شناسه خبر : 628 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

مرکز مبادلات نتوانسته نقش خود را به خوبی ایفا کند

ارز تک نرخی واقع بینانه نیست

با توجه به گفت‌وگوها و جلساتی که نمایندگان مجلس در دو ماه گذشته در رابطه با مسائل کلان اقتصادی کشور داشتند بخش قابل توجهی از نمایندگان به این نتیجه رسیدند که قیمت دلار در بودجه سال آینده باید افزایش یابد و حداقل دو هزار تومان تعیین شود.

امید کریمیان / عضو کمیسیون اقتصادی
با توجه به گفت‌وگوها و جلساتی که نمایندگان مجلس در دو ماه گذشته در رابطه با مسائل کلان اقتصادی کشور داشتند بخش قابل توجهی از نمایندگان به این نتیجه رسیدند که قیمت دلار در بودجه سال آینده باید افزایش یابد و حداقل دو هزار تومان تعیین شود.
البته به طور حتم آنچه مورد نظر دولت است با آنچه مورد نظر نمایندگان است، بسیار متفاوت خواهد بود و با آمدن لایحه بودجه به صحن علنی در روزهای آتی این موضوع مشخص خواهد شد با این حال تا به امروز قیمت مد نظر دولت مشخص نشده است و یا به عبارت بهتر به مجلس ابلاغ نشده با این حال قیمت دلار با توجه به شرایط کنونی کشور به طور حتم افزایش خواهد یافت و دیگر قیمت کنونی یا همان نرخ مرجع 1226 تومان را در سال آینده نخواهیم داشت. به نظر می‌رسد سال آینده نیز در بهترین حالت شاهد وضعیت سه‌نرخی در بازار ارز باشیم و قیمت ارزهای معتبر خارجی در بازار به سه قیمت کاملاً متفاوت یعنی قیمت مرجع که تنها بر روی کاغذ و در اسناد قانونی و رسمی کشور ثبت می‌شود، نرخ ارز در مرکز مبادلات ارزی و نرخ ارز در بازار آزاد باشد. اینکه برخی از دوستان از تک‌نرخی شدن نرخ ارز سخن می‌گویند و در این راستا بر برنامه پنجم توسعه تاکید می‌کنند به نظر اندکی غیر‌واقع‌بینانه خواهد بود زیرا تک‌نرخی کردن قیمت دلار و شناور یا شناور مدیریت شده کردن آن در سند بودجه وضعیت بازار ارز کشور را بیش از این نابسامان خواهد کرد و شرایط اقتصادی کشور و به ویژه بخش تولید و صنعت دیگر تاب تحمل این موضوع را نخواهد داشت. هم‌اکنون نیز در طول یک سال گذشته با تمام تلاش‌های دولت و بانک مرکزی وضعیت متلاطم بازار ارز به ثبات نرسیده است و متاسفانه مرکز مبادلات ارزی نیز نتوانسته نقش خود را به خوبی ایفا کند و حال اگر قرار باشد بنا به پیشنهاد برخی از دوستان قیمت دلار در قانون بودجه تعیین نشود و قیمت آن را منوط به عرضه و تقاضا و همچنین میزان درآمدهای دولت چه درآمدهای نفتی و چه درآمدهای نفتی کنیم فشار غیر‌قابل تحملی به اقتصاد کشور تحمیل خواهیم کرد که نتایج آن در گام نخست افزایش فشار تورمی بر مردم و صاحبان تولید خواهد بود. به نظر می‌رسد در سال 1392 نیز شاهد سه‌نرخی بودن ارز در کشور و همچنین تلاطم و آشفتگی در این بازار خواهیم بود و دولت و مجلس برای مدیریت این بازار باید از هم‌اکنون تلاش و تشریک مساعی کنند در غیر این صورت ابعاد مخرب آن بیش از پیش دامن اقتصاد کشور را خواهد گرفت. افزایش قیمت دلار در بازار آزاد به بالای 3500 تومان به طور حتم تورم موجود در کشور را بیش از پیش خواهد کرد و این تورم تیشه بر ریشه اقتصاد، تولید، صنعت و از همه مهم‌تر معیشت مردم خواهد زد. بنابراین باید سیاست‌هایی به اجرا گذاشته شود که از یک طرف به ورود جریان ارزی به کشور کمک کند تا بتوان مدیریت بهتری بر بازار انجام داد و از طرف دیگر با کنترل نقدینگی، جلوی تورم را که باعث تشدید تضعیف ریال می‌شود گرفت.

دراین پرونده بخوانید ...

دیدگاه تان را بنویسید

 

پربیننده ترین اخبار این شماره

پربیننده ترین اخبار تمام شماره ها