آغاز ماراتن رای اعتماد
«نشد» زنان وارد کابینه شوند
ماراتن رای اعتماد به وزرای دولت دوازدهم اگرچه از سهشنبه 24 مردادماه در دو نوبت صبح و عصر آغاز شد اما پایان نیافت و ادامه معرفی برنامه وزرا به هفته جاری موکول شد. همه اخبار سیاسی در هفته گذشته تحت تاثیر کابینه جدید بود و رایزنی در خصوص اینکه کدام یک از وزرا رای اعتماد مجلس را میگیرند و کدام یک نه.
ماراتن رای اعتماد به وزرای دولت دوازدهم اگرچه از سهشنبه 24 مردادماه در دو نوبت صبح و عصر آغاز شد اما پایان نیافت و ادامه معرفی برنامه وزرا به هفته جاری موکول شد. همه اخبار سیاسی در هفته گذشته تحت تاثیر کابینه جدید بود و رایزنی در خصوص اینکه کدام یک از وزرا رای اعتماد مجلس را میگیرند و کدام یک نه. معرفی وزرا با سخنرانی حسن روحانی آغاز شد. سخنانی که بسیاری از رسانهها آن را دفاع تمام قد روحانی از 17 مرد پیشنهادیاش دانسته بودند. البته جز این هم انتظار نمیرفت که روحانی اعلام کند به همه مردانی که معرفی کرده اعتماد کامل دارد. اما او در این سخنان تنها به معرفی و توصیه وزرا نپرداخت. هم به برخی شایعهها در مورد چینش کابینه پاسخ داد و هم از محدودیتهایش خبر داد. مانند آنجا که گفت «سه زن را برای وزارت در نظر گرفته بودم اما نشد.» روحانی در این مراسم باز هم به برجام اشاره کرد و گفت: دولتمردان جدید آمریکا بدانند تجربه شکستخورده تهدید و تحریم دولتهای گذشتهشان را در نهایت به پای میز مذاکره کشاند و اگر مایل باشند به آن دورانها برگردند یقیناً ایران در مدت زمانی کوتاه نه در مقیاس هفته و ماه، بلکه در مقیاس ساعت و روز به شرایط بسیار پیشرفتهتر از زمان شروع مذاکرات باز خواهد گشت.
♦♦♦
پاسخ به شایعات درباره کابینه
روحانی به شایعات پیرامون کابینهاش هم پاسخ داد و گفت: در معرفی وزرا تحت فشار هیچ جناح و حزبی نبودم البته همه جریانها پیشنهادات خود را مطرح کردند. شایعات دیگری هم در مورد تهیه لیست با نظر رهبری مطرح شد که درست نبود. من در چینش کابینه دوازدهم مانند کابینه یازدهم عمل کردم. با رهبر انقلاب من سابقه رفاقت ۵۰ساله و ارادت به ایشان داشته و در همه مسائل مهم با ایشان مشورت میکنم. ایشان هم با کمال محبت آنچه مصلحت کشور است را تذکر میدهند.
روحانی همچنین گفت خیلی دلم میخواست در دولت دوازدهم سه زن را بهعنوان وزیر انتخاب کنم، افراد و جایگاه مربوطه را نیز در نظر گرفته بودم اما به دلایلی نشد. روحانی در این سخنان مساله فضای مجازی را هم از قلم نینداخت و گفت: من به وزرای دادگستری، ارتباطات، اطلاعات و کشور آینده خود خطاب میکنم که نمیشود در فضای مجازی را قفل زد؛ چراکه این قفل را روحانی باز نکرده است بلکه مردم آن را باز کردهاند و قفلی را که مردم با اراده خود باز کردهاند نمیتوان دیگر بست.
♦♦♦
محمد بطحایی و وزارت آموزش و پرورش
سیدمحمد بطحایی، وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش بود که روحانی او را فردی برآمده از بطن آموزش و پرورش معرفی کرد و گفت: سفارش جدی میکنم مجلس به بطحایی رای بدهد و از او خواست کاری کند که خروجی آموزش و پرورش بعد از ۱۲ سال با گذشته متفاوت باشد. وضعیتی که اصلاح آن به گفته نمایندگان مخالف یک ابرمرد و ژنرال میخواهد اما موافقان معتقد بودند چون بطحایی از دل وزارتخانه برآمده میتواند مشکلات را حل کند. بطحایی هم استقرار نظام فراگیر مشاوره در سطوح تحصیلی و توسعه عدالت آموزشی و تربیتی، طراحی و استقرار نظام سنجش و کیفیت طراحی برنامه حمایتی برای توانمندسازی معلمان مناطق محروم را جزو برنامههای خود عنوان کرد و بر پرهیز از سیاستزدگی و تمرکز بر ماموریت محض آموزش و پرورش تاکید کرد.
