شناسه خبر : 21847 لینک کوتاه

اصولگرایان در تدارک دولت سایه

تکرار دولت حسن روحانی

23 میلیون رایی که به سبد حسن روحانی ریخته شد، نام او را به‌عنوان رئیس دولت دوازدهم تکرار کرد و 3 /57 درصد آرای این دوره روحانی مهر پایانی بر مبارزات انتخاباتی ریاست‌جمهوری بود.

تکرار دولت حسن روحانی

23 میلیون رایی که به سبد حسن روحانی ریخته شد، نام او را به‌عنوان رئیس دولت دوازدهم تکرار کرد و 3 /57 درصد آرای این دوره روحانی مهر پایانی بر مبارزات انتخاباتی ریاست‌جمهوری بود. 

میزان مشارکت مردم در این انتخابات 7 /73 درصد بود که به آن معناست که 41‌ میلیون و 220 هزار و 131 نفر در انتخابات شرکت کردند که از آن میان سیدابراهیم رئیسی با کسب 15 میلیون و 786 هزار و 449 رای معادل 30 /‌38 درصد، مصطفی میرسلیم با 478 هزار و 215 رای یعنی 16 / 1 درصد آرا و سیدمصطفی هاشمی‌طبا با 215 هزار و 450 رای یعنی 52 /‌0 درصد از رسیدن به پاستور باز ماندند. دولت جدید در تکاپوی کابینه و تیم جدید است و رقبای روحانی در تلاش برای تشکیل دولت در سایه و ساماندهی 16 میلیون نفری که به حسن روحانی رای ندادند. سخنانی که نشان می‌دهد مخالفت‌ها با دولت دوم روحانی اگر بیشتر نباشد، قطعاً کمتر نخواهد بود. 

♦♦♦

نیازمند کمک مخالفان هم هستم

قرار بر این بود که نتیجه انتخابات یکباره اعلام شود اما از آغاز شمارش آرا تا ساعت 14 روز 30 اردیبهشت‌ماه، آمار غیررسمی حکایت از پیروزی حسن روحانی داشت. بعد از اعلام رسمی روحانی اولین واکنش به این پیروزی را توئیت کرد و نوشت: «ملت بزرگ ایران، پیروز انتخابات شمایید؛ خاضعانه در برابر شما سر تعظیم فرود می‌آورم و به عهدم با شما وفادار خواهم ماند.» مقام معظم رهبری هم در بیانیه‌ای اعلام کردند پیروز انتخابات، شما مردم ایرانید و نظام جمهوری اسلامی که به‌رغم توطئه و تلاش دشمنان، توانسته است اعتماد این ملت بزرگ را به طور فزاینده جلب کند. به گزارش اعتماد همان روز اعلام نتایج هم حسن روحانی در قاب تلویزیون ظاهر شد و گفت: «امروز انتخابات پایان یافته و من رئیس‌جمهور همه ملت ایران هستم و نیازمند کمک تک‌تک مردم ایران حتی کسانی هستم که مخالف من و سیاست‌های من بوده‌اند. شما دیروز به همه آنها که ما را به بازگشت به گذشته یا توقف در شرایط فعلی می‌خواندند «نه» گفتید و زمانه را به جلو راندید.» او در ادامه از افراد بسیاری تشکر کرد و گفت: جا دارد یاد کنم از مرد اعتدال و سازندگی مرحوم آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی، همچنین از برادر گرامی‌ام سید محمد خاتمی، از خاندان امام راحل و یادگارش سید حسن خمینی از علی‌اکبر ناطق‌نوری، از برادرم اسحاق جهانگیری و همه فعالان سیاسی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی به‌ویژه ریاست محترم مجلس، همه احزاب و ستادها و به‌ویژه فعالان فضای مجازی که توانستند این امواج خروشان پرمعنا را به اعماق جامعه بگسترانند و عظمت حضور را بیافرینند.

