لیست فراجناحی در راه بهارستان
بازداشت به وقت تعیین کابینه
تنها دو هفته دیگر تا مراسم تحلیف رئیسجمهور باقیمانده است. 14 مردادماه حسن روحانی برای مراسم تحلیف به مجلس میرود و آنگونه که برخی از نمایندگان مجلس خبر دادهاند، لیست پیشنهادی وزرا هم همان روز به مجلس ارائه خواهد شد تا این لیست پایانی بر همه گمانهزنیها و شایعات اخیر سیاسی باشد.
تنها دو هفته دیگر تا مراسم تحلیف رئیسجمهور باقیمانده است. 14 مردادماه حسن روحانی برای مراسم تحلیف به مجلس میرود و آنگونه که برخی از نمایندگان مجلس خبر دادهاند، لیست پیشنهادی وزرا هم همان روز به مجلس ارائه خواهد شد تا این لیست پایانی بر همه گمانهزنیها و شایعات اخیر سیاسی باشد. لیستی که به گفته حسن روحانی فراجناحی است و برای تعیین آن «با عناصر معروف جناحهای مختلف و دوستان در حال مشورت هستم».
به گزارش دنیای اقتصاد مذاکرات دولتیها با نمایندگانی که قرار است جلسات کاری خود را در نیمه دوم مردادماه امسال به بررسی صلاحیت گزینههای پیشنهادی کابینه دوازدهم اختصاص دهند، وارد فاز جدیتری نسبت به روزهای گذشته شده است. فراکسیون امید از یکسو و فراکسیون نمایندگان ولایی از سوی دیگر خواستار رایزنی با حسن روحانی برای چینش کابینهاند و آنگونه که تسنیم به نقل از رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی خبر داده روحانی از دیدار با اعضای این فراکسیون استقبال کرده است. البته آنگونه که بهروز نعمتی عنوان کرده نمایندگان قصد ورود به مصادیق و گزینههای وزارت را ندارند و تنها هدفشان کمک به کابینه کارآمد است.
♦♦♦
محتملترین گزینههای وزارت
دنیای اقتصاد لیستی از شنیدههای خود منتشر کرده و در گزارشی محتملترین گزینههای وزارت را عنوان کرده است. بر اساس این گزارش هشت وزیر فعلی در پست خود ابقا میشوند. محمدجواد ظریف، علی ربیعی، عبدالرضا رحمانیفضلی، حسن هاشمی، بیژن زنگنه، حسین دهقان، مسعود سلطانیفر و عباس آخوندی وزیرانی هستند که روحانی خواستار ابقای آنها در دولت است. نام اسحاق جهانگیری نیز همچنان محتملترین گزینه برای تصدی معاون اولی روحانی در دولت دوازدهم است. این در حالی است که در هفته گذشته برخی از احتمال انتخاب فردی اصولگرا برای پست معاون اولی خبر داده بودند. در مقابل این ابقاها، به نظر میرسد بیشترین تغییر در تیم اقتصادی دولت خواهد بود. علی طیبنیا با پایان دولت یازدهم وزارت اقتصاد را ترک خواهد کرد و اصلیترین گزینه برای جایگزینی او، محمد نهاوندیان است. البته نام سیدکامل تقوینژاد و اکبر کمیجانی نیز برای تصدی این وزارتخانه مطرح بوده است. همچنین، نام محمدرضا نعمتزاده در میان گزینههای وزارت صنعت، معدن و تجارت نیست و محتملترین گزینه برای جایگزینی او محمد شریعتمداری است. حضور محمود حجتی در وزارت کشاورزی تاکنون با رضایت حسن روحانی همراه بوده و او یکی از اصلیترین گزینهها برای تصدی این وزارتخانه است. نام حمید چیتچیان هم از کابینه دوازدهم خط خورده است و «وفا تابش» جای او را خواهد گرفت. محمود واعظی هم با وزارت ارتباطات در کابینه دوازدهم خداحافظی میکند و «نصرالله جهانگرد» بهعنوان گزینه پیشنهادی وزارت ارتباطات معرفی خواهد شد. نام مسعود نیلی هم برای سازمان برنامه و بودجه کشور مطرح است، اگرچه هنوز تصمیم نهایی اعلام نشده است.