♦♦♦
آذری جهرمی و وزارت ارتباطات
محمدجواد آذریجهرمی تنها مصداق عمل به وعده جوانگرایی در کابینه دوازدهم است. روحانی او را به واسطه سنش به کابینه دعوت کرده و در دفاعش از او بر جوانگرایی تاکید کرد. اما همین جوانگرایی دلیل مخالفت نمایندگان با جهرمی بود. چراکه نماینده قزوین این جوانگرایی را فاقد تخصص دانست و نماینده کبودرآهنگ گفت هفت سال سابقه به جهرمی کمک نمیکند وزارتخانه عریض و طویل ارتباطات را بچرخاند. همچنین او تاکید کرد که نباید وزارت ارتباطات را به وزارت اطلاعات تبدیل کرد. وزیر پیشنهادی جوان اما در دفاع از خود گفت: بیغیرت در فضای مجازی نیستیم بلکه پیگیر مطالبه مردم هستیم، زیرا مردم خواهان آن هستند که فضای مجازی پاک باشد، اگر فضای مجازی را ببندیم، مردم با ما بد میشوند؛ ما وظیفه داریم مردم را با نظام همراه کنیم. سیاست نظام بستن فضای مجازی نیست. پیمان میبندم با پاکدستی و استفاده از حداکثر توان حافظ حریم خصوصی مردم باشم.
♦♦♦
محمود علوی و وزارت اطلاعات
محمود علوی بار قبل با 227 رای موافق توانست وزیر اطلاعات دولت یازدهم شود. حال روحانی دو نقطه قوت برای او برمیشمرد، اول اینکه عملکردش در برابر تروریستها خیلی خوب بوده و دیگر آنکه برخورد این وزارتخانه با مجرمان بهتر شده. علی مطهری جزو مخالفان علوی بود و دلیل مخالفتش را تداخل مسوولیتها و وظایف نهادهای اطلاعاتی مختلف با یکدیگر عنوان کرد و گفت ما نیازمند وزیری هستیم که به سایر ارگانها اجازه دخالت در حیطه فعالیتهای وزارت اطلاعات را ندهد. اما علاالدین بروجردی، علوی را فردی توانمند معرفی کرد که اقداماتش درست و بهنگام است. علوی در دفاع از کارنامه خود به سخنان رهبری اشاره کرد و گفت ایشان گفتهاند وزارت اطلاعات در بخشهایی خوب و در بخشهایی بسیار خوب عمل کرده است. برخورد با گروههای تروریستی نکته دیگری بود که علوی بهعنوان دفاع از خود گفت و در واکنش به سخنان مطهری هم گفت: ما به اختیاراتی که از سوی مقام عظمای ولایت به دیگران واگذار شده است، پایبند هستیم و به آن تمکین میکنیم.
♦♦♦
مسعود کرباسیان و وزارت امور اقتصادی و دارایی
مسعود کرباسیان از گمرک نامزد تصدی وزارت اقتصادی و دارایی است و همین سمت نقطه قوتی است که روحانی در جلسه رای اعتماد به آن اشاره کرد و گفت: کرباسیان سابقه طولانی در مدیریت ردههای بالای اقتصادی کشور دارد. یکی از موفقیتهای کرباسیان ساماندهی گمرک بود. کارنامه کاری کرباسیان در گمرک همان چیزی بود که فریده اولادقباد نماینده مردم تهران هم به آن اشاره کرد. اگرچه نمایندگان مخالف هم معتقد بودند برنامه کرباسیان چندان شفاف نیست. کرباسیان اما تا حدودی برنامههایش را عنوان کرد. برنامهای که سرفصل آن اصلاح ساختار اقتصادی بود چراکه به گفته او تنها راهکار افزایش تولید داخلی و اشتغال، اصلاحات ساختاری است. کرباسیان عملگرایی خود را نقطه قوت خود دانست وگفت آمدهام برنامههای مصوب برای تولید داخلی و کاهش بیکاری را عملیاتی کنم.
♦♦♦
جواد ظریف و امور خارجه
محمدجواد ظریف بار قبل هم با 223 رای مثبت به وزارت امور خارجه رفت و به نظر میرسد راضیکنندهترین عملکرد را داشته. چراکه روحانی در دفاع از او گفت: ظریف کار بزرگی انجام داده و توطئه بزرگ دشمنان را خنثی کرد. ما تحریمهای هستهای را برداشتیم. اگر هم میخواهید همه تحریمها را برداریم اهلاً و سهلاً! اما انگار نمایندگان با همین میزان از اقدامات ظریف هنوز مشکل دارند. چراکه این بار هم حضور ظریف در مجلس با حاشیه همراه بود. عبدالله سامری نماینده خرمشهر در حین سخنان ظریف در صحن مجلس، فریادزنان شروع به فحاشی به او کرد. یکی از مخالفتها با ظریف انتخاب سفرای سیاسی بود که اقتصاد نمیدانند و دیگری این بود که چرا ظریف نتوانسته علیه آمریکا و انگلیس در سازمان ملل قطعنامه صادر کند. اما ظریف به مهمترین دستاوردش در حوزه سیاست خارجی اشاره کرد و گفت: ایران تنها کشوری است که از ذیل بند ۷ منشور سازمان ملل متحد خارج شد و ایرانیان این موضوع را به نام خود ثبت کردند. او بر اهمیت دیپلماسی در حل مشکلات تاکید کرد و گفت: من آخرین نفری خواهم بود که در سیاست خارجی تکصدایی ایجاد کنم.
