شناسه خبر : 34393 لینک کوتاه
تاریخ انتشار:

تفاوت روش مستقیم و غیرمستقیم آزادسازی سهام عدالت چیست؟

با شروع آزاد سازی سهام عدالت و تخصیص دو روش مستقیم و غیر مستقیم برای آن شاید شما هم گیج شده باشید و ندانید که کدام روش برای شما بهتر است! در این مقاله سعی می کنیم تمام ویژگی های این دو روش را بررسی کنیم و مزایای هر کدام را بشناسیم تا در نهایت به راحتی تصمیم بگیرید که کدام یک از این دو روش را انتخاب کنید.

در ابتدا باید بدانیم که آزاد سازی سهام عدالت به چه معنا است. با تفاوت روش مستقیم و غیر مستقیم آزادسازی سهام عدالت همراه باشید.

آزاد سازی سهام عدالت چیست؟

آزاد سازی سهام عدالت در نهم دی ماه 1398 توسط مقام معظم رهبری به دستگاه های مربوطه ابلاغ شد. و در حال حاضر این پروژه به مرحله اول عملی شدن خود رسیده است. در این مرحله سهام داران باید انتخاب کنند که از چه روشی می خواهند سهام عدالت شان آزاد شود.

اما آزاد سازی سهام عدالت به زبان ساده به چه معنی است؟

در جواب این سوال باید بگوییم که طی تصمیمات اخیر دولت مبنی بر اینکه شرکت اقشار مردم در بازار سرمایه و بورس بیشتر از قبل شود این آزاد سازی صورت می گیرد. این عبارت به این معنی است که سهام های عدالت که در سال های گذشته به مردم و اقشار کم درآمد تخصیص یافته حالا با عملی شدن طرح آزاد سازی وارد بازار سرمایه و بورس می شود.

برای آزاد سازی سهام عدالت چه باید بکنیم؟

مشمولان سهام عدالت یک ماه (تا 8 خرداد 99) فرصت دارند تا با وارد شدن در سامانه سهام عدالت اطلاعات شان را در صورت نقص تکمیل کنند، ارزش سهام و شرکت های سرمایه پذیر را مشاهده کنند و در نهایت مهم ترین کار این که روش آزاد سازی سهام خود را انتخاب کنند.

یعنی در اصل باید انتخاب کنند که به روش مستقیم مدیریت سهام خود را بر عهده می گیرند یا خیر. به گفته ی مسئولان سازمان خصوصی سازی اگر کسی تا یک ماه، یعنی تا پایان خرداد ماه، وارد سامانه نشود به این معنی است که پذیرفته تا سهام عدالت خود به روش غیر مستقیم آزاد سازی شود.

حال بینیم که اساساً این دو روش چه تعریفی دارند و چه تفاوت هایی دارند.

روش مستقیم آزاد سازی سهام عدالت چیست؟

در روش مستقیم آزاد سازی سهام عدالت و سهامداری، مالکیت و مدیریت سهام عدالت بدون هیچ گونه واسطه به خود فرد سهام دار منتقل می شود. یعنی در این روش مستقیم مسئولیت مدیریت، حفظ و نگهداری از سهام بر عهده ی خود سهام دار است.

که باید توجه داشته باشید مانند هر شخص عادی دیگری که در بورس فعالیت می کند باید در سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) احراز هویت و ثبت نام کنید.

ویژگی ها و مزایای روش مستقیم آزاد سازی سهام عدالت

آیا روش مستقیم آزاد سازی برای شما مناسب است؟ باید بگوییم که شما فقط یکبار می توانید روش آزاد سازی خودتان را انتخاب کنید پس عجله نکنید!

بزرگترین آفت بازار بورس و سرمایه گذاری عجله کردن و بدون فکر عمل کردن است. با انتخاب روش مستقیم شما قبول می کنید که سهام خود را از اداره شرکت سرمایه گذاری استانی بیرون می آورید و در مورد شرکت های غیر بورسی، به ازای ارزش سهام این شرکت ها شما سهام دار آن ها می شوید.

با انتخاب روش مستقیم شما می پذیرید که تمام مسئولیت سهام را خودتان قبول می کنید پس بهتر است نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • اگر سرشته و دانش مناسبی در زمینه سرمایه گذاری و بازار بورس ندارید ممکن است این روش برای شما مناسب نباشد.

  • در روش مستقیم نمی توانید سهام خود را بفروشید یا انتقال بدهید و باید بر اساس محدودیت های زمانی و مقداری تعیین شده توسط شورای عالی بورس عمل کنید.

