احمدینژادیها در تیم رئیسی
روحانی: این بار ناگفتهها را میگویم
از میان 1636 رقیب جدی و غیرجدی، تنها شش نفر در کارزار انتخابات ریاستجمهوری دوازدهم باقی ماندند. حسن روحانی، اسحاق جهانگیریشاهکوهی، سیدابراهیم رئیسالساداتی مشهور به ابراهیم رئیسی، محمدباقر قالیباف، مصطفی هاشمیطبا و مصطفی آقامیرسلیم. هفته گذشته هم فضای سیاسی کشور تحت تاثیر تبلیغات انتخاباتی این شش نفر بود.
از میان 1636 رقیب جدی و غیرجدی، تنها شش نفر در کارزار انتخابات ریاستجمهوری دوازدهم باقی ماندند. حسن روحانی، اسحاق جهانگیریشاهکوهی، سیدابراهیم رئیسالساداتی مشهور به ابراهیم رئیسی، محمدباقر قالیباف، مصطفی هاشمیطبا و مصطفی آقامیرسلیم. هفته گذشته هم فضای سیاسی کشور تحت تاثیر تبلیغات انتخاباتی این شش نفر بود.
اولین ماجرا، مساله اجرای زنده یا ضبطشده مناظرههای ریاستجمهوری بود. اگرچه ابتدا خبر رسید کمیسیون تبلیغات انتخاباتی تصمیم گرفته تا مناظرات انتخاباتی ریاستجمهوری دوازدهم به صورت ضبطشده از تلویزیون پخش شود اما دامنه واکنشها به این موضوع تا جایی رفت که قرار شد مناظرهها زنده برگزار شود. رسانههای اصولگرا سعی کردند نشان دهند پخش ضبطشده مناظرهها خواست دولت بوده اما حسن روحانی نخستین کسی بود که به این روند اعتراض کرد و وزیر کشور هم اعلام کرد رئیسجمهور دو بار در تماس مستقیم با من به لغو پخش زنده مناظرهها اعتراض کرده است. اما شرق در گزارشی به این سوال پاسخ داده که پخش زنده مناظرات به نفع و ضرر کیست؟ شرق در پاسخ به این سوال به نوشته «عزتالله ضرغامی» رئیس اسبق صداوسیما و از نامزدهای «جمنا» در کانال تلگرامیاش اشاره کرد و گفت: «مناظرههای زنده در سال ۹۲، از دلایل اصلی برد جناب آقای روحانی بود. به نظر من هنوز مزیت نسبی ایشان در این حوزه برقرار است. ایشان قدرت بیان بالایی دارند و به آمار و ارقام هم مسلطاند.» این روزنامه به مناظرات سال 92 و بحث میان حسن روحانی و محمدباقر قالیباف اشاره کرده و مناظرهای که در خصوص برنامه گازانبری قالیباف انجام شد. مناظره به یادماندنی که در آن حسن روحانی خطاب به رقیب آن دوره و این دورهاش گفت: من سرهنگ نیستم و حقوقدانم. البته وقتی پای مناظرات زنده به میان آمده محمود احمدینژاد در نامهای سرگشاده به رئیس سازمان صداوسیما یادآوری کرده که در صورت طرح اتهام و دروغپراکنی در جریان مناظرهها و برنامههای تبلیغاتی نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری پیشرو در ایران، سازمان صداوسیما موظف است که به افراد فرصت برابری برای پاسخگویی دهد. در ادامه هم آمده که این درخواست آقای احمدینژاد یک خواهش یا استدعا نیست بلکه یادآوری یک حق و از حقوق اساسی ملت است.
♦♦♦
همراهان احمدینژاد در اردوگاه رئیسی
محمود احمدینژاد در انتخابات این دوره نیست. اما همراهان او یکییکی به اردوگاه ابراهیم رئیسی میآیند و با او همراه میشوند. از فرهاد رهبر و مسعود میرکاظمی گرفته که در روز ثبتنام رئیسی را در وزارت کشور همراهی کردند تا سعید جلیلی و علی نیکزاد. شرق در این مورد نوشت: جامعه روحانیت مبارز و جبهه پایداری، زاهدی، زریبافان و زاکانی سه نامزد ردصلاحیتشده، عباسی یک نامزد انصرافی و سعید جلیلی که از ورود به عرصه انتخابات خودداری کرد، تاکنون رسماً و علناً به سمت رئیسی کوچیدهاند. اما در میان این چهرهها حضور جلیلی در کنار رئیسی بیش از بقیه موارد رسانهای شد. سعید جلیلی که پیش از این حاضر به ائتلاف با جمنا نشده بود در بیانیهای اعلام کرده بود در بین نامزدها یک فرد اصلح وجود دارد که باید به او رای داد و دیدار او با رئیسی مشخص کرد مقصود جلیلی از فرد اصلح همان رئیسی بوده است. پیش از این هم، رسانههای متعددی از انصراف جلیلی در انتخابات و حضور او در کابینه رئیسی بهعنوان وزیر امور خارجه خبر داده بودند. شهروند هم در گزارشی علی نیکزاد را آچار فرانسه احمدینژاد توصیف کرد که حالا رئیس ستاد تبلیغاتی رئیسی شده است. فردی که برخی رسانهها او را رای جمعکن احمدینژادیها هم خواندهاند. پیش از آن رئیسی ریاست کمیته طرح و برنامه ستاد انتخاباتیاش را به نام مسعود میرکاظمی زده بود تا به این ترتیب مهمترین نقطه ضعفش را که فقدان تیم و تشکیلات سیاسی و فنی است پر کند. حضور این چهرهها نشان میدهد که یاران احمدینژاد، در غیاب او و در شرایطی که ناچارند میان رئیسی و قالیباف دست به انتخاب بزنند، اولی را به گزینه دوم ترجیح دادهاند.
