شناسه خبر : 26017 لینک کوتاه

شب تلخ در پاسداران

در پی درگیری در خیابان گلستان هفتم پنج نفر به شهادت رسیدند

مهم‌ترین رویداد سیاسی هفته گذشته، درگیری در خیابان پاسداران تهران بود. درگیری میان دراویش گنابادی و ماموران نیروی انتظامی که با شهادت سه مامور نیروی انتظامی و دو بسیجی به پایان رسید.

شب تلخ در پاسداران

مهم‌ترین رویداد سیاسی هفته گذشته، درگیری در خیابان پاسداران تهران بود. درگیری میان دراویش گنابادی و ماموران نیروی انتظامی که با شهادت سه مامور نیروی انتظامی و دو بسیجی به پایان رسید. شرق در این خصوص نوشت: خیابان پاسداران تهران، دوشنبه (هفته گذشته) شب تلخی را از سر گذراند؛ در پی بازداشت یکی از درویشان گنابادی در کلانتری ۱۰۲ پاسداران، جمعی در مقابل کلانتری تجمع کردند. در پی تلاش برای پراکنده‌کردن جمعیت معترض، درگیری‌هایی بین نیروی انتظامی و تجمع‌کنندگان به وقوع پیوست. تنش پس از آن به خیابان «گلستان هفتم»، محل سکونت نورعلی تابنده، قطب درویشان گنابادی، کشیده شد. در ادامه، فردی با اتوبوس به صف ماموران زد که در نتیجه این برخورد، سه نفر از نیروهای انتظامی به شهادت رسیدند. همچنین یک خودرو سمند نیز در اقدامی مشابه، باعث به شهادت رسیدن یکی از نیروهای بسیجی شد و یک بسیجی دیگر با سلاح سرد کشته شد. اما این همه ماجرای گلستان هفتم نبود. فارس در شرح این ماجرا نوشت: تا ساعت چهار بامداد متاسفانه ۳۰ نفر از ماموران نیروی انتظامی مصدوم و مجروح شدند. پلیس بعد از این ضرب‌الاجل وارد عمل شد و ۳۰۰ نفر از آشوبگران خیابان پاسداران و رانندگان خودروهای مرگ و عناصر و ضاربان اصلی شهادت سه مامور ناجا و دو بسیجی را دستگیر کرد. آن‌گونه که برخی از مسوولان و حتی برخی از دراویش اعلام می‌کنند هم نیروی انتظامی و هم دراویش سعی کرده‌اند ماجرا مسالمت‌آمیز تمام شود. سردار کوثری، جانشین قرارگاه ثارالله سپاه تهران در گفت‌وگو با ایلنا گفت: «دوشنبه‌شب بر اساس تصمیم شورای تامین استان، خواسته شد افرادی که ادعا شده برای حفاظت از ساختمان نورعلی تابنده آمده‌اند، محل را ترک کنند. دو بار با این افراد صحبت شد؛ اما آنها گوش نکردند. بنابراین تصمیم به جمع‌آوری آنها گرفته شد.» به گزارش شرق نورعلی تابنده، قطب دراویش گنابادی هم با تداوم درگیری‌ها ویدئویی منتشر و در آن به دراویش توصیه کرد: «...فقرا (اشاره به دراویش) بروند در خانه‌هایشان بنشینند... نگران من نباشند، من هیچ نگرانی‌ای ندارم. از روی احساسات کاری نکنند که به دیگران صدمه بزنند و بدنامی باقی بماند.»

