چگونه چربی خون را مهار کنیم؟
چربی خون بالا چگونه کنترل میشود؟ تغذیه مناسب برای چربی خون بالا چیست؟ آزمایش تری گلیسرید برای چیست؟
تری گلیسیرید، چربی آزاد در جریان خون است که سلولها از آن برای تامین انرژی استفاده میکنند. بالا رفتن میزان چربی خون میتواند مشکلات زیادی را برای سلامتی فرد به وجود بیاورد. در این مقاله در خصوص کنترل سطح چربی خون و آزمایش تری گلیسرید صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید تا بتوانیم در خصوص حفظ سلامتی در کنارتان باشیم.
تری گلیسیرید چیست؟
تری گلیسیرید چیست؟ نوعی چربی (لیپید) است که در خون شما به صورت آزاد یافت میشود. وقتی غذا مصرف میکنید، بدن شما کالری اضافی که نیازی به استفاده فوری از آن ندارد را به تری گلیسیرید تبدیل میکند. تری گلیسیریدها در سلولهای چربی ذخیره میشوند که تا در مواقع مورد نیاز (بین وعدههای غذایی) هورمونها از آنها برای تامین انرژی مورد نیاز سلول استفاده کنند.
اگر در رژیم غذاییتان، بیش از اندازه نیاز بدن خود کالری مصرف کنید (مصرف زیاد غذاهای پر کربوهیدرات) تری گلیسیرید خون افزایش مییابد و شما دچار بیماری هیپرتری گلیسیریدمی میشوید. تری گلیسیرید بالا شما را در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و پانکراتیت قرار میدهد.
انجام آزمایش تری گلیسیرید به چه افرادی توصیه میشود؟
اگر به هر دلیل در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی هستید، لازم است به طور مرتب آزمایش تری گلیسیرید انجام دهید. همچنین افرادی که شرایط زیر را دارند، توصیه میشود با انجام مرتب چکاپ تری گلیسیرید نسبت به وضعیت سلامتی خود آگاه باشند.
-
اعتیاد به دخانیات
-
اضافه وزن
-
عادات غذایی ناسالم
-
ورزش نکردن
-
ابتلا به دیابت
-
فشار خون بالا
-
مردان بالای ۴۵ سال و زنان بالای ۵۰ سال
محدوده نرمال تری گلیسیرید
با آزمایش خون میتوان سطح کلسترول را بررسی کرد. نتایج آزمایش، میزان کلسترول بر حسب میلی گرم در دسی لیتر (میلی گرم در دسی لیتر) خون را بررسی میکند. محدوده نرمال کلسترول برای بزرگسالان عبارتند از:
-
رنج نرمال: ۱۹۹ میلی گرم در دسی لیتر یا کمتر
-
رنج مرزی: ۲۰۰-۲۳۹ میلی گرم در دسی لیتر
-
محدوده بالاتر از حد نرمال: بیش از ۲۴۰ میلی گرم در دسی لیتر
با این حال دقت کنید مقادیر اعلام شده، محدوده نرمال معمول اغلب آزمایشگاهها است. یعنی ممکن است در بعضی از آزمایشگاهها بنابر نوع دستگاه و شیوه اندازهگیری، مقادیر متفاوتی اعلام شود.
علل تری گلیسیرید بالا
در بسیاری از موارد پرخوری، دلیل اول و اصلی، افزایش سطح تری گلیسیرید است. سایر دلایل عمده افزایش سطح گلیسیرید شامل موارد زیر است:
-
مصرف بیش از حد الکل
-
عوارض جانبی مصرف داروهای خاص
-
ابتلا طولانی مدت به دیابت
-
کم کاری تیروئید (تولید ناکافی هورمونهای تیروئید)
-
ابتلا به انواع بیماریهای کبدی
-
ابتلا به انواع بیماریهای کلیوی
-
ابتلا به تعدادی از اختلالات ژنتیکی، از جمله بیماری ارثی هیپرتری گلیسیریدمی خانوادگی و هیپرلیپیدمی ترکیبی خانوادگی (در این بیماریها سطح تری گلیسیرید و LDL هر دو بالا هستند).
درمان تری گلیسیرید بالا
در بیشتر موارد، مشکل تری گلیسیرید بالا با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی کنترل میشود. بنابراین زمانی که به پزشک مراجعه میکنید، توصیههای زیر را دریافت خواهید کرد:
-
هر روز حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید.
