30 هزار مگاوات خورشید
آیا تولید انرژی خورشیدی ناترازی برق را جبران میکند؟
راندمان تولید و توزیع برق در ایران پایین است. شواهد و آمار نشان میدهد که ایرانیان انرژی خود را هدر میدهند. برای رفع ناترازی باید به سمت راندمان بالاتر حرکت کرد. دلیل شکلگیری ناترازی روشن است. توان تولید سوخت پایین آمده و میزان مصرف انرژی بالا رفته است. از سویی بخشی از پایین آمدن راندمان نیروگاههای برق در ایران به قیمت پایین سوخت مربوط است. در حقیقت در بسیاری از برآوردها هزینه مصرف گاز محاسبه نمیشود و این تاییدی است که تولید برق در ایران پرهزینه است. از سویی همین بالا بودن هزینه تولید انرژی از یک طرف و آلودگی ناشی از مصرف سوختهای فسیلی برای تولید برق از طرف دیگر میتواند بهانه خوبی برای رفتن به سمت تولید انرژیهای خورشیدی باشد.
این واقعیت اکنون وجود دارد که تولید برق خورشیدی در جهان خیلی ارزان شده است. یک زمانی حدود 10 سال پیش در دنیا قیمت تولید برق از خورشید چیزی حدود 10 برابر قیمت فعلی بود. بنابراین اکنون یکدهم شده است. یعنی برقی که ما بهعنوان برق پاک میشناختیم اکنون به یک برق رقابتی تبدیل شده است.
این شانسی است که جمهوری اسلامی ایران از نظر تکنولوژی آورده است. باید از این فرصت استفاده کند. بنابراین ما دنبال این ایده بودیم که آقای وزیر را قانع کنیم که 30 هزار مگاوات برق را با مدیران صنایع، مدیر صندوق توسعه ملی، یکضرب و دور از واسطههایی که در این مسائل به وجود میآیند، برویم با چینیها مذاکره کنیم و حدود 9 میلیارد دلار پولی را که میخواهند بدهیم و این 30 هزار مگاوات را بخریم. بعد به صنایع بزرگ بدهیم و بگوییم ما پنجساله به شما با ضمانت بانکی میفروشیم. همه این صنایع این برق را میخرند.