اعلام برائت درویشان

اما نه خواسته نیروی انتظامی برای حل مسالمت‌آمیز ماجرا جواب داد و نه پیام نورعلی تابنده. فردی سوار بر اتوبوس وارد جمعیت شد و سه تن را به شهادت رساند. محمد ثلاث، راننده اتوبوسی که وارد جمعیت شد به فارس گفت: «رفتیم برای تجمع دم کلانتری که اخوی را آزاد کنند، نیروهای کلانتری رسیدند... عصبانی شدم و رفتم داخل جمعیت... چون من راننده اتوبوس بودم، نشستم پشت اتوبوس... اتوبوس مال من نبود. مال یه بنده‌خدایی است. من آن لحظه اصلاً حالیم نشد. من قصد نداشتم... فقط گاز دادم رو به جلو. اختیار دست خودم نبود.» اما فرهاد نوری، یکی از دراویش در گفت‌وگویی با ایسنا انتساب ثلاث به این فرقه را تکذیب کرده است. نوری گفت: «اتفاقی که رخ داده باعث ناراحتی ما شد، در مسلک و مرام درویش‌ها انجام چنین حرکت‌هایی وجود ندارد. باید دید که چه کسانی می‌خواهند از این اغتشاشات سود ببرند و تقصیر را بر گردن دراویش بیندازند.» او تاکید کرد آغازکننده ماجرای دوشنبه‌شب نه نیروی انتظامی بود و نه دراویش. وزیر کشور هم با اعلام موضع در این خصوص گفت: جریان دراویش را جریانی عاقلانه، منطقی و معتدل می‌نامیم و به هیچ وجه حوادث دوشنبه‌شب خیابان پاسداران را به این جریان منتسب نمی‌کنیم. اما سخنگوی نیروی انتظامی در گفت‌وگو با فارس گفت: عامل حمله اتوبوسی به ماموران نیروی انتظامی یک درویش بوده است. او گفت این افراد آشوب‌طلب درگیری‌ها را به سمت خیابان گلستان هفتم بردند و نیمه‌شب با خودرو سمند به سمت ماموران دوباره حمله کردند. اما با خویشتنداری ماموران پلیس، هیچ یک از اعضای این فرقه کشته نشدند و تنها تعدادی از آنان مجروح شدند. منتظرالمهدی گفت: افراد آشوب‌طلب و مخل امنیت مردم، از روی پشت‌بام‌ها به روی ماموران کوکتل مولوتف پرتاب کردند. همچنین از خانه‌های مردم برای ایجاد خسارت و درگیری استفاده می‌کردند.

سرقت، آغازگر اغتشاشات

بهروز نعمتی نماینده تهران در گفت‌وگو با ایسنا روایت دیگری از ماجرای گلستان هفتم نقل کرد. او به ایسنا گفته: این وقایع از یک سرقت آغاز شده و راننده اتوبوسی که ماموران نیروی انتظامی را زیر گرفته برادر همان سارق است. او گفت: ظاهراً در پاسگاه گاندی نیروی انتظامی به دو پراید مشکوک می‌شود و آنها را تعقیب می‌کند که یکی از آنها خراب می‌شود، آن را جا می‌گذارند و سوار پراید بعدی می‌شوند و در فاصله چند ساعت به پاسگاه مراجعه می‌کنند و می‌گویند خودرو ما به سرقت رفته که بعد از بررسی می‌بینند این همان خودرویی است که خراب شده و یکی از سارقین که جزو دراویش است بازداشت می‌شود و بعد از آن هم تعدادی به سهم‌خواهی از او و برای اینکه آزاد شود به پاسگاه مراجعه می‌کنند و ماجرا از اینجا شروع می‌شود. وقایع دو شب گذشته گلستان هفتم ربطی به اتفاقات ۱۰ روز گذشته در مورد دراویش ندارد و در این زمینه ارتباطاتی با خارج از کشور وجود دارد که باید بررسی شود.

سکوت وزارت اطلاعات

ماجرای دیگر هفته گذشته، ماجرای درگذشت کاوس سید‌امامی در اوین است. حالا انتقادات متوجه وزارت اطلاعات و مسوولان زندان است. وزارت اطلاعات مورد نقد است که چرا درباره این پرونده سکوت کرده‌اند و اطلاعات درستی نمی‌دهند. مسوولان اوین هم متهم هستند که چرا در مراقبت از زندانی کوتاهی کرده‌اند. دادستان تهران گفته جلوگیری از خودکشی سید‌امامی امکان‌پذیر بود.