♦♦♦
گزارش محرمانه عارف به روحانی
اخبار منابع آگاه در خصوص وضعیت اصلاحطلبان کمی ضدونقیض است. در حالی که یکی از کانالهای تلگرامی نزدیک به دولت خبر احتمالی استعفای جهانگیری برای شهرداری تهران را منتشر کرده بود، این خبر تکذیب شد. پس از آن یک عضو شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان به نامهنیوز گفت اسحاق جهانگیری به دلیل اختلاف بر سر فهرست کابینه جدید استعفا داده بود اما این استعفا با رایزنیهای اصلاحطلبان و اصرار حسن روحانی منتفی شده است. این گمانه را سخنان هفته قبل عارف هم تشدید کرد. عارف چندی پیش گفته بود: «بعضیها پیروز میشوند، یادشان میرود چه کسانی برایشان زحمت کشیدند و من این گله را دارم... اگر ما را دنبال نخودسیاه نفرستند، قصد ما کمککردن و ادامه راه است... هیچ شکی نیست که در انتخابات اردیبهشت روحانی پیروزی خود را مدیون اصلاحطلبان است. خواهش ما در آستانه تشکیل دولت دوازدهم همراهی و هماهنگی با فراکسیون امید است و هیچ سهمخواهی نخواهیم کرد. انتظارمان از روحانی این است با شورای عالی اصلاحطلبان مشورت کند.» حال اصلاحطلبان مجلس گفتهاند قرار است گزارشی محرمانه از عملکرد کابینه به حسن روحانی بدهند. از طرفی دنیای اقتصاد هم نوشت مسعود پزشکیان ماموریت رایزنی با دولت بر سر کابینه دوازدهم را بر عهده دارد اما مشخص نیست این مسوولیت تنها از طرف هیات رئیسه مجلس است یا اصلاحطلبان؟
♦♦♦
به کابینه رای منفی میدهیم
به گزارش ایران طیف مخالفان دولت در مجلس هم به فکر تعامل برای انتخاب وزرای جدید افتادهاند. کمیته 15نفره آنها تا اینجا درخواست دیدار با رئیسجمهوری را ارائه داده تا شاخصهایش را به حسن روحانی منتقل کند. شاخصهایی که رئیس فراکسیون اصولگرایان میگوید اگر نادیده گرفته شوند، آنها به وزرای پیشنهادی رای نخواهند داد. حمیدرضا حاجیبابایی در همین حال تاکید دارد که اصولگرایان مجلس از این شاخصها عقبنشینی نخواهند کرد. حاجیبابایی گفته ما تقاضای دیدار با روحانی را دادیم و منتظر پاسخ هستیم که اگر صلاح دانستند ما دیدار میکنیم و حرفمان را آنجا خواهیم زد. ما حتماً دنبال چنین دیداری هستیم تا بگوییم دولت مطلوب از نظر ما چیست. کارآمدی، بیحاشیه بودن و کار کردن به خاطر مردم معیاری است که حاجیبابایی عنوان کرده و گفته ما به شکل طبیعی به وزیر یا وزرایی که آن شاخصهها را ندارند، رای نمیدهیم. اگر هم این موضوع در دولت فراگیر باشد قطعاً با کلیت دولت مخالفت خواهیم کرد. در همین حال دیدهبان ایران به نقل از بهروز نعمتی، عضو شورای مرکزی فراکسیون مستقلین ولایی خبر داده شخص آقای لاریجانی در دو مورد به کسانی که قرار بود در کابینه حضور داشته باشند، توصیه منفی کرده و آنها را از حضور در دولت منع کردند. سایت نامهنیوز نوشت لاریجانی از حضور بهروز نعمتی و کاظم جلالی در کابینه دوازدهم ممانعت کرده است.
