بانکهای مرکزی مهم چقدر پول به بازار تزریق کردند؟
سرعت چاپ پول
چهار بانک مرکزی اتحادیه اروپا، انگلستان، ایالات متحده و ژاپن، از زمان آغاز بحران اقتصادی در سال ۲۰۰۸ اسکناسهایی با ارزش بیش از ۹هزار میلیارد دلار چاپ کرده و با هدف افزایش رشد، از بین بردن رکود و مهمتر از همه افزایش تورم و از بین بردن خطر تورم منفی به چرخه اقتصادی جهان وارد کردهاند.
چهار بانک مرکزی اتحادیه اروپا، انگلستان، ایالات متحده و ژاپن، از زمان آغاز بحران اقتصادی در سال 2008 اسکناسهایی با ارزش بیش از 9هزار میلیارد دلار چاپ کرده و با هدف افزایش رشد، از بین بردن رکود و مهمتر از همه افزایش تورم و از بین بردن خطر تورم منفی به چرخه اقتصادی جهان وارد کردهاند.
بانکهای جهانی با شروع رکود در اقتصاد جهان، چاپ پول در ابعاد وسیع را آغاز کردند. استدلال اقتصادی سادهای در پشت این تصمیم وجود داشت: تزریق پول به اقتصاد، بانکها را تشویق خواهد کرد تا وامهای بیشتری پرداخت کنند و در نتیجه کسبوکار رونق میگیرد، اشتغال و دستمزدها افزایش مییابد و در نهایت، مخارج خانوار هم افزایش خواهد یافت. البته در حالت عادی این زنجیره میتواند بدون چاپ پول و تنها با کاهش اندکی در نرخ بهره به جریان بیفتد. اما پایین بودن و در مواردی منفی بودن نرخ بهره، بانکهای مرکزی را وادار کرد به راه جایگزین، یعنی چاپ اسکناس رو بیاورند. اما حالا دیگر روشن است که حتی چاپ اسکناس هم، عملاً به میزانی که انتظار میرفت به رونق اقتصاد و حتی افزایش تورم کمک نکردهاند.
البته به احتمال زیاد این تورم و رونق در نهایت رخ خواهد داد اما همیشه در اقتصاد این خطر وجود دارد که اثرات اقدامات انجامشده برای اثرگذاری بر متغیرهای اقتصادی دیرتر از زمان لازم ظاهر شوند، وقتی که دیگر به آنها نیازی نیست یا حتی میتوانند باعث ایجاد مشکلی دوباره شوند.
از مجموع این رقم، فدرالرزرو، 9 /3 هزار میلیارد دلار را در قالب سه دوره خرید اوراق قرضه وارد بازار کرد، برنامههایی که اندک زمانی بعد از شروع بحران در نوامبر 2008 آغاز شد و تا سال 2014 با وقفههایی اندک ادامه داشت. بهرغم این تزریق عظیم مالی اما، اقتصاد ایالات متحده هنوز منتظر نشانههایی از افزایش دستمزد با ثبات شاغلان است تا در مرحله بعد بر افزایش هزینههای انجامشده توسط خانوار اثر خود را نشان دهد.
رتبه بعدی در اختیار بانک ملی ژاپن قراردارد که 5 /2 هزار میلیارد دلار با هدف خارج کردن اقتصاد کشورش از رکود و تورم منفی وارد بازار کرد. اقدامی که حالا معلوم شده اثراتی در حد و اندازه هزینههای تحمیلشده بر دولت ژاپن نداشت. بانک مرکزی اتحادیه اروپا هم تاکنون دو میلیارد دلار به بازارهای مالی اعضای خود وارد کرده است و اعلام کرده است در صورت احساس نیاز، این کار را احتمالاً با مبلغی متفاوت مجدداً تکرار خواهد کرد.
دیدگاه تان را بنویسید