دنیای اقتصاد از انتقادات علی مطهری به پرونده کاوس سید‌امامی خبر داد و به نقل از او نوشت: «اطلاعات ناقصی در این باره وجود دارد. نهاد رسمی که پاسخگوی مجلس است وزارت اطلاعات است. ما که نمی‌توانیم از اطلاعات سپاه توضیح بخواهیم. وزارت اطلاعات تاکنون یک کلمه هم در این باره صحبت نکرده و این خوب نیست. ضمن اینکه رسیدگی به مساله جاسوسی کار تخصصی وزارت اطلاعات است و آنها باید در این باره صحبت کنند.» وی درباره پیگیری‌های خود در این موضوع نیز گفت: وقتی قرائن زیادی باشد که ظلمی صورت گرفته مثل موضوع ستار بهشتی، من وارد این مساله شدم و تحقیق کردم. خودشان هم قبول داشتند که تخلف شده و ماموری او را کتک زده اما الان قبول ندارند تخلفی شده و می‌گویند خودکشی کرده، ما هم قرائن محکم نداریم که خودکشی نشده یا اتفاق دیگری افتاده است. غلامعلی جعفرزاده‌ایمن‌آبادی هم به ایلنا گفته: یک نفر در فلوریدا نزدیک به ۲۰ نفر را می‌کشد اما از همان دقیقه اول بازداشت، یک وکیل همراه و شانه‌به‌شانه متهم در دادگاه حاضر است. اما اینجا بیش از دو هفته سید‌امامی دستگیر شده بود و کسی از وضعیت آن خبر نداشت. اینکه کسی در فلان مهمانی بوده یا یک‌جور خاصی لباس پوشیده که نمی‌تواند مدرک برای جاسوسی باشد. صداوسیما اگر تا این اندازه اطلاعات داشت که حتی دسترسی به تصاویر شخصی فرد هم برایش مقدور بود، چرا به‌جای آن اسناد متقن را نشان ندادند. گفته می‌شود شبکه سیدامامی از سال ۱۹۹۱ در ایران فعال بوده است. پس در این ۲۶ سال دستگاه‌های امنیتی ما فقط نظاره‌گر فعالیت‌های این افراد بودند؟

اظهارات دادستان تهران

روزنامه ایران هم به نقل از دادستان تهران از محمد شهریاری، سرپرست دادسرای جنایی خواست در پرونده فوت کاوس سیدامامی با انجام تحقیقات لازم و تسریع در جمع‌آوری ادله و تحقیق از افراد مرتبط با زندانی، نسبت به هرگونه مسامحه و قصور در نظارت بر زندانی و تعقیب افراد مقصر اقدام کند. به گزارش میزان، جعفری دولت‌آبادی گفته با عنایت به هزینه‌هایی که چنین رخدادهایی بر جمهوری اسلامی وارد می‌کند، لازم است به طور مستمر نظارت‌ها بر زندانی‌ها مورد توجه قرار گیرد. دادستان تهران با اشاره به خودکشی دو متهم اخیر در زندان اوین اظهار داشت: این نکته نشانگر آن است که وسایل نظارت الکترونیک موجود بوده، اما به نحو کامل از آن استفاده نشده و با پیگیری به عمل آمده مشخص شد در زندان تعداد زیادی دوربین صرفاً تحت نظر یک کاربر است؛ در حالی که لازم است اولاً بندها را با توجه به نوع متهمانی که در آن نگهداری می‌شوند، اولویت‌بندی کرد. ثانیاً از امکانات الکترونیکی موجود استفاده اکمل شود. وظیفه زندانبان است که با رصد دوربین، چنانچه مدت حضور زندانی در مکان فاقد دوربین بیش از اندازه متعارف به طول انجامید، علت را پیگیر شود. جعفری‌دولت‌آبادی گفته خانواده متهم باید از بازداشت وی مطلع باشند تا در کلانتری‌ها و بازداشتگاه‌ها سرگردان نشوند.