♦♦♦
بازداشت 24ساعته دستیار روحانی
در شرایطی که دولت در حال چیدن کابینه بعدی است، دولت با حاشیه جدیدی مواجه شده است. حسین فریدون، برادر و دستیار روحانی هفته گذشته بازداشت شد. بازداشتی یکروزه که بعد از بیماری و انتقال فریدون به بیمارستان، او با قید وثیقه 50 میلیاردتومانی آزاد شد. خبر بازداشت حسین فریدون را سخنگوی قوه قضائیه داد و گفت: برای او قرار صادر شده و چون این قرار وثیقه است و تامین نشده، او به زندان معرفی شده است که اگر این قرار وثیقه را تامین کند، آزاد میشود. محسنیاژهای تاکید کرده بود قرار صادره، قرار بازداشت موقت نیست و پرونده فریدون درخصوص مسائل مالی است، اما معوقات بانکی نیست. به گزارش شرق حال عمومی فریدون از بدو ورود به دادسرا نامناسب بود و در نهایت هم بهدلیل وخیمشدن حال جسمی او، جلسه بازپرسی برگزار نشد و متهم با آمبولانس از دادسرا خارج و به دلیل بالابودن فشار خون، در بخش جراحی قلب بیمارستان دی تهران بستری و در نهایت با قرار وثیقه آزاد شد.
♦♦♦
تتلو بازهم خبرساز شد
روحانی در حال تشکیل کابینه دولت دوازدهم است و اصولگراها همچنان در حال بررسی دلایل شکست خود در انتخابات دوازدهم. مشاور قالیباف در گفتوگویی با شرق گفته اگر ابراهیم رئیسی کنار میرفت و قالیباف در عرصه انتخابات میماند شانس بیشتری برای پیروزی داشتند. اما با کنارهگیری قالیباف و ماندن رئیسی، بخش عمدهای از آرای آقای قالیباف به سبد آقای روحانی رفت.
برخی از اصولگرایان هم معتقدند حمایت رئیسی از خواننده پاپ بخشی از دلیل شکست آنها بود. اما جشن یکی از رسانههای اصولگرا و حضور تتلو در این جشن در کنار چهرههایی چون حمید رسایی و ضرغامی انتقاد تند اصولگرایان را به همراه داشت. روزنامه سیاست روز نوشت: این روزها به نظر میرسد که اصولگرایان در روشهای تبلیغاتی خود دچار سردرگمی و اشتباه شدهاند، اشتباه استراتژیکی که موجب بهرهبرداری رقبا و تحلیل غلط مردم از این رفتار آنها شده است. شاید روزی که امیرحسین مقصودلو معروف به تتلو خواننده رپ زیرزمینی در روزهای انتخابات در کنار ابراهیم رئیسی حاضر شد کسی فکر نمیکرد که این نوع دیدارها تکرار شود و برخی اینگونه تحلیل کردند که این دیدار اشتباه حاصل اضطرار انتخاباتی بوده و آقای رئیسی میخواسته از آرای خاکستری این طیف رای بگیرد. در حالی که نمیدانستند فالوئرهای این افراد گرایش سیاسی ندارند و این تلقی اساساً از اصل غلط بوده است. در حالی که هنوز نقد و نظر در این خصوص ادامه دارد اما حالا شاهد تکرار این اشتباه به نحوی دیگر هستیم. حضور این خواننده زیرزمینی با تیپی عجیب و غریب و تجلیل از این چهره جنجالی در جشن تولد یک سالگی یکی از رسانههای اصولگرا تعجب همگان را برانگیخت و بیشک به مذاق اصولگرایان ریشهدار و ارزشمدار خوش نیامد.