  • دو ماه پس از تاریخ انتخاب روش مستقیم می توانید با مراجعه به سامانه سجام به نشانی ir از تعداد سهام تخصیص یافته به شرکت های سرمایه پذیر سهام عدالت مطلع شوید.

  • مطابق قانون تجارت افرادی که روش مستقیم را انتخاب می کنند سهامدار محسوب شده و از همه ی مزایای آن مانند سود و غیره برخوردار هستند.

  • اگر می خواهید که وارد بازار بورس شویو و از چند و چون این بازار و عملکرد سهام داری اطلاع کافی دارید یا می خواهید کسب کنید انتخاب روش مستقیم برای شما می تواند شروع خوبی باشد.

  • با انتخاب این روش اداره سهام 35 شرکت بورسی در اختیار شما می آید پس خیلی مهم است که با چند و چون سرمایه گذاری و انتقال سهام آشنا باشید.

پس از آزاد سازی به روش مستقیم چگونه می توان سهام عدالت خود را معامله کنیم؟

در جواب این سوال باید گفت چون شما روش مستقیم را انتخاب می کنید اگر دارای کد بورسی باشید، یعنی قبلاً در بازار بورس سرمایه گذاری کرده باشید سهام آزاد شده ی شما به کد بورسی شما منتقل می شود.

در غیر این صورت باید وارد سامانه سجام به آدرس sejam.ir شوید و ثبت نام کنید. این ثبت نام به شما امکان وارد شدن به بازار بورس با یک کد بورسی مخصوص به شما را می دهد و واجب است که این کار را انجام دهید.

فارابی

روش غیر مستقیم آزاد سازی سهام عدالت چیست؟

در صورتی که شما تا تاریخ معین شده وارد سامانه برای انتخاب روش مستقیم نشوید یا اینکه وارد شوید و روش غیر مستقیم را انتخاب کنید در هر دو این حالت روش غیر مستقیم برای شما منظور می شود.

حال این روش چیست؟

در صورت انتخاب روش غیر مستقیم برای آزاد سازی سهام عدالت مالکیت و مدیریت این سهام به شرکت های سرمایه گذاری استانی واگذار خواهد شد. در این صورت فرد نمی تواند شخصاً سهم های موجود در بسته سهام عدالت را به فروش برساند.

ویژگی ها و مزایای روش غیر مستقیم آزاد سازی سهام عدالت

برخی از فواید روش غیر مستقیم آزاد سازی را برایتان می آوریم:

  • در این روش دیگر نیاز نیست که شما شخصاً درگیر مدیریت و تحلیل سهام خودتان باشید.

  • اگر اطلاعات و دانش کافی در این حوضه را ندارید بهتر است این روش را انتخاب کنید و به شرکت های سرمایه گذاری استانی اعتماد کنید.

  • در این روش هم مانند روش مستقیم امکان فروش بخشی از سهام شان که غیر بورسی است و تحت نظر شرکت های سرمایه گذاری استانی نگه داشته شده را در صورت تمایل به فروش برسانند.

  • با توجه به اوضاع بورس کشور و صحبت های حسین فهیمی مدیر عامل شرکت سپرده گذاری مرکزی با توجه به اینکه در روش غیر مستقیم سهام داران وارد مشارکت در سهام شرکت های سرمایه گذاری استانی می شوند بعد ها می توانند این سهام ها را به قیمت های خوبی بفروشند.

  • نیازی به نگرانی نیست که درباره میزان سود سهام تان در روش غیر مستقیم داشته باشید.

سه نکته‌ی مهم:

1. در حال حاضر هیچ گونه خرید و فروش سهام عدالت قانونی نیست پس مواظب افراد سود جو باشید.

2. هیچ اخباری مبنی بر اینکه امکان ثبت نام افراد جدید در سامانه سهام عدالت وجود دارد منتشر نشده است.

3. پس ار انتخاب روش مورد نظرتان برای آزاد سازی سهام عدالت فقط یکبار تا پایان روز 8 خرداد ماه فرصت تغییر روش را دارید پس با دقت و حوصله بسیار دست به انتخاب بزنید.

در پایان باید گفت که اگر نسبت به آزاد سازی سهام عدالت و روش های آن باز هم سوال و ابهامی دارید می توانید به سامانه سهام عدالت به آدرس www.samanese.ir سری بزنید و مقاله ها را مطالعه فرمایید.