جان کری: میگفتند ایران را بمباران کنید
بررسی حادثه مجلس پشت درهای بسته
جان کری وزیر خارجه پیشین آمریکا هم بر پایبندی ایران به تعهداتش تاکید کرد و از فشار برای استفاده از گزینههای نظامی علیه ایران خبر داد و گفت: «رهبران کشورهای منطقه به من و باراک اوباما رئیسجمهوری وقت میگفتند باید ایران را بمباران کنید. تا پیش از رسیدن به توافق هستهای به سمت یک تنش بسیار جدی با ایران حرکت میکردند اما آنها در برابر همه تحرکات یک مسیر متفاوت را اتخاذ کردند.»
اخبار سیاسی هفته گذشته تحت تاثیر حادثه تروریستی 17 خرداد بود. شناسایی و دستگیری گروههای تروریستی در شهرهای ایران بخشی از اخبار هفته گذشته بود و زمزمه دخالت عربستان در این درگیریها بخش دیگر اخبار. اما در این میان وزیر امور خارجه ایران در نروژ و در نشست اسلو فروم 2017 بر تعهدات ایران بر اجرای برجام تاکید داشت. تعهدی که به گفته وزیر امور خارجه سابق آمریکا سایه جنگ را از ایران دور کرد.
وزیر امور خارجه ایران هفته گذشته به نروژ رفت تا نشست اسلو فروم 2017 را به نشستی در حمایت از برجام تبدیل کند. نشستی با حضور وزیر امور خارجه ایران، فدریکا موگرینی و جان کری. روزنامه اعتماد در شرح این نشست نوشت: یک سهشنبه پرماجرا برای ایران، اتحادیه اروپا و البته به نوعی هم برای ایالات متحده. درست در روزهای پرآشوب خاورمیانه سه ضلع مهمترین دستاورد دیپلماتیک جهان در سه دهه گذشته در شهر آرام اسلو گرد هم آمدند تا یک بار دیگر از توان دیپلماسی و اجماع سیاسی بینالمللی برای حل و فصل مناقشهها و منازعهها سخن بگویند. پانزدهمین نشست اسلو این بار در بهار بهانهای شد تا ظریف، موگرینی و جان کری دیداری تازه کنند و به یاد روزهای مذاکرات نفسگیر هستهای روبه روی خبرنگاران ایرانی و اهالی رسانه از کشور میزبان بنشینند و از توافقی بگویند که الگوی آن میتواند برای حل منازعههای امروز جهانی نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
یکی از محورهای این نشست تاکید بر پایبندی ایران در اجرای تعهدات خود در برجام بود. به گزارش دنیای اقتصاد موگرینی در این خصوص گفت: «ما همین چند هفته پیش شاهد چندمین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی بودیم که تایید کرد ایران به تعهدات خود در برجام پایبند است. بنابراین ما در اولین قدم بر این مساله که غیرممکن است با ایران به توافق هستهای برسیم، غلبه کردیم و در مرحله بعد هم بر بدگمانیهایی که میگفتند این توافق هستهای به سرانجام نخواهد رسید، غلبه کردیم.» او ادامه داد: «حالا که در آستانه رسیدن به سال دوم حصول برجام هستیم، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ششمین گزارش جامع خود تایید میکند که ایران به توافق هستهای پایبند است اما در هر حالتی (در هر شرایطی که اتفاق بیفتد) اتحادیه اروپا تضمین میکند توافق هستهای با ایران دوام خواهد داشت. همه ما به این توافق هستهای پایبند هستیم و این توافق متعلق به یک کشور نیست. این توافق متعلق به جامعه جهانی است و تا زمانی که مربوط به اتحادیه اروپا باشد ما تمام تلاش خود را میکنیم که مطمئن شویم توافق اجرایی شده و در حال اجراست.»
♦♦♦
میگفتند ایران را بمباران کنید
جان کری وزیر خارجه پیشین آمریکا هم بر پایبندی ایران به تعهداتش تاکید کرد و از فشار برای استفاده از گزینههای نظامی علیه ایران خبر داد و گفت: «رهبران کشورهای منطقه به من و باراک اوباما رئیسجمهوری وقت میگفتند باید ایران را بمباران کنید. تا پیش از رسیدن به توافق هستهای به سمت یک تنش بسیار جدی با ایران حرکت میکردند اما آنها در برابر همه تحرکات یک مسیر متفاوت را اتخاذ کردند.» این مقام سابق وزارت خارجه آمریکا اضافه کرد: «کشوری که در دانش و فناوری در چرخه هستهای به پیشرفتهای شایانی رسیده است؛ به شکل داوطلبانه تصمیم میگیرد گزینههای خود را کنار بگذارد و احتمال استفاده از تسلیحات هستهای را هم در هر زمانی به صفر برساند.» همچنین بر اساس اخباری که منتشر شده است فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نامهای را درخصوص اجرای برجام از ظریف، وزیر امور خارجه ایران دریافت کرده است. به گزارش «ایسنا» موگرینی بهعنوان هماهنگکننده کمیسیون مشترک، این نامه را با همه اعضای 1+5 به اشتراک گذاشته است. ظریف هم با اشاره به این نامهها و در واکنش به احتمال تصویب تحریمهای جدید غیرهستهای علیه ایران در نشست سنای آمریکا گفت: «من پیش از این برای خانم فدریکا موگرینی پیامی را به صورت کتبی دو بار در چند هفته اخیر در مورد بدعهدیهای ایالات متحده و تاثیری که سیاستهای مخرب این کشور در این زمینه دارد، ارسال کردم. همچنین در یک جلسه کمیسیون مشترک که یکی دو ماه قبل برگزار شد، در این زمینه بحث شد و در جلسه آینده کمیسیون مشترک نیز این موضوع بحث خواهد شد.»
