروژه فازهای 17 و 18. این پنج فاز، «اولویتدار» لقب گرفتهاند و قرار است تولید از برخی از آنها طی امسال شروع شود تا بخشی از کمبود گاز در فصل سرما را جبران کند. بر اساس اخبار منتشرشده، فاز 12 احتمالاً نخستین فازی است که تولید گاز از آن میسر خواهد شد که برای این کار، یکی از چهار سکوی این فاز تولید را آغاز خواهند کرد. زنگنه در سفر اخیر به عسلویه در این باره گفته است: «امیدواریم تا پایان سال 92 حدود 12 میلیون مترمکعب گاز ترش فاز 12، در ترین یک این فاز شیرینسازی شود؛ ضمن آنکه چاههای یکی از سکوهای دریایی این فاز بزرگ مرزی هماکنون آماده بوده و پیشبینی میشود راهاندازی آن با گاز ترش ارسالی از دریا انجام شود.» وزیر نفت پیشبینی خود از وضعیت تولید فازهای 15 و 16 را نیز اینگونه اعلام کرد: «بیشترین تاکید ما روی بهرهبرداری از دو ترین فاز 15 و 16 به ظرفیت 25 میلیون مترمکعب تا پایان امسال است. با توجه به اینکه گاز ترش این پروژه از محل فازهای 6، 7 و 8 تامین میشود، امسال هیچ گونه افزایش ظرفیت گاز در کشور ایجاد نخواهد شد.» فازهای 17 و 18 نیز بر اساس پیشبینیها حداقل تا پایان سال به تولید نخواهند رسید.
سایه تحریم، باقی است
با وجود حضور گسترده پیمانکاران داخلی در عسلویه، کماکان مشکلات ناشی از تحریم در این میدان به چشم میخورد. در این میان، وزیر نفت در جلسه اخیر با پیمانکاران تاکید کرده است که پیمانکاران باید فرض را بر عدم لغو تحریم بگذارند. به گفته زنگنه، «نباید پروژههای مهم صنعت نفت را در انتظار لغو این تحریم معطل کرد و بایستی هر طوری شده از منابع مختلف داخلی و خارجی کالا را تهیه و در پروژه نصب کنیم.» اشاره زنگنه، به مشکل تامین کالا بعد از تحریم است. در سالهای اخیر، هرچند پیمانکاران داخلی بسیاری از موارد مربوط به راهبری و توسعه میدان و راهاندازی پروژهها را بر عهده گرفتهاند، در بخش ساخت و تامین برخی کالاها از خارج، کماکان با موانعی مواجه بودهاند. چنان که در پنج فاز پیشرو پارس جنوبی، تامین برخی موارد از شیرهای کنترل و ایمنی گرفته تا کمپرسور و دیگر تجهیزات پیشرفته، به عنوان یکی از تنگناهای اصلی مطرح است. جایگزینی کالاها با نمونههای دیگر ساخت کشورهای آسیایی یا تامین کالا از بقیه فازها، از جمله راهکارهای مورد استفاده پیمانکاران به شمار میروند. علاوه بر تامین کالا، به گفته پیمانکاران، مشکلات منابع مالی نیز مسالهساز بوده است. نقل و انتقال پول، افزایش قیمت ارز و مشکلات تعدیل، از جمله مسائلی است که گفته میشود پیمانکاران پارس جنوبی با آن دست و پنجه نرم میکنند. به عنوان مثال، در جلسه اخیر وزیر نفت با پیمانکاران این مساله در مورد فاز 15 و 16 مطرح شد و بیژن زنگنه نیز در جواب خواستار ارائه مطالبات به کارفرما شد تا در صورت تایید، موضوع حل شود. با وجود مطرح شدن مسائل مالی، سرمایهگذاری چندده میلیارددلاری در سالهای اخیر نشان میدهد همانطور که وزیر نفت نیز اعلام کرده است، مشکل اصلی پارس جنوبی مسائل مدیریتی است، نه مسائل مالی. در عین حال بر اساس اظهارات اخیر زنگنه و همچنین شعبانپور، مدیرعامل جدید شرکت نفت و گاز پارس، مانعی برای پرداخت مطالبات پیمانکاران وجود ندارد و هزینهها لااقل در پنج فاز پیشرو، با سهولت و هماهنگی بیشتری تامین خواهند شد.
دیدگاه تان را بنویسید