بریده روزنامهها (اقتصادی)
تغییرات سفره کمدرآمدها
دنیای اقتصاد نوشت: بررسی دادههای بودجه خانوار مرکز آمار نشان میدهد سفره محدود خانوارهای دهک اول در سال گذشته، کوچکتر از قبل شده است. مثلاً یکپنجم از میزان مصرف گوشت دام دهک اول، در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ حذف شده تا میزان مصرف آنها، به کمتر از ۴۰۰ گرم در ماه برسد. حذف مصرف در اغلب کالاهای اساسی خوراکی رویت میشود. شاخص کل قیمت مصرفکننده برای خانوارهای کشور، در طول هفت ماه ابتدایی سال جاری معادل ۵ /۱۲ درصد رشد کرده است. درحالیکه تورم هفتماهه دهکهای اول تا سوم هزینهای در دو سال ۹۵ و ۹۶، از ۹ /۳ درصد فراتر نرفته بود، در سال ۹۷ این عدد به بیش از ۳۰ درصد جهش کرد.
تکرار مسکن مهر
اعتماد نوشت: در شرایطی که جدیدترین اظهارات وزیر راه و شهرسازی نشان میدهد تعداد زیادی از واحدهای مسکن مهر بدون تقاضا باقی مانده، محمد اسلامی اعلام کرده که طرح اقدام ملی مسکن با آغاز نامنویسی از متقاضیان وارد فازی جدید خواهد شد. سرنوشت ناموفق طرحهای مسکنی سابق دولت باعث شده اسلامی تلاش کند، این طرح را از تجارب ناموفق سابق جدا کند. او با تاکید بر اینکه در طرح اقدام ملی مسکن تلاش فراوانی شده تا تجربه دولتهای گذشته در تولید مسکن در مناطقی که فاقد متقاضی و بدون زیرساختهای لازم است انجام نشود، اظهار کرد: تمامی تلاش در طرح اقدام ملی مسکن این است که زندگی مردم در واحدهای مسکونی و در محلات مناسب و مطلوب باشد.
کاهش چراغ خاموش نرخ سود سپرده بانکی
خراسان نوشت: گزارشهایی از کاهش تدریجی نرخ سود در بانکهای خصوصی و دولتی منتشر شده است. اگرچه نرخ سود سپرده در بانکهای خصوصی و بعضاً دولتی، باید طبق مصوبه شورای پول و اعتبار حداکثر 15 درصد باشد، اما از سال قبل بانکها نرخ سود را به 20 درصد افزایش دادند. بعد از تشدید تلاطمهای ارزی، بانک مرکزی در بسته مدیریت بازار ارز، مجوز انتشار اوراق گواهی 20درصدی را برای دوره چندروزه به بانکها داد. بررسیهای میدانی حاکی از این است که برخی بانکها به تدریج در حال پایین آمدن از نردبان سودهای بالا هستند. برخی از بانکهای خصوصی کماکان سود 20درصدی به سپردهگذاران خود میپردازند اما دیگر خبری از صندوقهای سرمایهگذاری با سودهای بالا نیست.
کیهان: کارخانهها به همت قوه قضائیه احیا شدند
کیهان نوشت: سیدابراهیم رئیسی در سفری یکروزه به استان آذربایجان شرقی، گفت: «قوه قضائیه تاکنون ۵۰۰ کارخانه را در سطح کشور احیا کرده و به چرخه تولید برگردانده که از این تعداد ۳۲ کارخانه مربوط به استان آذربایجان شرقی است.» اما کارنامه موفق قوه قضائیه به مذاق برخی دولتیها خوش نیامد. حسامالدین آشنا، مشاور رسانهای رئیسجمهور، با انتشار توئیتی نوشت: «لطفاً نام، مکان، علت در معرض تعطیل بودن، اقدامات مشخص دستگاه قضایی در هر مورد و وضعیت فعلی تولید هر مرکز را جهت تنویر افکار عمومی اعلان فرمایید.» این واکنش عجیب در شرایطی صورت میگیرد که بسیاری از کارخانهها در نتیجه سوءمدیریت مسوولان به تعطیلی کشیده شدهاند که تنها نام بردن از آنها فهرستی بلند را تشکیل میدهد.