فراکسیون امید، پیگیر فوت سیدامامی

در این میان فراکسیون امید همچنان درگیر پرونده فوت کاوس سید‌امامی و بازداشت دیگر فعالان محیط زیست است. بهرام پارسایی، سخنگوی این فراکسیون گفته به‌دنبال ارجاع این موضوع به کمیسیون اصل ۹۰ است. به گزارش ایسنا اعضای این کمیته آقایان تابش، حسین‌زاده، وکیلی، کاظمی و پارسایی هستند و قرار است با خانواده‌های بازداشت‌شدگان ملاقات کنیم و با مسوولان ذی‌ربط نیز جلساتی برگزار کنیم. سخنگوی فراکسیون امید گفت: امیدواریم کمیته چهار نفره‌ای که ازسوی رئیس‌جمهور برای پیگیری موضوع فعالان محیط زیست انتخاب شده‌اند هرچه سریع‌تر وارد عمل شوند و به افکار عمومی پاسخ دهند. از سوی دیگر مجتبی ذوالنور، عضو کمیسیون امنیت ملی در گفت‌وگو با خبرآنلاین درباره پرونده خودکشی کاوس سیدامامی در زندان گفت: در حال بررسی هستیم که چرا افرادی که آنلاین به دوربین‌ها دسترسی داشته‌اند، اقدامی نکرده‌اند و مانع این اقدام نشده‌اند، باید به این تخلف رسیدگی شود. نقوی‌حسینی هم به ایسنا گفته فیلم داخل زندان و نحوه مرگ سیدامامی در جلسه فوق‌العاده کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی پخش شد. او گفته صبح آن روز، ماموری صبحانه وی را می‌آورد و به علت جاسازی که خود وی از رختخواب خود کرده، تصور می‌کند که وی خوابیده، صبحانه را می‌گذارد و می‌رود و بعد از مدت دیگری سر می‌زند، می‌بیند صبحانه را برنداشتند، اقدام به پیدا کردن وی می‌کند که متوجه می‌شود در جای او کسی نخوابیده و ناگهان متوجه دستشویی و خودکشی وی می‌شود.

احتمال طرح سوال از رئیس‌جمهور

در این میان ماجرای سوال از رئیس‌جمهور در مجلس همچنان مطرح است. علی مطهری به ایسنا گفته اگر تا سه‌شنبه (8 اسفند) نمایندگان مصر به سوال از رئیس‌جمهور باشند و تعدادشان بالای ۷۳ نفر باشد، این طرح کلید خواهد خورد. پس از آن رئیس جمهور یک ماه فرصت دارد به صحن علنی مجلس بیاید و پاسخگوی سوالات باشد. با این حال آن‌گونه که محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خبر داده رئیس‌جمهور در نامه‌ای به کمیسیون اقتصادی مجلس، ولی‌الله سیف رئیس‌کل بانک مرکزی، محمد نهاوندیان معاون اقتصادی رئیس‌جمهور و مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی را به‌عنوان نمایندگان دولت معرفی کرده است تا در نشست مشترک با نمایندگان سوال‌کننده، در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی موضوع بررسی شود. همزمان سیدفرید موسوی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌وگو با «ایلنا» با بیان اینکه الزامی برای حضور شخص رئیس‌جمهور در جلسه رسیدگی به سوال در کمیسیون نیست، گفت: طی روزهای گذشته تعدادی از نمایندگان متقاضی طرح سوال از رئیس‌جمهور درمورد موسسات مالی و اعتباری، امضای خود را پس گرفته‌اند. 

دراین پرونده بخوانید ...