♦♦♦
فرهاد رهبر به دانشگاه آزاد رفت
خبر سیاسی دیگر هفته گذشته، انتصاب فرهاد رهبر بهعنوان رئیس دانشگاه آزاد اسلامی بود. شرق در این خصوص نوشت: کسی که اسفند سال ۹۱ محمود احمدینژاد، رئیسجمهور وقت، مدیریت او بر دانشگاه تهران را «سیاستزده و غیرعلمی یا احیاناً امنیتی» توصیف کرده بود، با رای اعضای هیات امنای دانشگاه آزاد برای ریاست این دانشگاه بزرگ به شورایعالی انقلاب فرهنگی معرفی شد. اما واکنش رسانهها به این خبر چندان مثبت نبود. شرق در گزارشی به سابقه مدیریت او در دانشگاه تهران پرداخت و به نقل از محمد رهبری سخنگوی انجمن اسلامی دانشگاه تهران نوشت: عملکرد دکتر رهبر بهویژه محدودیتهای ایجادشده برای انجمنها و تشکلهای دانشجویی و همچنین ایجاد فضایی بسته و خشک موجب ایجاد ناامیدی در دانشجویان شده است. اعتماد هم نوشت: برکناری فرهاد رهبر از ریاست دانشگاه تهران یکی از نخستین تغییرات وزارت علوم دولت حسن روحانی بود که با پخش شیرینی و استقبال دانشجویان دانشگاه تهران همراه شد، چهار سال پس از آن برکناری، رهبر دوباره بازگشته است تا اینبار در مسند دانشگاهی دیگر قرار بگیرد. اما فرهاد رهبر، علاوه بر سابقه دانشگاه تهران، جزو ستاد انتخاباتی ابراهیم رئیسی هم بود. احتمالاً همین عامل سبب شد که فرهاد رهبر، بلافاصله پس از انتخاب بهعنوان ریاست دانشگاه آزاد به دیدار رئیسی برود. دیداری که هیج جزئیاتی از آن در رسانهها منتشر نشد.
♦♦♦
بدهی به خاطر غذای بقایی
حمید بقایی، معاون اول رئیس دولت قبل همچنان در بازداشت است. پس از بازداشت او محمود احمدینژاد در نامهای سرگشاده هم از دستگیری او به خاطر پاداش 300میلیونی گله کرد، هم از 5 /7 ماه زندان انفرادی بقایی و حتی گفت در طول این مدت حتی اجازه خرید غذا از بیرون به ایشان ندادهاند در حالی که میدانستند ایشان ناراحتی گوارشی دارد. به گزارش خبرآنلاین غلامحسین محسنیاژهای در بخشی از نشست خبری خود گفت: جناب آقای احمدینژاد یک نامه خطاب به ملت نوشتند. فرازهایی در این نامه است که بخش عمده آن که اظهارنظر شده، خلاف واقع و بخشی از این نامه قطعاً قابل تعقیب قضایی است. اژهای در ادامه گفت: ایشان دو سه اتهام دارند، درباره تصرف غیرمجاز، تبانی در معاملات دولتی، اختلاس و برخی مسائل مالی. او همچنین گفت: در نامه آقای احمدینژاد نوشته شده به هیچوجه اجازه داده نشده غذایی از بیرون تهیه شود. این خلاف قانون نیست، ولی معذلک ایشان درخواست کرده و وزارت اطلاعات گزارش داده بارها و بارها غذا از بیرون با دستور ایشان از هزینه دستگاه قضایی تهیه میکردند، و وزارت اطلاعات میگوید هنوز پول این غذاها را بدهکار است. گفتهاند این متهم از نور استفاده نکرده. ایشان در سوئیتی بوده که یخچال، تلویزیون و نور کافی و همه چیز داشته. اگر هتل نبوده، از منزل برخی بهتر است. بازپرس مینویسد ایشان به عمومی منتقل شود. دستخطش را دیدم که من در این سوئیت خیلی راحتم. در این سوئیت بمانم برایم بهتر است.