-
کمتر غذاهای پرچرب را مصرف کنید.
-
مقدار فیبر را در رژیم غذایی خود افزایش دهید.
-
از مصرف غذاهای دارای قند بالا مانند انواع شیرینیجات خودداری کنید، در عوض غذاهایی که گلیسمی پایین (GI) دارند مانند: حبوبات و محصولات سبوسدار را در سبد غذایی خود بگنجانید.
-
بیشتر ماهی بخورید! برای مصرف خود ماهیهای غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ مانند: سالمون، ماهی خال مخالی، تن و قزل آلا را انتخاب کنید. مصرف زیاد امگا ۳ میتواند سطح تری گلیسیرید را کاهش دهد.
-
مصرف الکل را کاهش دهید! شکر موجود در نوشیدنیهای الکلی میتواند سطح تری گلیسیرید را افزایش دهد.
-
چربی اضافی بدن را با کمک گرفتن از تغذیه سالم و ورزش کاهش دهید.
-
سیگار کشیدن را ترک کنید.
-
دیابت و فشار خون را مدیریت کنید.
علائم چربی خون بالا
علائم افزایش چربی خون بسته به شرایط و بیماریهای زمینهای افراد مختلف، متفاوت است. بیماریهایی مانند دیابت نوع ۲ و فشار خون ممکن است علائم را با شدت بیشتری نشان دهند.
علائم معمول افزایش بیش از حد تری گلیسیرید عبارتند از:
درد یا فشار در قفسه سینه که ممکن است به علت آنژین (درد و فشار قفسه سینه که به علت کاهش گردش خون ایجاد میشود) باشد.
-
درد یا ناراحتی در بازوها، شانه چپ، آرنج، فک یا پشت
-
تنگی نفس
-
حالت تهوع و خستگی
-
سبکی سر یا سرگیجه
-
عرق سرد
بنابراین توصیه میشود چنانچه علائم بالا را داشتید از پزشک خود بخواهید که برای شما آزمایش triglycerides تجویز کند. آیا میدانید آزمایش triglycerides چیست؟ معنی triglycerides در جواب آزمایش به اندازهگیری میزان تری گلیسیرید در خون گفته میشود. این شاخص سرنخهای مهمی را در خصوص وضعیت سلامتی قلب شما ارائه میدهد.
چگونه برای انجام آزمایش تری گلیسرید آماده شویم؟
معمولاً باید قبل از انجام آزمایش تری گلیسیرید بین ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید (غذا نخورید و فقط آب بنوشید). به همین دلیل اکثر افراد بعد از رعایت ناشتایی این آزمایش را صبح انجام میدهند. در این مورد حتما پزشک به شما دستورات لازم را خواهد داد. همچنین یادتان باشد که لیست دارو و مکملهایی را که مصرف میکنید به پزشکتان بدهید؛ زیرا مصرف برخی از داروها ممکن است روی نتیجه آزمایش تاثیر بگذارند.
تعدادی از داروهایی که میتوانند بر روی نتیجه آزمایش تأثیر بگذارند و لازم است که مصرف آنها قبل از انجام آزمایش محدود شود، عبارتند از:
-
اسید اسکوربیک
-
آسپاراژیناز
-
مسدود کنندههای بتا
-
کلستیرامین (پروالیت)
هومکا و انجام آزمایش تری گلیسیرید در منزل
پس از آنکه از معنی triglycerides در جواب آزمایش مطلع شدید، بهتر است بدانید که چنانچه سطح این ماده در بدن شما افزایش یابد، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی بالا میرود. بنابراین لازم است برای پایش شرایط خود هر شش ماه یا بطور سالانه آزمایش تری گلیسیرید دهید.
پیشنهاد ما این است که برای پایش وضعیت سلامتی خود و انجام غربالگری در محیط ایمن از خدمات آزمایش در منزل هومکا استفاده کنید. شرکت هومکا با بهرهگیری از بهترین متخصصان، امکان انجام آزمایش در منزل را تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی در استان تهران و شهرهای کرج، مشهد، تبریز، اصفهان، شیراز، اهواز، قزوین و رشت فراهم کرده است. شما میتوانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس گرفته یا به وبسایت هومکا به نشانی homeca مراجعه کرده و درخواست آزمایش خود را ثبت نمایید تا در کوتاهترین زمان، آزمایش مورد نظر شما در منزل صورت گیرد.