♦♦♦

سکوت رقبای روحانی 

پس از اعلام رسمی نتایج انتخابات یکی‌یکی پیام‌های تبریک افراد و جناح‌های مختلف منتشر شد. اما سکوت و پس از آن بیانیه رئیسی و قالیباف در میان این تبریک‌ها قابل توجه بود. رئیسی در یک بیانیه انتخابات را به ملت عزیز و بزرگوار ایران و مقام معظم رهبری تبریک گفت اما در این بیانیه هیچ خبری از تبریک به پیروز کارزار انتخابات دیده نمی‌شد. در مقابل او به رای 16 میلیون‌نفری به خود استناد کرده و گفته بود با اتکا به همین پشتوانه مردمی، همه ظرفیت‌ها را برای پیگیری مطالبات مردم در مبارزه با فساد و تبعیض و تحکیم ارزش‌های انقلاب اسلامی به کار خواهم بست. در آخر هم گفته بود برخی بداخلاقی‌های انتخاباتی و تخلفات آشکار در قبل و حین برگزاری انتخابات از لحظاتِ تلخ این انتخابات بود. قالیباف هم مانند رئیسی عمل کرد و در یک بیانیه از مشارکت باشکوه مردم و تدابیر رهبر فرزانه انقلاب تشکر کرده بود، او هم خود را مانند ابراهیم رئیسی خود را مقید دانسته بود که از هر اقدامی برای تحقق اهداف ملی و پیگیری مطالبات ۹۶‌درصدی‌ها، با اولویت رسیدگی به مستضعفین و محرومین و اقشار کم‌درآمد، با تمام توان حمایت کند. البته او در این بیانیه هم از خیر حمله به چهار‌درصدی‌ها نگذشته بود. اما مصطفی هاشمی‌طبا پیروزی در انتخابات را به حسن روحانی تبریک گفت و نوشت: «...‌رجاء واثق دارد که ایشان و دولت همراه، تلاش هرچه بیشتر خود را در حفظ و ارجمندی ایران، کمک به رفع محرومیت، به‌روزنمودن کشاورزی، ایجاد اشتغال کامل به کار بندند.» مصطفی میرسلیم هم نوشت: «مراتب تبریک خود را به رئیس‌جمهورى منتخب مردم که توانست اعتماد اکثریت را به خود جلب کند، تقدیم مى‌کنم. امیدوارم او بتواند به فضل خدا در چهار سال آینده با عملکردى حقگرایانه و استفاده از همکاران پاکدست و اتخاذ مدیریت درست، موجب افزایش اعتماد مردم به نظام مقدس جمهورى اسلامى شود.»

♦♦♦

رئیسی به شورای نگهبان نامه نوشت

گلایه رئیسی از تخلف در انتخابات نه در بیانیه که از همان آغاز شمارش آرا شروع شد. چیزی از پایان رای‌گیری نگذشته بود که سایت‌ها و خبرگزاری‌های حامی رئیسی، مساله تخلف در انتخابات را مطرح کردند. تخلفاتی که به گزارش فارس علی نیکزاد، آن را «از حد گزارش و شکایت» فراتر توصیف کرد و خواستار ورود و برخورد جدی هیات نظارت برای جلوگیری از ادامه تخلفات دامنه‌دار شد. با اعلام رسمی نتایج اما این ادعای اصولگرایان قوت گرفت. ابراهیم رئیسی خودش هم بر حجم گسترده تخلفات تاکید کرده و آنطور که رجا‌نیوز به نقل از وی نوشته بود گفت «تخلفات موردی نبوده و سازماندهی‌شده بودند که ما از طریق قانون در حال پیگیری هستیم». در این خبر «نیکزاد» هم مدعی شده که «سربسته می‌گویم؛ سیدابراهیم مانند مادری بود که بچه را رها کرد تا به آن آسیب نرسد و بچه به نامادری برسد». در نهایت به گزارش شرق ابراهیم رئیسی در نامه‌ای به آیت‌الله احمد جنتی خواستار رسیدگی به «برخی تخلفات در قبل و حین برگزاری انتخابات‌» شد. او به همراه نامه سه‌صفحه‌ای خود، صدها صفحه مستند را در چندین مجلد برای شورای نگهبان ارسال کرده بود. اما پاسخ شورای نگهبان صریح و مشخص بود. آنها اعلام کردند «تخلف مهمی نبوده». به گزارش شرق «عباسعلی کدخدایی»، سخنگوی شورای نگهبان، به «العالم» گفت: «اگرچه تخلفات جزئی صورت گرفته است، ولی خوشبختانه تخلف مهمی نداشتیم که نیاز باشد روند انتخابات را متوقف کنیم و درحال‌حاضر هم در فرصت بررسی شکایت‌ها هستیم.» 