♦♦♦
خطر جنگ آمریکا با ایران
همزمان با تاکید موگرینی و کری بر لزوم پایبندی به توافق هستهای و اجتناب از راهحل نظامی برای بحرانها، جک سالیوان در سخنانی گفت که خطر بروز جنگ در خلیج فارس و تقابل نظامی آمریکا با ایران جدیتر از خطر وقوع یک درگیری با کره شمالی است. سالیوان با اشاره به دولت ترامپ و تصمیمات او میپرسد که آیا این احتمال وجود دارد که سیاستهای دولت ترامپ به بروز درگیری با ایران منجر شود؟ و خود به این پرسش پاسخی مثبت میدهد. او در عین حال تاکید میکند که وقوع چنین جنگی به سود آمریکا نیست. به باور سالیوان، جنگ با ایران نهتنها منافع ملی آمریکا را تامین نمیکند، بلکه در خدمت ثبات و امنیت در خلیج فارس نیز نخواهد بود. به باور جک سالیوان، آمریکا پس از آغاز دوره زمامداری دونالد ترامپ چند عقبگرد جدی داشته و این تنها به خطای سیاسی دولت ترامپ در قبال ایران محدود نمیشود. اما دیگر رسانهها از ساز ناکوک ماتیس خبر داده و از آن جمله ایسنا نوشت: جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا در نشست کمیته خدمات مسلح مجلس نمایندگان آمریکا، «ایران، چین، روسیه و کره شمالی و سازمانهای افراطگرا» را چالشهای اصلی آمریکا عنوان کرده است.
♦♦♦
بررسی حادثه تروریستی در جلسه غیرعلنی
اما در حالی مساله ناامنیهای منطقه و حمایت ایران از تروریسم در میان اخبارهای جهانی دیده میشود که ایران هنوز درگیر حادثه تروریستی 17 خرداد است. حادثهای که واکنش رسانههای داخلی را هنوز در پی دارد. چند ساعت پس از حملات تروریستی وزارت کشور در اطلاعیههایی هم هویت تروریستها را منتشر کرد و هم از دستگیری چند گروهک تروریستی خبر داد. مجلس نیز با تشکیل جلسه غیرعلنی به بررسی ابعاد مختلف این موضوع پرداخت. به گزارش شهروند این جلسه غیرعلنی با حضور وزرای اطلاعات و کشور و همچنین جانشین فرمانده سپاه پاسداران برگزار شد. جلسهای دو و نیم ساعته که گزارشی از آن منتشر نشد. تنها بهروز نعمتی سخنگوی هیاترئیسه مجلس توضیحاتی در مورد این جلسه داد و گفت: در حادثه تروریستی مجلس نقاط ضعفی در مجلس وجود داشته که قابل کتمان نیست و آقای لاریجانی هم مواردی را در این زمینه مطرح کرد. مسوولان امنیتی هم به دنبال حل این موضوع هستند. همچنین بنا بر گزارشهای ارائهشده تیمهای مختلفی از سوی وزارت اطلاعات بازداشت شدند و مقرر شد برای اینکه این مشکلات به جاهای دیگر نکشد، تیمهای بررسی موضوعات امنیتی طرحهایی را در این زمینه جمعبندی کنند. اکبر رنجبرزاده دیگر عضو هیاترئیسه مجلس نیز از ادامه پیگیری این مساله ازسوی دستگاههای امنیتی خبر داد و یادآور شد: وزیر اطلاعات در این جلسه تصریح کرد که عوامل پشتصحنه این عملیات تحت تعقیب قرار گرفتند، بهطوریکه ممکن بوده بهجای دیگری گریخته باشند که در آنجا نیز مورد ضربه قرار گرفتند و به سزای اعمالشان رسیدند. این عملیات آنها ابتر مانده و با اطمینان خاطر میگوییم که تیمشان منهدم شده و بقایای این تیم تروریستی در کشور باقی نمانده است.