♦♦♦
حسن هاشمی و وزارت بهداشت
حسن هاشمی وزیر پیشنهادی روحانی برای وزارت بهداشت و درمان بود. فردی که بار قبل با 260 رای موافق به وزارت بهداشت رفت تا اجرای طرح تحول سلامت را در کارنامه کاری خود ثبت کند. حتی اگر به قول روحانی از کمبود بودجه در عذاب است و این کمبود بودجه اوقاتش را تلخ کند. اما مردم از عملکرد او راضیاند. این رضایت را حتی نماینده مخالف هاشمی هم عنوان کرد و گفت سخن گفتن در مخالفت با هاشمی سخت است. طرح تحول نظام سلامت هم نقطه قوتی بود که هم نمایندگان موافق بر آن تاکید کردند و هم خود هاشمی. او گفت: دولت یازدهم ۵۶ درصد از هزینههای سلامت مردم را در حال حاضر پرداخت میکند این در صورتی است که در دولت گذشته کشور ما در این حوزه جزو ۴۰ کشور آخر دنیا بود. او به کاهش تعداد داروهای وارداتی اشاره کرد و از تلاش برای بهبود وضعیت درمان سخن گفت.
♦♦♦
علی ربیعی و وزارت تعاون، کار و رفاه
علی ربیعی بار قبل برای رسیدن به پست وزارت 100 مخالف داشت و 163 موافق. شاید اینبار هم کار برای او دشوار باشد. فردی که با دو ساعت تاخیر به صحن مجلس رسید اما روحانی دفاع خوبی از او کرد ولی گفت ربیعی باید مشکل صندوقهای بازنشستگی، مشکل بیمهها و شستا را حل کند. مشکلی که نمایندگان مخالف ربیعی بر آن تاکید کردند. ربیعی در دفاع از خود گفت چون وزارتخانهاش بیشترین تعامل را با اقشار مختلف جامعه دارد طبیعی است بیش از هر وزارتخانه دیگری به چشم بیاید و مورد نقد قرار بگیرد. او مبارزه با فقر را مهمترین برنامه چهار سال دوم خود دانست و گفت: برنامه ملی فقرزدایی و برنامه جامع حمایت از محرومان با تکیه بر آسیبهای اجتماعی و برنامه حمایت از مناطق محروم با تکیه بر منطقهگرایی از جمله برنامههای ماست و من با شناختی که از مقوله امنیت دارم، امنیت اجتماعی را همسطح امنیت ملی میدانم.
♦♦♦
دیگر وزرای پیشنهادی روحانی
تا آخرین ساعت روز چهارشنبه و تنظیم این گزارش، هفت وزیر برنامه خود را معرفی کردند و بررسی کارنامه 10 وزیر دیگر به روزهای آتی موکول شد. وزرای پیشنهادی کشاورزی؛ دفاع؛ راه و شهرسازی؛ نیرو؛ نفت؛ کشور؛ دادگستری؛ صنعت، معدن و تجارت؛ ورزش و جوانان و فرهنگ و ارشاد وزارتخانههایی بودند که تنها روحانی در خصوص آنان سخن گفت. مثلاً او گفت هرچه درباره آوایی شنیدهایم از اعتدال وی بوده است. یا از شریعتمداری خواست در وزارت صنعت با سه معاون قبلی خود بتواند به بهبود فضای کسب و کار و مبارزه جدی با فساد بپردازد. وقتی وظیفهای بر عهده دولت و وزارت ارشاد است دستگاههای دیگر حق مداخله در امور کشور را نباید داشته باشند. او در دفاع از امیر حاتمی هم گفت سالها جانشین این وزارتخانه بوده و کاملاً به امور آن مسلط است. او عباس آخوندی را هم وزیر فعال دولت یازدهم دانست حتی اگر نتوانسته باشیم با او در بخش مسکن به توافق نهایی برسیم او از بیطرف خواست در حوزه تامین آب قدم بردارد و سختی کار در وزارت کشور را به رحمانیفضلی یادآوری کرد. از سلطانیفر هم خواست تا روزی که مجلس شورای اسلامی استقلال سازمان ملی جوانان را اعلام میکند تلاشهای خود را در این زمینه ادامه دهد.