♦♦♦

تشکیل دولت در سایه 

اما در حالی که سیل تبریک‌ها از گوشه و کنار جهان و شخصیت‌های داخلی خطاب به روحانی جاری شده بود، اصولگرایان همچنان در حال بررسی دلایل باخت خود در این انتخابات بودند و حتی پیشنهاد تشکیل «دولت سایه» را دادند. شرق در این خصوص نوشت: اول از همه سعید جلیلی در پیام پساانتخاباتی خود و بعد از او هم عزت‌الله ضرغامی، رئیس اسبق صداوسیما، در کانال تلگرامی‌اش پیشنهاد تشکیل دولت آلترناتیو یا نظارتی داد. ضرغامی که خودش هم سودای پاستور را داشت، در کانال تلگرامی خود نوشت: «به جناب آقای رئیسی خداقوت می‌گویم. او با پشتوانه قریب به ١٦‌ میلیون رای که در تاریخ انتخابات کشور به‌عنوان نفر دوم بی‌سابقه است، وضعیت استثنایی دارد. او می‌تواند در جایگاه نظارتی و آلترناتیو قوی نسبت به دولت، در پیگیری مطالبات مردم و ضمانت اجرایی وعده‌ها نقش تاریخی ایفا کند.» سعید جلیلی هم در بخشی از پیام تبریک انتخاباتی خود نوشته بود: «معتقدان به گفتمان انقلاب اسلامی وظیفه و حق خود می‌دانند با نگاهی ملی و فراتر از رقابت‌های انتخاباتی به‌مثابه دولت در سایه در چارچوب قانون و اخلاق، منتخب ملت و دولت او را در جهت رفع کاستی‌ها، تصحیح ایرادها و حرکت در مسیر خدمت به مردم... یاری کنند و بیانگر مطالبات مردم باشند.» اصولگرایان تحلیل‌های عجیبی از انتخابات دارند و روی عدد ١٦‌ میلیون رای ابراهیم رئیسی هم مانور زیادی می‌دهند و معتقدند که حول این میزان رای باید مطالبات جدی‌ای را ساماندهی کرد. تا جایی که روزنامه کیهان هم در یادداشتی به قلم حسین شریعتمداری و مقایسه سابقه کاری-‌اجرایی روحانی و رئیسی نوشته بود که آرای رئیسی در حقیقت دو برابر آرای روحانی است! چون روحانی چهار سال برای معرفی خود فرصت داشته و رئیسی تنها چند هفته! 

♦♦♦

معاون اول دولت سایه 

اما گویا محمدباقر قالیباف هم سودای تشکیل دولت سایه را دارد. چون در بیانیه‌ای که به مناسبت برگزاری انتخابات نوشته بود، مدعی شد که او هم پیگیر مطالبات مردم و وعده‌های رئیس‌جمهور خواهد شد. به نظر می‌رسد او هم قرار است نقش دستیار رئیسی در دولت در سایه احتمالی را ایفا کند. شاید هم دولت در سایه دوم را تشکیل دهد. او در این بیانیه همچنان بر ایده ٤ و ٩٦‌درصدی خود تاکید کرده و گفته که وظیفه‌اش حمایت و پیگیری مطالبات ٩٦ درصد است.

اما ابراهیم رئیسی با برگزاری نشست «حامیان نامزد اصلح»، نشان داد که در تشکیل دولت در سایه جدی است! خبرآنلاین در این مورد نوشت حامیان حجت‌الاسلام ابراهیم رئیسی با برگزاری نشستی با عنوان «حامیان نامزد اصلح»، تشکیل دولت در سایه را به موازات نامزد پیروز کلید زدند. عنوانی که واکنش‌هایی را به همراه داشته است. محمد شریعتمداری، معاون اجرایی دولت و رئیس ستاد انتخاباتی روحانی در پاسخ به سوالی که به این موضوع اشاره داشت گفت: همه گروه‌های سیاسی باید کم‌کم در سایه نشستن را به صورت کلی یاد بگیرند. این فکر خوبی است. تشکیل دولت در سایه ایده خوب و موفقی نخواهد بود اما در سایه نشستن خودش عالمی دارد! اما ایده دولت در سایه را تنها اطرافیان روحانی رد نمی‌کنند. حسین سبحانی‌نیا، فعال سیاسی اصولگرا هم در گفت‌وگو با خبرآنلاین در این خصوص گفته بود: چون حزب منسجم و با برنامه در ایران نداریم ایده تشکیل دولت در سایه جا نمی‌افتد و معنی پیدا نمی‌کند. اصولگرایان هم ابتدا باید خودشان را بیشتر دریابند و سپس اشکالات را بررسی و برطرف کنند و ببینند عوامل دفع و عوامل جذب آرا چیست. 

♦♦♦

چرا رئیسی باخت؟ 

عصر ایران هم در گفت‌وگویی با رسول منتجب‌نیا، قائم‌مقام حزب اعتماد ملی، برخی از شیوه‌های تبلیغاتی ابراهیم رئیسی را دارای تاثیر منفی دانسته و گفته بود: حمایت الله‌کرم، ده‌نمکی و تتلو از رئیسی تاثیر منفی بین مردم داشت. از طرفی کارهایی که رئیسی می‌کرد از جمله بذل و بخشش اموال آستان قدس و هدایایی که برای استان‌ها و مناطق محروم می‌فرستاد، همه به‌صورت مستند در اختیار مردم قرار گرفت و تاثیر منفی گذاشت. منتجب‌نیا اما یکی از دلایل پیروزی روحانی را تاکتیک اصولگرایان در تخریب دولت دانسته و گفته بود: برخوردهای رقبای روحانی در مناظرات و سخنرانی‌ها که انصافاً کم نگذاشتند و کوتاه نیامدند و هر چه می‌توانستند به آقای روحانی و دولت ایشان گفتند. اما در مقابل روحانی و جهانگیری ضمن اینکه دفاع کردند، بداخلاقی نکرده و سعی کردند خلاف واقع نگویند، تهمت نزنند، توهین نکنند و کارهای خلاف اخلاق انجام ندهند که این هم بسیار موثر بود. 

 

دراین پرونده بخوانید ...