♦♦♦
دخالت عربستان در حادثه تروریستی
اگرچه اخباری از جلسه غیرعلنی منتشر نشده اما اکنون زمزمههایی مبنی بر دخالت عربستان در این ماجرا شنیده میشود. از آن جمله حسین امیرعبدالهیان، دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بینالملل درباره نقش احتمالی دولت عربستانسعودی در حملات تروریستی تهران اظهارنظر کرد. این مقام مسوول البته پاسخگویی درباره این مساله را نیازمند تحقیقات بیشتر دانست و گفت که نظر قطعی دستگاههای امنیتی درباره احتمال دخالت عربستان در حمله تروریستی تهران در آینده اعلام میشود. امیرعبدالهیان در عین حال تصریح کرد: همچنان منتظر بررسیهای امنیتی خودمان هستیم، اما وزیر خارجه عربستان و ولیعهد این کشور درباره تهدیدی که کردند و گفتند، جنگ و ناامنی را به داخل ایران میکشانند، باید پاسخگو باشند. اما گویا جلسه غیرعلنی اول مجلس چندان رضایتبخش نبوده. به گزارش ایسنا مصطفی کواکبیان با انتقاد از جلسه غیرعلنی مجلس گفت: از جلسه غیرعلنی اول مجلس چیزی عاید نمایندگان نشد، جز یک مشت سخنرانی که فرمودند. پس باید جلسه غیرعلنی دیگری برگزار شود و ما تقاضا داریم تا هنوز تنور داغ است، جلسه غیرعلنی برگزار شود. مسعود پزشکیان هم که ریاست جلسه علنی را بر عهده داشت در پاسخ به این اخطار گفت: رسیدگی میشود.
♦♦♦
برخورد با بیش از ۲۵ تیم تروریستی
وزیر اطلاعات هم با حضور در برنامه ویژه خبری اطلاعاتی در خصوص دستگیری تیمهای تروریستی داد. حجتالاسلام سیدمحمود علوی گفت: در سال 13۹۴ حدود ۳۰ تیم تروریستی، در سال 13۹۵ حدود ۴۵ تیم و در این دو ماه و نیم سال 13۹۶ بیش از ۲۵ تیم تروریستی را رصد کردیم و ضربه زدیم. او با بیان اینکه در سال جاری تیمهای دو تا ششنفره و بعضی اوقات تکنفره را شناسایی و برخورد کردیم، ادامه داد: هر سال تعداد تیمهای تروریستی که شناسایی میشوند بیشتر میشود. این موضوع بیانگر این است که دشمن ولکن نیست و از اینرو حساسیت امنیتی افزایش مییابد. وزیر اطلاعات یادآور شد: در سه سال اخیر از بسیاری از حملات تروریستی جلوگیری شده و با وجود اینکه در کشورهای مختلف اتفاقات تروریستی افتاده، اما خوشبختانه در کشور ما چندان خبری از این اتفاقات نبوده است. علوی با بیان اینکه در سالهای گذشته ماهی یا هفتهای یک تیم تروریستی کشف میکردیم، اظهار کرد: در اردیبهشتماه کشف تیمهای ترور به روزانه رسیده بود. علوی به کشف یکی از تیمهای تروریستی در یکی از مناطق کشور اشاره کرد و گفت: حدود ۱۰ روز پیش این تیم را زیر ضربه بردیم که ۳۰ قبضه اسلحه کلاشینکف، چهار قبضه تیربار گرینوف دوقبضه آرپیجی هفت با ۱۰ موشک آرپیجی، ۱۵ بسته هفتصد تایی گلوله کلاشینکف و ۴۴۰۰ فشنگ تیربار گرینوف از آنها کشف شد. آنهایی که با مسائل نظامی آشنا هستند میدانند این مقدار اسلحه برای یک عملیات جنگی و نظامی است نه یک عملیات پارتیزانی و چریکی. همچنین علوی از شناسایی و بازداشت ۴۳ نفر از عناصر تروریستی بعد از حادثه تروریستی روز چهارشنبه خبر داد و گفت: خانه امنشان در کرمانشاه شناسایی و افرادی دستگیر شدند. خانه امن این پنج تروریست نیز که در آنجا همپیمان شده بودند زیر ضربه رفت و برادر یکی از آنها که از خودشان خطرناکتر بود در تور اطلاعاتی سربازان گمنام امام زمان قرار گرفت و در اختیار ماموران اطلاعات است. او همچنین گفت: از ۴۲، ۴۳نفری که اخیراً دستگیر شدند برخی مرتبط با این حادثه بوده و برخی دیگر از افرادی بودند که از پیش تحت نظر بودند. اعترافات زیادی گرفته شده و اظهاراتشان سرنخهایی داده که به نفرات دیگری اشراف پیدا کرده و آنها را دستگیر کردیم.
پس از آنکه در خبرها اعلام شده تروریستها از نواحی غرب کشور بودهاند نمایندگان کُرد مجلس با انتشار بیانیهای اعلام کردند: جریان تکفیری داعش به هیچ قوم و مذهب و ملیتی تعلق ندارد و فصل مشترک جریان انحرافی داعش «جنایت و وحشیگری» است و امروزه همه اقوام و مذاهب و ادیان در مقابل این پدیده شوم قرار گرفته است و ما کردها در صف اول مبارزه و برخورد با این جریان انحرافی و دستنشانده قرار داریم.