♦♦♦
انکار حضور مرتضوی در اردوگاه
در این میان اما حضور سعید مرتضوی در سفر تبلیغاتی ابراهیم رئیسی به یزد خبرساز شد. برخی از رسانهها تصاویری از سعید مرتضوی در این سفر منتشر کردند که با واکنش سریع ستاد تبلیغاتی رئیسی مواجه شد. در بیانیه ستاد او آمده: برخی رسانههای خاص که از استقبال کمنظیر مردم در نخستین سفر استانی حجتالاسلام رئیسی شوکه شدهاند، با انتشار شایعات و منتسب کردن برخی چهرههای خاص به این کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری، درصدد حاشیهتراشی برآمدهاند. اما آرمان در گزارش دیگری نوشته که سخنرانیهای رئیسی با استقبال چندانی هم همراه نیست. مثلاً سخنرانی رئیسی در مسجد ۱۴ معصوم خانیآباد نو اگرچه با تبلیغات زیاد همراه بود اما نتیجه خلاف آنچه بود که اصولگرایان انتظار داشتند و آنطور که برخی سایتها خبر دادند استقبالی از سخنرانی کاندیدای اصولگرایان نشد و سخنرانی به بهانه قطع برق لغو شد!
♦♦♦
خیالبافیهای قالیباف
همزمان که رئیسی در حال وعده دادن برای حل مشکل فساد اقتصادی و اداری در ایران است، محمدباقر قالیباف گوی سبقت وعدههای اقتصادی را از دیگر رقبا ربوده. شرق در گزارشی نوشت از آنجا که همه چهرههای اصولگرا در ستاد رئیسی جمع شدهاند قالیباف سعی میکند با شعارهای تندوتیز خود را مطرح کند. او ابتدا اعلام کرد ستاد انتخاباتی ندارد و هر خانواده ایرانی خود یک ستاد است. اما بعد از یک روز، گویا منصرف شد و محمد دهقان، نماینده طرقبه و چناران را به ریاست ستاد خود منصوب کرد. بعد آن هم وعده یارانه سهبرابری و کارانه 250 هزارتومانی برای جوانان جویای کار را طرح کرد. وعدههایی که هرکدام با واکنشهای مختلف مسوولان و اقتصاددانان مواجه شد و همه این سخنان را وعدههای فریبکارانه خواندند. اما قالیباف در گفتوگو با مهر گفته بنده بهصورت خلقالساعه و بدون سابقه و برنامه به مردم عزیزمان تعهد ندادم. وقتی تعهد به ایجاد پنج میلیون شغل میدهم میدانم که چه لوازم و مقدماتی نیاز است. تیمهای کارشناسی متعددی در این زمینه کار کردند و نهایتاً در جلسات جمعبندی با توجه به تجربه مدیریتی چند دهه طرحهای مختلفی برای رفع بیکاری آماده شده است. این در حالی است که محمدباقر قالیباف تا چند روز مانده به موعد ثبتنامها هنوز در خصوص حضور در انتخابات مردد بود و باید دید آیا ظرف همین یکی دو هفته برنامه کارشناسی تهیه کرده یا آن زمان که نامه نوشت که قصد حضور در انتخابات را ندارد، دروغ گفته بود!
♦♦♦
فراموشی شرایط سخت در موعد انتخابات
حسن روحانی فعالیتهای انتخاباتیاش را آغاز کرده است اگرچه کار او در این انتخابات از همه سختتر است چراکه دو رقیب اصلی او، رئیسی و قالیباف بر سر هرچه موضع مشترکی نداشته باشند، بر سر یک هدف مشترکاند و آن حمله به روحانی و تکرار نشدن دولت اوست. حمله به روحانی مدتهاست که در رسانههای اصولگرا آغاز شده و قالیباف و کمی کمتر از او رئیسی هم انتقاد به دولت را مدتهاست آغاز کردهاند. اما روحانی پاسخ این انتقادات را در سفر به قزوین داد و به گزارش ایران گفت برخی شرایط چهار سال قبل را فراموش کردهاند. او گفت بحث این روزها بحث انتخاب یک رئیسجمهور نیست بلکه بحث آن است که آیا از امروز به بعد میخواهیم مسیر آزادی بیان را ادامه بدهیم یا خیر؟ بحث این است که آیا میخواهیم فضای امنیتی در دانشگاههای ما حاکم شود یا خیر؟ آیا میخواهیم فضای تقابل و تنش با جهان را ادامه بدهیم یا فضای روابط عزتمندانه و قدرتمندانه را با دنیا ادامه دهیم؟ آیا میخواهیم شاهد آن باشیم که در بازار ما ثبات و امنیت حاکم باشد یا آنکه هر ساعت و هر لحظه منتظر تغییری باشیم؟ آیا میخواهیم برای انتقال پول به صرافیها بازگردیم یا از سیستم بانکی جهانی استفاده کنیم؟ آیا میخواهیم به شرایط حصر ایران بازگردیم یا آنکه میخواهیم شرایط حصر ایران را برای همیشه برداریم. او با اشاره به دستاوردهای دولتش افزود: عدهای در این فضا به دنبال دلسرد کردن آحاد مردم هستند و من در روزهای آینده برخی از حقایق را که تا حالا به مردم نگفتهام، با آنها در میان خواهم گذاشت. او گفته روحانی اگر شایسته اعتماد مجدد شما بود و بار دیگر مسوولیت را بر عهده گرفت برای اجرای خواستههای ملت ایران از هیچکس و هیچچیز نمیهراسد.
♦♦♦
حمایت چهرههای اصلاحطلب از روحانی
اگرچه روحانی تنها کاندیدای اصلاحطلبان بود و اصلاحطلبان حمایت خود را از او عنوان کرده بودند، اما چهرههای اصلاحطلب همچنان دفاع خود را از روحانی اعلام میکنند. به گزارش ایلنا از آن جمله روابط عمومی دفتر عبداللهنوری اعلام کرد که با رعایت احترام و قدرشناسی نسبت به بزرگواری جناب آقای دکتر جهانگیری به جهت پذیرش دعوت اصلاحطلبان برای ثبتنام در انتخابات، بر اولویت و اهمیت حمایت قاطع و همهجانبه از ادامه ریاستجمهوری جناب آقای دکتر حسن روحانی تاکید دارند. موسویلاری هم در نشستی که در آن میزبان مسوولان ستادهای انتخاباتی ۲۲ منطقه تهران و چهرههای اصلاحطلب بود گفت: در شورای عالی اصلاحطلبان حسن روحانی را به عنوان کاندیدا انتخاب کردیم و از این کار نه پشیمان هستیم و نه هراس داریم. از سال ۸۸ تا ۹۲ کشور و جریان اصلاحات در شرایط خاصی قرار گرفت. سال ۹۲ اما نقطه عطفی برای تغییر مسیر بود. سال ۹۴ هم مجدداً در راستای این تغییر مسیر گام موثری برداشته شد. از همان سال نگاه همه دوستان ما به انتخابات سال ۹۶ بود که گامی بلندتر و مطمئنتر برداشته شود.
♦♦♦
کنارهگیری چه کسی به نفع چه کسی
در این میان بحث داغ کنارهگیری برخی از کاندیداها به نفع برخی دیگر مطرح است. جهانگیری به نفع روحانی و قالیباف به نفع رئیسی. شاید هم رئیسی به نفع قالیباف کنار برود یا مصطفی میرسلیم. انتخاب به نقل از رئیسی در خصوص احتمال کنارهگیری به نفع قالیباف نوشته: ما با هم کارمان را انجام میدهیم و در چارچوب جمنا مسائلمان را هماهنگ میکنیم و پیش میرویم و مشکلی در این جهت پیش نخواهد آمد. میرسلیم اما بارها اعلام کرده که قصد انصراف ندارد و نیامده که از نیمهراه برگردد. اما حمیدرضا ترقی، عضو حزب موتلفه اسلامی در گفتوگو با ایلنا گفته همه چیز به بعد از مناظرات و سنجش و پایش آرا بازمیگردد. اگر وحدت در مرحله اول تضمینکننده این باشد که آرای آقای میرسلیم باعث شده یک کاندیدای دیگر اصولگرا به حدنصاب برسد و در همان دور اول برنده انتخابات شود قطعاً این مساله باید رخ دهد اما اگر در غیر این صورت باشد طبیعی است که وحدت صورت نمیگیرد و انتخابات به دور دوم کشیده میشود. مرضیه وحیددستجردی سخنگوی جمنا اما گفته کاندیداهای «جبهه مردمی» پوششی نیستند که ساقدوش داماد شوند و قرار نیست کسی در جمنا کنار بکشد. اما رضا روستاآزاد؛ عضو شورای مرکزی جمنا گفته: برای اینکه تجارب تلخ گذشته پیش نیاید از دو نامزد اصلی انتخابات دوازدهمین دوره ریاستجمهوری (قالیباف و رئیسی) به اضافه میرسلیم امضا گرفتیم و آنان متعهد شدند به سود دیگری کنار بروند تا پیروزی در انتخابات محقق شود.